FŐOLDAL

   MAGUNKRÓL     CSOPORTKÉPEINK     TAGJAINK     TÚRANAPTÁR     BESZÁMOLÓK     ARCHÍVUM      LÉTESÍTMÉNYEINK    TÚRAKÖR KLUB     ÍRÁSOK      NAPLÓ     MÉDIA     JÁRÓFÖLD 

_______________________________________________________________________________________________________________________

 

SZENT KRISTÓF, AZ UTAZÓK VÉDŐSZENTJE (2013)

 

 

Szent Kristóf a III. században élt(?), és elég sok legenda maradt fenn életével kapcsolatban. Már az is legenda, hogy egyáltalán élt-e. Ha élt, ha nem, szentként tisztelik, ráadásul egyike a legnépszerűbb szenteknek.
Sok minden történt Szent Kristóffal "életében": még az ördöggel is lepaktált, hogy aztán végül mégis Jézust szolgálhassa. A legenda szerint hatalmas termetű ember volt, csaknem 6 méter magas. Ezt a rendkívüli adottságát pedig arra használta, hogy - egy folyó mellett kunyhóban élve -, az embereket a vállán cipelte át egyik partról a másikra. Egy napon, merthogy minden vágya Krisztus szolgálata volt, egy kisgyermek jelentkezett nála, hogy szeretne átkelni a megáradt folyón. Kristóf megörült, hogy lesz egy könnyű fuvarja, és átkelt, gyerekkel a vállán a túlsó partra. Amikor épségben átértek, a gyermek közölte vele, hogy teljesült Kristóf leghőbb vágya, hiszen most  szolgálhatta Isten fiát, ugyanis a gyermek nem volt más, mint maga Jézus Krisztus. Szent Kristóf legismertebb ábrázolása éppen ezért: vízben gázol és egy gyermeket visz a vállán. A Kristóf (Christo-phoro) név pedig "Krisztust cipelő"-t jelent. Szent Kristóf életéről még sok más érdekesség maradt fenn, csakúgy, mint különös haláláról is. Akit érdekel, nézzen utána.
És hogy miért fontos ez nekünk? Hát azért, mert szeretnénk itt, valahol a Felső-Kiskunságban egy Szent Kristóf-kegyhelyet létesíteni, és azt illő módon felavatni. A hely az ő tiszteletére, valamint a mindenkori vándorok, úton lévők és utazók feletti gondviselésére emlékeztetne.
Ha tehát van olyan ember, akinek van ötlete a hely kialakításával kapcsolatban, ha van ötlete hogy hol lehetne egy ilyen helyet kialakítani, esetleg módjában áll az emléket munkájával vagy anyagilag segíteni, jelentkezzen!

 

Minden rokonom!

Sántaőz

 

 

 

 

 

Az oldalon szereplõ írások, képek felhasználása csak írásbeli engedélyünkkel lehetséges.

 

"Vigyázz a Földre! Nem az őseid hagyták rád, az unokáidtól kaptad kölcsön." (indián közmondás)

a© Petőfi Túrakör - Balog Csaba Sántaőz