FŐOLDAL

   MAGUNKRÓL     CSOPORTKÉPEINK     TAGJAINK     TÚRANAPTÁR     BESZÁMOLÓK     ARCHÍVUM      LÉTESÍTMÉNYEINK    TÚRAKÖR KLUB     ÍRÁSOK      NAPLÓ     MÉDIA     JÁRÓFÖLD 

_______________________________________________________________________________________________________________________


(596.)
TURISTAÚT JELZÉSFESTÉS LADÁNYBENÉN 1.


Időpont: 2019. április 4. csütörtök
Útvonal: Megyehatár - Erdõ-hegy - Templomdûlõ - Mogyorósdûlõ - Ladánybene
Táv: 7 km


Ezen a szép, napsütéses árilisi napon egy, a múlt évben született ötletünket kezdtük el megvalósítani Ladánybenén, a Bene Vitéz Általános Iskola és a Petõfi Túrakör közös tervét. A település északi-északnyugati részén, egy kb. 15 km-es túraút létesül, SÁRGA SÁV jelzéssel, amely olyan szép, és nagyrészt ismeretlen helyeket köt össze, mint a tatárszentgyörgyi oldalon lévõ Erdõ-hegy, a benei részen található Jajgató-hegy, a Templomdûlõi iskola, vagy a falu másik oldalára esõ részen a Gödörállási-dûlõ a borókással, buckákkal és egy csatlakozás a táborfalvi Betyár-dombi tanösvényre.
A turistaút felfestését gyerekekkel  közösen végezzük, mert fontosnak tarjuk bevonni õket a természetjárás gyakorlásába, és szeretnénk, ha megtapasztalnák, milyen érzés egy közösség életében alkotó, új értéket létrehozó munkát végezni, ebben részt vállalni.
A turistaútfestés elég aprólékos, nem is túl haladós tevékenység. A sok elméleti, térképes tervezés, egyeztetés után, rövid szakaszokban lehet csak haladni terepen, ráadásul többször is végig kell járni az egész útvonalat. Óránként 1-1,5 kilkomtéert lehet esetleg megtenni, és 4-5 ember összehangolt, fegyelmezett munkája szükséges a sikerhez.
A gyerekek ebben a tevékenységben teljesen járatlanok, érthetõ módon, de türelemmel rá lehet õket hangolni a dolgora. A kezdeti bizonytalanásgok után már önállóan is sikerült festeniük, és bár minden jelzésalap erre-arra lejt egy kicsit, itt-ott a szélük elmaszatolódott, az alkotás jó érzése minden hibát felülír.
A mai napon nyolcadikosok festettek, és a tervek szerint minden alkalommal más-más osztály gyerekeibõl viszünk magunkkal, hogy minél többen részesüljenek a jóból.
És végül: a turistaút vatására is sor kerül, valakikor nyár elején. Addig pedig munka van, ezerrel...

 

Minden rokonom!
 

Sántaőz

 

Ezen a napon együtt túrázott: Balázs Laura (Lajosmizse), Balog Csaba (Lajosmizse), Balog Szellõ (Lajosmizse), Boda Viktória (Ladánybene) és Lányi László (Ladánybene).
 

 

Csoportkép

 

Az elsõ jel

 

Akácra festünk

 

Kék éggel

 

Csenevész oszlop

 

Azt hiszi, nem látjuk

 

Elsõs próbálkozás

 

Felfelé

 

Ez az akác már szárad...

 

Pimpó

 

Erdõ-hegyen

 

Jel a torony oldalán

 

Uzsonna

 

Fenyvesbe érünk

 

Jobbra!

 

Világítanak az új jelzések

 

Cím nélkül

 

Teknõ

 

Báránypirosító

 

Csendes út

 

Barackfavirágzás

 

Maszatolás

 

Jelzés-torlódás

 

Tanya kutyával

 

Templomdûlõi kereszt

 

Két dûlõ közt

 

Fehérnyárak

 

Lazulunk

 

Falu szélén

 

Beértünk

 

 

 

 

 

Az oldalon szereplõ írások, képek felhasználása csak írásbeli engedélyünkkel lehetséges.

 

"Vigyázz a Földre! Nem az őseid hagyták rád, az unokáidtól kaptad kölcsön." (indián közmondás)

a© Petőfi Túrakör - Balog Csaba Sántaőz