FŐOLDAL

   MAGUNKRÓL  CSOPORTKÉPEINK  TAGJAINK  TÚRANAPTÁR  BESZÁMOLÓK  ARCHÍVUM  EREDMÉNYEINK  LÉTESÍTMÉNYEINK  TÚRAKÖR KLUB  FILMJEINK  PANORÁMAKÉPEK  ÍRÁSOK  NAPLÓ  MÉDIA  JÁRÓFÖLD  LINKEK 


(582.) ÉVNYITÓ TÚRA A TÁBORFALVI BETYÁR-DOMBON


Időpont: 2019. január 1. hétfő
Helyszín: Táborfalva, Betyár-dombi tanösvény
Táv: 4 km


Egy új év kezdete mindig egyfajta szakrális alkalom is, különösen ha túráról van szó és erdőhöz is van köze. Mellé nem elhanyagolható a szép idő, a társaság, így együtt az egész pedig már valóságos szertartás. Mert a természetjárásban is vannak ünnepe, konkrétan minden túra az.
Tizenharmadik túraévünk első gyaloglós programja a közeli Táborfalván, a Betyár-dombi tanösvény körül zajlott le. Sokadszor, már nem is tudjuk, hányadszor voltunk itt, megunni ezt sem lehet. Olyan ez, mint a töltött káposzta vagy a szalonna. Akárhányszor meg lehet enni egy élet során.
Persze vannak, akik ételben is mindig valami mást, valami újat keresnek, és túrahelyszínben is így járnak el, ez is érthető. De a bevált jó ízekhez vissza-visszatér az ember.
Annyira álmos volt mindenki az új év első reggelén, hogy elég bambán sikerült elindulnunk is, megérkeznünk is. Aztán némi pálinka és forralt bor körbekínálása, néhány poén után ellazultunk, és beszippantott minket a természet csodálatos vákuum-porszívója. Ami már annyiszor beszippantott.
A túrán velünk tartott Gábor és Reni. Gábor a terület erdésze, hivatalból is erre járt, minket is régen látott, pont olyan régen, mint mi őt. Egy igazi házigazda rajongásával és információbőségével mesélt a tanösvény keletkezéséről, helyeiről, érdekességeiről. Jó volt ezt így tőle is hallani. Nagyrészt persze egybevágtak az általunk tapasztalt benyomásokkal, de sok részletre rávilágított, amit eddig nem tudtunk vagy nem vettünk észre.

Mert mára is jutott újdonság, sosem egyforma az erdő, sem évszakilag, sem időjárásilag, sem élővilágilag - és mi se vagyunk egyformák soha. Így ha gy életen keresztül csak egy helyre járnánk túrázni, sose lenne kétszer ugyanaz az élmény.
Tél közepe ide vagy oda, láttunk gombát, rügyeket, még fagyott százszorszépeket is. Legnagyobb felfedezésünk azonban két édesgyökerűpáfrány-telep volt. Ez a növény alföldi viszonylatban sem gyakori, homokban, buckák közötti mélyedésekben pedig szerintem még annyira se. Eleve a nedves, árnyékos helyet szereti, mégis megél valahogy. Igaz, hogy mohaszőnyeg veszi körül a növényeket, így némileg a víz talajban tartása megoldott, nem olyan könnyen szárad ki a gyökérzete. De ez akkor is szenzáció! Szinte...
A kis kitérőkkel 4 km-esre sikerült kis túránk, csaknem három egész órát vett igénybe. Annyi szép zug volt, annyi bokor mögé be kellett nézni, annyi furcsa állású fa, bokor volt, annyit lehetett volna fényképezni, ennyi idő is csak arra volt elég, hogy bele-belekapjunk a részletekbe. Csaknem 200 képet csináltam, ezekből válogattam néhányat. Mert csak felkelteni akartuk a kíváncsiságot, nem kielégíteni.
Mert, ami minden erdőre, mezőre, hegyre, völgyre, laposra igaz: ezt is személyesen kell felfedezni, megnézni és megélni.
2019-ben is túrázzatok velünk, mert szászezer csoda van, ami több életre is elég anyagot adna, csak a Kiskunságban, de mindet felkeresni így is lehetetlen.
Mi azért az új évben megint megpróbálunk belőle egy adagot megmutatni nektek.

 
 

Minden rokonom!

Sántaőz
 

Ezen a napon együtt túrázott: Balog Boróka (Lajosmizse), Balog Csaba (Lajosmizse), Balog Szellő (Lajosmizse), Kavics kutya (Dabas), Kovács Gábor (Dabas), Nagy Irén (Lajosmizse), Popovics Zsuzsanna (Kecskemét), Tóth Imre (Kecskemét), Tóth Levente (Kecskemét), Tóth Róbert (Lajosmizse), Tóth Zsófia (Lajosmizse) és Ulicska Renáta (Dabas).

 

 

A tanösvény jelzése Erőgyűjtés Útmente Látványtár Árnyas út Napfürdő
Derékmagasságban A nyugalom maga Elvadult növényzet Egy szép zug Újabb jelzés Szekérút
Rejtélyes rovások Édesgyökerű páfrány Áttűnés Magyal és rügye Gomba ilyenkor is van Kiskarácsony
Fent fújt a szél Kaptató a Betyár-dombra És lefelé Hegyoldali hatás Betyár Óriások csoportja Végeztünk
 

 

 

 

 

a

"Vigyázz a Földre! Nem az őseid hagyták rád, az unokáidtól kaptad kölcsön." (indián közmondás)

© Petőfi Túrakör - Balog Csaba Sántaőz