FŐOLDAL

   MAGUNKRÓL  CSOPORTKÉPEINK  TAGJAINK  TÚRANAPTÁR  BESZÁMOLÓK  ARCHÍVUM  EREDMÉNYEINK  LÉTESÍTMÉNYEINK  TÚRAKÖR KLUB  FILMJEINK  PANORÁMAKÉPEK  ÍRÁSOK  NAPLÓ  MÉDIA  JÁRÓFÖLD  LINKEK 


(586.) ÉSZAKI VÁRTÚRÁK: CSŐVÁRI VÁR


Időpont: 2019. február 9. szombat
Útvonal: Csővár - Várhegy - Csővár
Táv: 4 km


Nem mindig úgy alakulnak a dolgok, ahogy az ember eltervezi. Ez így van a mindennapi életben és így a túráknál. A mai nap azonban különösen más volt, mint a tervezett.
Az Alföldön ma már tavasz volt, a Cserhátban még csak tél vége. A több hónapi eső, hó és jég után egy frissen kiengedett, sárga agyagos menet várt ránk a faluból a Várhegyre, erős hófoltokkal, jéggel, ami a valós távnál többször hosszabbnak tűnt - és nemcsak a gyerekeknek...
Már a patakon is csak a csodának köszönhetően sikerült átkelnünk, mert a tetején 10 centis jég volt, a közepén beszakadva, alatta 20 cm-es víz áramlott, nem is kis sebességgel. Ez a rész nyáron könnyen letudható, mert aszályban a víz alig csordogál, de most komoly kockázat volt  a gyerekekkel átkelni a jégen, ami nemcsak csúszott, de olvadt is rendesen. Szerencsénk volt, megoldottuk.
Felfelé kapaszkodva, a horhos-jellegű szekérút a sárga agyagtól, ami éppen kiengedett a fagyból, járhatatlanul csúszott. A cipőnkre egy perc alatt több kilós rétegek rakódtak, leverni nem lehetett, így maradt a korcsolyázva haladás, ami alaposan próbára tette a csípőket, ízületeket, szalagokat. És nem mellesleg  a alányokat is. A felfelé tartó 2 km-es szakaszt több mint egy óra alatt teljesítettük, és mire felértünk, már elkészültek az erejükkel.
Fent azonban  hamar kisimultak a ráncok és mosolygós üzemmódra váltottak, mert annyira tetszett nekik a rom és a Várhegy környezete, hogy csak azt hajtogatták, milyen szép itt.

A hegyen szél fújt, a Nap nem sütött, így kissé cúgos volt, ráadásul minden olyan vizes, hogy 50 perc után feladtuk a tűzgyújtási próbálkozásunkat, ugyanis eredetileg szalonnát sütöttünk volna. Így nem maradt más, mint egy egyszerű, de milyen fantasztikus! szalonnázás, amit csak akkor hagytuk abba, mikor már minden ennivalónk elfogyott.
Az ebédszünet után, már elmúlt dél is - evés közben hallottuk a nézsai templom harangzúgását -, elindultunk alaposabban is szemügyre venni a romokat. Nagyon érdekes kisugárzású hely, érdemes felkeresni, nyáron akár egy egész napot vagy éjszakát is eltölteni itt. Csővár falura szép rálátás adódott, de nem sokáig gyönyörködtünk benne, mert már fáztunk. Több mint egy órája nem mozogtunk, éreztük, indulni kell, hogy megint bemelegedjenek az izmok.
Így némi cihelődés után, elindultunk vissza a faluba.
A lefelé út még csúszósabb és veszélyesebb volt, mint felfelé jövet, minden lépésnél esésközeli állapotba kerültünk. Aztán valahogy csak leértünk, a patakon is átkeltünk, és a cipők húszperces takarítása után is még rendesen sárosan-agyagosan, beszálltunka  kcsoiba és elindultunk haza. Pesten átgurultunk, nézelődtünk a Duna-parton, aztán 4 órakor itthon voltunk.
Összefoglalva a napot: felejthetetlen, embertpróbáló és gyönyörű volt. Mint minden másik nap is az életben...

 

Minden rokonom!
 

Sántaőz
 

Ezen a napon együtt túrázott: Balog Boróka (Lajosmizse), Balog Csaba (Lajosmizse), Balog Jánosné (Kecskemét), Balog Szellő (Lajosmizse) és Nagy Irén (Lajosmizse)..

 

 

Vár... Csővári vár a faluból nézve Lehetetlen átkelés Martilapu Emelkedő Elágazásban
A középkori várút Vashegyi elág AZ utolsó száz méter Felértünk! Leirat Egykor így nézett ki
A rom felülről Érdemes felekresni a helyet Itt még volt remény... Kényszerszalonnázás Eszünk, amíg  el nem fogy Távolban a Vas-hegy
Falak Kilátás nyugat felé Még mindig eszünk A torony maradványa Várfal Alattunka  falu
"Ikerablakok" 1. Tölgyek a várban 1. "Ikerablakok 2." Tölgyek a várban 2. Visszaértünk a faluba Takarítás után
 

 

 

 

 

 

a

"Vigyázz a Földre! Nem az őseid hagyták rád, az unokáidtól kaptad kölcsön." (indián közmondás)

© Petőfi Túrakör - Balog Csaba Sántaőz