FŐOLDAL

   MAGUNKRÓL  CSOPORTKÉPEINK  TAGJAINK  TÚRANAPTÁR  BESZÁMOLÓK  ARCHÍVUM  EREDMÉNYEINK  LÉTESÍTMÉNYEINK  TÚRAKÖR KLUB  FILMJEINK  PANORÁMAKÉPEK  ÍRÁSOK  NAPLÓ  MÉDIA  JÁRÓFÖLD  LINKEK 


(595.) TURISTAÚT JELZÉSFESTÉS LADÁNYBENÉN 1.


Időpont: 2019. április 4. csütörtök
Útvonal: Megyehatár - Erdő-hegy - Templomdűlő - Mogyorósdűlő - Ladánybene
Táv: 7 km


Ezen a szép, napsütéses árilisi napon egy, a múlt évben született ötletünket kezdtük el megvalósítani Ladánybenén, a Bene Vitéz Általános Iskola és a Petőfi Túrakör közös tervét. A település északi-északnyugati részén, egy kb. 15 km-es túraút létesül, SÁRGA SÁV jelzéssel, amely olyan szép, és nagyrészt ismeretlen helyeket köt össze, mint a tatárszentgyörgyi oldalon lévő Erdő-hegy, a benei részen található Jajgató-hegy, a Templomdűlői iskola, vagy a falu másik oldalára eső részen a Gödörállási-dűlő a borókással, buckákkal és egy csatlakozás a táborfalvi Betyár-dombi tanösvényre.
A turistaút felfestését gyerekekkel  közösen végezzük, mert fontosnak tarjuk bevonni őket a természetjárás gyakorlásába, és szeretnénk, ha megtapasztalnák, milyen érzés egy közösség életében alkotó, új értéket létrehozó munkát végezni, ebben részt vállalni.
A turistaútfestés elég aprólékos, nem is túl haladós tevékenység. A sok elméleti, térképes tervezés, egyeztetés után, rövid szakaszokban lehet csak haladni terepen, ráadásul többször is végig kell járni az egész útvonalat. Óránként 1-1,5 kilkomtéert lehet esetleg megtenni, és 4-5 ember összehangolt, fegyelmezett munkája szükséges a sikerhez.
A gyerekek ebben a tevékenységben teljesen járatlanok, érthető módon, de türelemmel rá lehet őket hangolni a dolgora. A kezdeti bizonytalanásgok után már önállóan is sikerült festeniük, és bár minden jelzésalap erre-arra lejt egy kicsit, itt-ott a szélük elmaszatolódott, az alkotás jó érzése minden hibát felülír.

A mai napon nyolcadikosok festettek, és a tervek szerint minden alkalommal más-más osztály gyerekeiből viszünk magunkkal, hogy minél többen részesüljenek a jóból.
És végül: a turistaút vatására is sor kerül, valakikor nyár elején. Addig pedig munka van, ezerrel...
 

Minden rokonom!
 

Sántaőz
 

Ezen a napon együtt túrázott: Balázs Laura (Lajosmizse), Balog Csaba (Lajosmizse), Balog Szellő (Lajosmizse), Boda Viktória (Ladánybene) és Lányi László (Ladánybene).
 

 

Csoportkép Az első jel Akácra festünk Kék éggel Csenevész oszlop Azt hiszi, nem látjuk
Elsős próbálkozás Felfelé Ez az akác már szárad... Pimpó Erdő-hegyen Jel a torony oldalán
Uzsonna Fenyvesbe érünk Jobbra! Világítanak az új jelzések Cím nélkül Teknő
Báránypirosító Csendes út Barackfavirágzás Maszatolás Jelzés-torlódás Tanya kutyával
Templomdűlői kereszt Két dűlő közt Fehérnyárak Lazulunk Falu szélén Beértünk

 

 

 

 

 

 

a

"Vigyázz a Földre! Nem az őseid hagyták rád, az unokáidtól kaptad kölcsön." (indián közmondás)

© Petőfi Túrakör - Balog Csaba Sántaőz