FŐOLDAL

   MAGUNKRÓL     CSOPORTKÉPEINK     TAGJAINK     TÚRANAPTÁR     BESZÁMOLÓK     ARCHÍVUM      LÉTESÍTMÉNYEINK    TÚRAKÖR KLUB     ÍRÁSOK      NAPLÓ     MÉDIA     JÁRÓFÖLD 

_______________________________________________________________________________________________________________________

 

MÁRIA ÚT ZARÁNDOKLAT LAJOSMIZSÉN ÉS PUSZTAVACSON (2014)

 

 

"A Mária Út Egyesület 3+1 fõvel, pünkösd elõtti héten sikeres zarándoklatot teljesített Petõfiszállás-Pálosszentkúról indulva, Fülöpjakabon, Kecskeméten, Ménteleken, Lajosmizsén, Pusztavacson, Inárcson, Gyálon és Ócsán át Soroksárra.
A 6 napos, több mint 180 km-es túra nem csupán spirituális vonalon volt kihívás a kis csapatnak, hanem ismerkedtek a Kiskunsággal és az itteni látnivalókkal, természeti környezettel, emberekkel.
A Petõfi Túrakör valamint jó néhány kedves ember segített a zarándokok elszállásolásában, ellátásában. Kecskeméten Dömötör Zsolti túratársunk adott nekik szállást, Lajosmizsén Szabó Klári (akit ezúton tiszteletbeli Túrakörössé fogadunk), továbbá Szõrös "Jászlajosmizse" Zoli fõzött vacsorát, Balla Zoltán és családja ajánlotta fel a másnapi reggelit, aztán Pusztavacson az önkormányzat anyagi segítségének köszönhetõen ugyancsak ingyenesen kaptak szállást és két fogásos vacsorát.
Tapasztalataik messze felül múlták elõzetes várakozásaikat. Sokkal szebb a táj, nagyon kedvesek és vendégszeretõek az emberek, ezt hangsúlyozták. A Mária Út ezen szakasza, az Engesztelõdés Útja, benne a Kecskemét-Ócsa közötti Kápolnák Útja minden igényt kielégítõen érdekes, élménydús és szakrális emlékekkel is bõven ellátott útvonal, így kiérdemelte azt, hogy - és most itt nagyon kapaszkodni kellene! - a lengyelek legfõbb vallási központjából, a pálos rend jelenlegi központjából, Czestochowából induló, a Felvidéken keresztül hullámozó, Magyarországon Mátraverebély-Szentkút és Máriabesnyõ érintésével jelenlegi állás szerint a Kiskunfélegyháza alatti Pálosszentkútig (késõbb talán a Vajdaságig) tartó zarándokút része lehessen!!! - ugyanis itt fog elmenni lakóhelyünk házai, kerítései között, a Pusztatemplom vagy akár a Jézus-fa mellett.
Kellett egy kicsit kampányolnunk azért, hogy éppen Pusztavacsot és Lajosmizsét vagy a Nyíri-erdõt és a Mária-kápolnát is felfûzze ez a spirituális útvonal, de a terepbejárás a legkisebb kételyeket is eloszlatta. Mária Út állomás leszünk, ha tetszik, ha nem. Ennél elõkelõbb észak-déli irányú zarándokúthoz, amely a Kárpát-medencén is végigvezet, nem lehetne tartozni.
Jó lenne, ha ezt minél többen képesek lennének értékelni és a helyén kezelni.
A java azonban csak most következik...
A Petõfi Túrakör kapta azt a megtisztelõ, de nagyon nehéz feladatot, hogy a Csévharaszttól Pálosszentkútig tartó, kb. 140 km-es szakaszt felfesse egy KÉK "M" jelzéssel. Ha ezt önkéntes munkával, segítõkkel, támogatókkal meg tudjuk csinálni, mondjuk 2015-tel bezárólag, akkor nagyon boldogok leszünk. Ha nem csináljuk meg, akkor nem lesz útvonal felfestve, és nem leszünk semminek a része. Vagyis maradna minden a megszokott kerékvágásban...
Ha szeretnél csatlakozni hozzánk, támogatni minket, vagy bármilyen módon tudsz segíteni - akár csak egy megosztással is - ennek a nemes ügynek a népszerûsítésében, tedd meg!
Köszönjük!"

---

Eddig a 2014-es esemény és az akkor megfogalmazódó reményeink szövege.
Nem szoktunk régi bejegyzéseinkhez utólagos kommentárt írni, de most kénytelenek vagyunk.
Az azóta eltelt időben a Túrakör nem végezte el a felfestést, mert egyrészt a működésünket is többször felfüggesztettük, másrészt a település akkor és azóta sem támogatta 2007 óta végzett természetbarát és értékteremtő munkánkat, mi pedig saját pénzből természetesen nem voltunk hajlandóak megcsinálni, már csak elvi okokból sem.
Ám a település egyik lakója, magánkezdeményezésből, megpróbálta felfesttetni(??) egy hozzá nem értő személlyel a KÉK "M" betűket - tudás, tervezés, tapasztalat, esztétikai érzék, gyakorlat nélkül. Az eredmény ma is sok helyen látható  a település és a Pusztatemplom között, például. Annyira ordenáré munka lett, hogy az országban még csak hasonlót se láttunk soha, de szerintem élő ember se (sablon és komoly alapozás nélkül, szabad kézzel, gyakorlatilag felismerhetetlenül, különböző méretekben felrajzolt jelek, amelyek nagy részén a kék festék megfolyt, miután a festő továbbment, ő ezt már nem látta - vagy nem érdekelte -, és nem ritkán fél méterre is csíkot csorgott az  a fránya kék festék az "M"  alá). Inkább ne csinálták volna.
Így viszont elmondható, hogy végülis van felfestve a településnek Mária Útja, melynek a támogatottsága és a minősége nagyon jól jellemzi az itteni viszonyokat, akaratot és értékekhez való hozzáállást. És mindez együtt annyira idillien harmonikus egységben van, hogy nincs szívünk belerondítani, tőlünk maradhat így is. Minek is fektetnénk mi bele egy normális felfestébe súlyos tízezer forintokat, soknapos, sokórás és sokszemélyes munkát? Még a végén úgy nézne ki az útvonal, mint amit nagyon akart a helyi közösség és mindent meg is tett azért, hogy létrejöjjön ez az új érték; még a végén azt hinné valaki, hogy hozzáértő emberek csinálták, támogatással.
Ennyire pedig nem akarhatunk mást, mint a település!...

 

Minden rokonom!

Sántaőz

 

 

 

 

 

Az oldalon szereplõ írások, képek felhasználása csak írásbeli engedélyünkkel lehetséges.

 

"Vigyázz a Földre! Nem az őseid hagyták rád, az unokáidtól kaptad kölcsön." (indián közmondás)

a© Petőfi Túrakör - Balog Csaba Sántaőz