FŐOLDAL

   MAGUNKRÓL     CSOPORTKÉPEINK     TAGJAINK     TÚRANAPTÁR     BESZÁMOLÓK     ARCHÍVUM      LÉTESÍTMÉNYEINK    TÚRAKÖR KLUB     ÍRÁSOK      NAPLÓ     MÉDIA     JÁRÓFÖLD 

_______________________________________________________________________________________________________________________


(727.) A BODOGLÁRI-BUCKÁK SZÉLÉN, AVAGY A TARTÓSSZEGFŰ TANÖSVÉNY ÉS KÖRNYÉKE


Időpont: 2022. március 12. szombat
Útvonal: Bodoglári Tartós szegfű tanösvény és környéke
Táv: 3 km


Az Alsó-Kiskunságban kevésszer jártunk, mert mindig valahogy elmaradt. És nemcsak mi jártunk keveset, kevesen is járnak arra, jóval kevesebben, mint a Felsőben - pedig, mint tudjuk az sincs agyonnyaggatva a túrázók által. Ugyanis az Alsó-Kiskunság még távolabb van az ország fővárosától, távolabb esik közúti közlekedésben is a nagyvárosoktól. Lajosmizsétől való távolsága pl. annyi, hogy ugyanennyit autózva szinte már a Pilisben találhatja magát az ember.
Ma mégis ide jöttünk. Más okból is, nem kizárólag a táj szépsége miatt. És megfogadtuk, gyakrabban tesszük tiszteletünket Halas-Majsa környékén, mert éppen elhagyatottsága miatt még érintetlenebb részek, még nagyobb kiterjedésű buckavidékek találhatók benne.
Egy ilyennek, a bodoglárinak szélén található a Tartós szegfű tanösvény. A nemzeti park szakemebrei által létesített pallósoros sétaút nemcsak látványos építészeti megoldásokkal bír, hanem virágzási időszakában - május-október - méltóképpen meg is mutatja a névadó szegfűfélét, mely nemrégiben még a kihalás szélén éldegélt errefelé, mígnem egy program keretében több tízezer tövet telepítettek vissza mesterségesen a buckák közé. Így egyedszáma alapján ugyan még mindig ritka, veszélyeztetett fajnak minősül, de kicsit nagyobb biztonságban van már, mint volt. Vigyázni kell rá. Nem kizárólag azért, mert 250.000 Ft egyetlen tő eszmei értéke és komoly büntetés a letépése, rongálása. Hanem azért is, hogy az utánunk jövő generációk is gyönyörködhessenek benne - akármilyen nyálasan hangzó propaganda szövegnek is tűnik. Pedig jól tesszük, ha gondolunk a következő generáiókra is, hogy olyan világot, természeti és emberi környezetet hagyjunk számukra, amilyenben mi is szívesen élnénk, bármeddig.
Azt pedig már csak mellékesen teszem hozzá, mert a nagyérdemű szélesebb rétegeinek érdektelenül hangozhat, mi ma sem csak a jövő generációk javát kerestük, hanem múltunk darabjait is. Valaha élt közös ősökből indulva,  távoli rokonok lelkeit kutatjuk, formáljuk, kapcsolgatjuk össze. Ez se rossz móka, főleg, ha jó és arra érdemes emberekkel tesszük.
Egyikük ide vonatkozó idézete, melyet fb-os képeinkhez írt: "Gyökerek nélkül elpusztul a növény. Hogy maradhatna meg gyökerei nélkül az ember?..."
Ezt üzenjük mindenkinek, aki természetért, emberekért, múltbeli értékekért vagy épp a jövőért aggódik. Vigyázzunk mindegyikre, egymásra is - mindannyian...

A tanösvény megalkotóit, a szegfű megmentőit pedig szeretettel üdvözöljük!
 

Köszönjük mindenkinek a mai napot, fent és lent.

 

Minden rokonom!
 

Sántaőz

 

Ezen a napon együtt túrázott: Balog Boróka (Lajosmizse), Balog Csaba (Lajosmizse), Balog Szellő (Lajosmizse), Halász Ilidkó (Szeged), Hegedűsné Abonyi Katalin (Kiskunmajsa), Nagy Irén (Lajosmizse), Schweizer Ildikó (Kiskunmajsa).
 

 

Parkoló komfortja.

 

Leírás.

 

Visszatekintve.

 

A nevezetes virág egy ismeretterjesztő tábláról.

 

Tanösvény-tananyag.

 

Zörög lábunk alatt a deszkasor.

 

Átbújás.

 

Fenyves-közelben.

 

Újabb erdei tanítás.

 

Leshely.

 

Út lfelé.

 

A tanösvény jelzése.

 

Újabb kép a virágról.

 

Egy szép szakasz.

 

Az út hivatalos vége.

 

Kilátás 1.

 

Kilátás 2.

 

Homoktorlaszdomb.

 

Megunhatatlan.

 

Az élet szárazon.

 

Hajrá!

 

Egy lábon integetős.

 

Dombtetőn.

 

Na!...

 

Meredek.

 

Fent és lent.

 

Fenyvesben 1.

 

Fenyvesben 2.

 

Sorban.

 

Ejnye, de jót sétáltunk!

 

Ma is a Mester Kiskunságát szolgáltuk...

 

 

 

 

Az oldalon szereplõ írások, képek felhasználása csak írásbeli engedélyünkkel lehetséges.

 

"Vigyázz a Földre! Nem az őseid hagyták rád, az unokáidtól kaptad kölcsön." (indián közmondás)

a© Petőfi Túrakör - Balog Csaba Sántaőz