FŐOLDAL

   MAGUNKRÓL     CSOPORTKÉPEINK     TAGJAINK     TÚRANAPTÁR     BESZÁMOLÓK     ARCHÍVUM      LÉTESÍTMÉNYEINK    TÚRAKÖR KLUB     ÍRÁSOK      NAPLÓ     MÉDIA     JÁRÓFÖLD 

_______________________________________________________________________________________________________________________


(657.) A TAVASZ ÜZENETE, AVAGY EGY RÖVID TÚRA A NAGYKŐRÖSI / CSEMŐI HATÁRBAN


Időpont: 2020. március 29. vasárnap
Útvonal: Nagykőrösi és csemői határ
Táv: 3 km


Két napig töprengtem, mi legyen? Feltegyem a képeket, ne tegyem? Mit érek el vele, ha igen, ha nem? Aztán döntöttem. Felteszem.
Nehéz időket élünk. És ezek az idők nemcsak pszichésen nyomnak az emberen, az idegrendszerét kezdik ki, ha nem vigyáz, hanem egyéb gyötrelmeket is okoznak. Nem a legégetőbb társadalmi probléma jelenleg, de például ilyen nehézség: a túrahiány is.
Tizenhárom éve megyünk, amikor csak tudunk, amikor erőnk van, átlagban még mindig minden hétvégére jut a több mint 650 túránkból, így például a családunknak, akik erősen hozzászoktunk már a hétvégi csatangolásokhoz, erősebben kell szorítanunk a fogainkat, miközben a túra szót préseljük át rajtuk. Mintegy belesóhajtva a nagyvilágba...
A gyerekeknek különösen nehéz a bezártság, és a végtelenségig nem is érdemes feszíteni a dolgot a részükről, muszáj engedni kicsit a fáradt gőzön, nyitni kell a szelepet.
Hetek óta már mi is azt szajkózzuk, mindenki maradjon otthon, és mi is itthon vagyunk 99%-ban. De az az 1%! Nemcsak civil egyesületeknek, egyházaknak jelent sokat, hanem nekünk is.
Nehéz úgy belőni ennek a beszámolónak is a közzétételét, képeit, leírását, hogy ne azt éreztessük az emberekkel, hogy mások maradjanak otthon, mi meg megyünk; ha kimozdulunk, egy héten egyszer, egy-két órára, akkor eldugott erdőszélre megyünk, ahol terveink szerint nem találkozunk senkivel, nem ártunk senkinek, nem veszélyeztetünk senkit, így magunkat se. Ezt vagy megérti valaki, vagy nem.
A végeredmény a lényeg: egy kicsit feltöltődünk, kicsit mozgunk, bár nem sokat, teleszívjuk magunkat a tavasz energiáival, és friss, madárcsicsergős, méh-döngős levegőjével, és hazajövünk. Aztán a képekből egy kis beszámolót kanyarítunk, hogy ne csak nekünk legyen öröm, hanem másoknak is tudjunk egy kis erősítést adni. Hiszen, mégiscsak az a célunk, hogy kitartsunk. Mindenki! Túrakörösök és nem-túrakörösök egyaránt.
Az ember sok mindent átgondol, esetleg át is értékel ilyen helyzetekben, mert hiszen az egész krízisnek, szorításnak nem is lenne semmi értelme, ha mindent ugyanúgy csinálnánk az elmúlta után; remélem, nemcsak mi élünk át átalakulási folyamatot, hanem bárki, aki tanulni akar a helyzetből, esetleg azért, hogy másokat is változásokra taníthasson. Életkortól függetlenül.
Tanítása pedig sok van még az ilyen nyomasztó és szorongást felhalmozó időszaknak is. Például, az mindenképpen, hogy a megkezdett utat tovább kell folytatnunk, Hazánkat és az Embereket tovább kell ezzel szolgálnunk, alakítanunk, mindezt még az eddigieknél is álhatatosabban, kitartóbban és alaposabban.
Ha túléljük ezt az egészet mindannyian, márpedig a tervek szerint ez lesz, akkor a Petőfi Túrakör nagyon számít eddigi és jövőbeli Túratársaira. Elsősorban persze az országban túrázni és kalandozni-csatangolni kívánókra, pláne Szülőföldünkön, de nem kevésbé: egy jó és erős Csapat tagjaiként is várjuk az embereket, olyanokat, akik akarnak és képesek is tenni a Túrakörért,  a Kiskunságért, saját és Szülőföldünk hagyományainak, értékeinek felfedezéséért és ezek átörökítéséért, a jövő generációk - de akár középkorúak vagy idősebbek - lelki életének gazdagításáért, egészségük megvédéséért.
Ezekkel a reményekkel ajánljuk Mindenkinek hétfői, a nagykőrösi/csemői-lajosmizsei határszélen tett egészségügyi sétánk képeit!
Mindenkinél jobban várjuk, hogy újra nyílt és csoportos túrákat hirdethessünk, mert ahogy Szellő írta tegnapi jegyzetében, bizony nemcsak a túrázás, a gyaloglás, a jóleső fáradtság hiányzik már nagyon mindannyiunknak itthon, hanem a Társaság és a Csapat, az Emberek is!
Amennyire csak lehet, kerüljétek a közeljövőben a csoportos, tömeges találkozókat, helyeket; ha mozogtok, sétáltok, olyan helyeken tegyétek, ahol se ti nem veszélyeztettek senkit, se titeket nem fenyeget semmi veszély.
Mindenkinek kitartást kívánunk! Szeretettel gondolunk hiányzó Társainkra, a Családosokra, és szóló Túrázóinkra is! Vigyázzatok magatokra! Remélem, nemsokára személyesen is találkozhatunk és folytathatjuk az országjárást!

