FŐOLDAL

   MAGUNKRÓL  CSOPORTKÉPEINK  TAGJAINK  TÚRANAPTÁR  BESZÁMOLÓK  ARCHÍVUM  EREDMÉNYEINK  LÉTESÍTMÉNYEINK  TÚRAKÖR KLUB  FILMJEINK  PANORÁMAKÉPEK  ÍRÁSOK  NAPLÓ  MÉDIA  JÁRÓFÖLD  LINKEK 


(587.) ÉSZAKI VÁRTÚRÁK: CSŐVÁRI VÁR


Időpont: 2019. február 16. szombat
Útvonal: Putrisarki-erdő
Táv: 4 km


Mivel az erre a napra eredetileg tervezett Lajosmizsei Keresztút sokaknak nem ért rá, így programot módosítottunk, és a nagyon jó időt kihasználva, egy közeli helyet választottunk, ahol ráadásul van tűzrakóhely, is. Így esett a választásunk Csemőre. Régen jártunk már itt túrán, pedig sokszor autózunk erre.
A faluban reggel Orisek Feri bácsi, a híres-neves fafaragó személyesen várt minket, hogy megmutassa a helytörténeti gyűjteményt, benne az ő saját faszobrait.
Bő öt éve jártunk Feri bácsinál, akkor még az iskolában, ahol lakik, és egy szép délelőttöt töltöttünk nála. Most nem kevésbé.
Feri bácsi annyira érti a fa minőségeit és szerkezetét, a fafaragás módozatait, hogy egy napig is tudna mesélni róla, mi pedig hallgatnánk is addig. Most ennyi időnk nem volt, mindössze egy órát töltöttünk a gyűjteményben.
A faszobrokon kívül, más épületekben és az udvaron is vannak értékes, a falu múltjával kapcsolatos emlékek. Például egy színben hordók, permetezők, a szőlőműveléssel kapcsolatos szerszámok kaptak helyet. Egy másik nagy épületben a község történetiségével összefüggő anyagot lehet megtekinteni, középkori csontmaradványoktól a megszűnt csemői kisvasút emlékszobájáig.
Az udvaron régi traktorcsoda a Vörös Csillagból, szekér, és egy szép, öreg diófa.
A hely nagyon szépen kialakított, gondozott, példaértékű más településeknek is. Arról nem beszélve, milyen titkok rejtőznek még itt: egykor volt egy Jáva és Pannónia motorokból álló gyűjteménye, de van itt Ladányi Mihály Emlékház is, ezeken kívül pedig nyáron több millió szál virág, melyek annyira uralják a településképet, hogy az ember már-már egy virágkertészetben érzi magát, ahogy a falu terein-utcáin sétál.
Az utcákban a névadók szobra, fából természetesen, Feri bácsi munkái, csakúgy, mint a templom előtti nagyon szép Krisztus-kereszt is.
Csemő a porhomokban elterülő, nagy tanyavilággal rendelkező, mégis egységes és működő település. Nem hogy veszni hagynák értékeiket, mindenbe tíz körömmel kapaszkodnak, és mindent megmentenek, még azt is, amit nem lehetséges. Volna tőlük mit tanulni a szomszéd településen is...
A rövid falusi betérő után, kimentünk a Putrisarki-erdőbe, mely a falu régebbi parkerdeje, ma kissé elhagyatott, bár a tisztáson szép tisztaság volt, és voltak új asztalok, padok is építve, új és erős tűzrakóhelyekkel. Valamikor nagy élet folyt itt is, amikor pl. a majálisokat itt tartották, bő harminc-negyven éve. Ettől függetlenül, vagy éppen ezért, a helyet érdemes felkeresni, és a merőleges nyiladékokban tetszőleges hosszúságú sétákat téve, el lehet itt egy kellemes fél napot tölteni, vagy egészet, ha valaki még főzne, sütne is valamit.
Nem sokkal dél előtt értünk ki, mentünk egy másfél órás kört, mely során az aprónépek két szatyor száraz gyujtóst szedtek és cipelték is! A tisztásra délben értünk, gyorsan tüzet raktunk, felvágtuk a szalonnákat és nekiálltunk az ebédkészítésnek. Amikor kitette mindenki a magával hozott ételmennyiséget, azt mondtam volna, két napig is elég lenne, ehhez képest 80%-ban bő egy óra alatt mindent megettünk. A gyerekek faltak, a felnőttek újra gyermekké válva, ugyanolyan lelkesen sütögettek és még nagyobb étvággyal ettek. A Nap közben végig és egyre melegebben sütött.
Ebéd után még napoztunk, beszélgettünk, a gyerekek pedig kunyhóépítésbe kezdtek, melyet csak akkor hagytak abba, mikor az autókat beindítva, hazautazásra szóltottuk fel őket. Kissé csaódottan hagyták abba a játékot, de megígértették velünk, hogy folytathatják máshol, más alkalommal.
A mai nap szinte tökéletesre sikerült. Ha van olyan, hogy "világbéke", ma az volt. Szívünkben végtelen békével a világ és embertársaink irányába.
Köszönjük mindenkinek a mai napot.

 

Minden rokonom!
 

Sántaőz
 

Ezen a napon együtt túrázott: Balog Boróka (Lajosmizse), Balog Csaba (Lajosmizse), Balog Jánosné (Kecskemét), Balog Szellő (Lajosmizse), Csonka Ádám (Kerekegyháza), Ferenczy Ákos (Lajosmizse), Ferenczy József (Lajosmizse), Ferenczy Réka (Lajosmizse), Ferenczy Virág (Lajosmizse), Molnár Antal (Kerekegyháza), Molnár Zalán (Kerekegyháza), Nagy Irén (Lajosmizse).

 

 

A múzerum kapuja Orisek Ferenc pályaképe Család, unokával Toldi bikája Dombormunka Bibliai jelenetek
Orisek Feri bácsi... ...mesél Táncoló lányok Közelről Udvaron Egy csoda
Régi határkő Permetezők Tányér Csizma, kofalábbeli Nagyon régi ős Rokka
Nemcsik-féle szélmalom Putrisarki-erdő esőbeállója Az új pihenők egyike Régi jel Fenyő Gyújtós-gyűjtés
Újabb jelzés A régi erdészház Erdei játszótér Szalonnasütés... ...és az ebéd Hazaindulás előtt

 

 

 

 

 

 

 

a

"Vigyázz a Földre! Nem az őseid hagyták rád, az unokáidtól kaptad kölcsön." (indián közmondás)

© Petőfi Túrakör - Balog Csaba Sántaőz