FŐOLDAL

   MAGUNKRÓL     CSOPORTKÉPEINK     TAGJAINK     TÚRANAPTÁR     BESZÁMOLÓK     ARCHÍVUM      LÉTESÍTMÉNYEINK    TÚRAKÖR KLUB     ÍRÁSOK      NAPLÓ     MÉDIA     JÁRÓFÖLD 

_______________________________________________________________________________________________________________________

 

A TATÁRSZENTGYÖRGYI ERDŐ-HEGYA Tatárszentgyörgy-Ladánybene határhoz közel, elõbbi területén terül el a gyönyörû Erdõ-hegy. Ezt a nevét alig ismerik. A környéken legtöbben csak tatárszentgyörgyi vagy ladánybenei kilátóként ismerik - ez a köztudatban gyakorlatilag a hegy neve is -, pedig igazából nem mûködik a rajta álló építmény ilyen funkcióban, és eredetileg nem is az volt.
Geodéziai mérõtoronynak építették a földmérõk, az 1970-es években. Bõ tíz éve még megvoltak benne a létrák, fel lehetett menni a tetejére és élvezni a körpanorámát, amely megmutatta többek között a Budai-hegyeket, Dunaújváros kéményeit és Kecskemét is felismerhetõ volt. Aztán a létrákat kiszedték. Nem vasgyûjtõk, hanem maguk a geodéták, mert bármilyen baleset miatt õket vonnák felelõsségre.
A hely egyébként több évszázada háromszögelési pont is, vagyis a régi sítlusú földmérés, térképészet, távolság és szögméréseihez, telekhatárok kijelöléséhez használt nélkülözhetetlen objektuma. Ma már, a mûholdas technika korában jelentõsége csökkent.
 

 

Erdő-hegy, és mellette a Kiskunság benei határvonala (ma megyehatár) az 1860-as évekbeli térképen

 

A hegy egyébként, és a geodéziai szempontoknál is fontosabb: nagyon szép dombvonulat, bizonyos helyekrõl tekintve szét, egészen hegyvidéki élményt jelent az Alföldön. A növényzete egyrészt az eredeti borókás, galagonyás, homoki gyepes társulás, persze betelepülõ fajokkal, mint az akác, a vaddohány, a baracsi bogáncs. Ez  így együtt mégis harmonikus egész.
Ami igazán kilóg és tájidegen, mellette még nem is szép: a feketefenyõ telepítés, amely eléggé nehezen viseli a több méteres homokot, minimális talaj- vagy esõvízzel.
Összességében mégis érdemes a felkeresésre; egy ottani, akár rövidebb kirándulás is, teljesen kikapcsolja az embert, így minél többen keressétek fel, akik még nem jártatok rajta, vagy akár ha többször is már.
Mert ami jó, azt  nem leheet megunni, annak akárhányszor lehet örülni. A lekváros palacsintára se mondanánk nemet, mert már többször is ettünk belõle...

Végül néhány kép kedvcsinálónak.

 

 

Útban a hegyre
 

 

Visszatekintés
 

 

Kilátás a hegyoldalból
 

 

A hegy tetjén álló mérõtorony
 

 

A torony délrõl
 

 

A hegytetõn
 

 

Jellegzetes bucka-növényzet, kiszáradt akácokkal
 

 

Borókás-vegyes
 

 

Újabb kilátás
 

 

Nyílik a toboz
 

 

Nyárvégi generációváltás
 

 

Borbolya

 

 

 

Az oldalon szereplõ írások, képek felhasználása csak írásbeli engedélyünkkel lehetséges.
 

 

"Vigyázz a Földre! Nem az őseid hagyták rád, az unokáidtól kaptad kölcsön." (indián közmondás)

a© Petőfi Túrakör - Balog Csaba Sántaőz