Ui: A Túrakör-tisztást pedig mindenkinek meg fogjuk mutatni...

 

Minden rokonom!
 

Sántaőz és a Lányok

 

Ezen a napon együtt túrázott: Balog Boróka (Lajosmizse), Balog Csaba (Lajosmizse), Balog Szellõ (Lajosmizse) és Nagy Irén (Lajosmizse).
 

 

A tavasz így fogadott minket.

 

És őt is fogadásunkra küldte.

 

Potyószilva virágpompában 1.

 

Potyószilva virágpompában 2.

 

Tiszteletet parancsoló akác egy romos tanyánál. Ő még ismerhette azokat, akik egykor itt éltek...

 

Az egykori tanyaudvar, az öreg juharral és a rengeteg vadsóskával.

 

A kissé megtört juhar közelebbről.

 

Törzsök.

 

Hasadék.

 

Virág és méh.

 

Egy tanya utolsó álló maradványa, egy összeomlás előtti sarokfal darab.

 

A fal alatt nyílt ez a szép nárcisz.

 

Fekete tanya régi kukoricagóréja.

 

Szélmalom dűlőn. 900 méterre a lajosmizsei határdűlőtől. Jobbra a Szépvölgyi tanya, balra egy kis halom, amelyen egy szélmalom állt...

 

...Nagykőrös régi határának utolsó ilyen épülete, igaz, hogy 60 éve már a terület Csemő része.
Archív fotó a Nemcsik-féle szélmalomról, a csemői múzeum faláról.

 

A szélmalom alapja és a rom, fűvel-fával benőve, 2020-ban.

 

Szépvölgyi tanya.

 

Egy másik régi kukoricatároló.

 

A rendkívüli helyzetről kiírt, véleménynyilvánító népszavazás  kiszivárgott eredménye.

 

Váratlan találkozás az erdőben, az egykori Fakan tanya közelében.

 

Határút.

 

Határkő.

 

Aggófű.

 

Piknikezünk a Túrakör-tisztáson (így neveztük el).

 

 

 

Az oldalon szereplõ írások, képek felhasználása csak írásbeli engedélyünkkel lehetséges.

 

"Vigyázz a Földre! Nem az őseid hagyták rád, az unokáidtól kaptad kölcsön." (indián közmondás)

a© Petőfi Túrakör - Balog Csaba Sántaőz