FŐOLDAL

   MAGUNKRÓL  CSOPORTKÉPEINK  TAGJAINK  TÚRANAPTÁR  BESZÁMOLÓK  ARCHÍVUM  EREDMÉNYEINK  LÉTESÍTMÉNYEINK  TÚRAKÖR KLUB  FILMJEINK  PANORÁMAKÉPEK  ÍRÁSOK  NAPLÓ  MÉDIA  JÁRÓFÖLD  LINKEK 


(555.) TŐSERDŐ ÉS A KONTYVIRÁG TANÖSVÉNY


Időpont: 2018. július 6. péntek
Helyszín: Tőserdő és Kontyvirág tanösvény
Táv: 4 km

A mai napon a lajosmizsei iskola nyári táborosaival kirándultunk Lakitelek-Tőserdőn. Hajdani régi táborok emlékei szabadultak fel bennünk adrenalin gyanánt. A fárasztó, de rengeteg élményt adó és felejthetetlenre sikerült táborok hangulata. Ez most persze más volt, mert napközis tábor, nem ottalvós, de amit egy napba bele lehetett tenni, azt igyekeztek a pedagógusok a gyerekeknek megadni.
Délelőtt sétáltunk egy nagyot a Kontyvirág tanösvényen. Gondot jelentett, hogy a fülledt, nyomott idő, illetve a friss permetezés eredményeképpen, a szúnyogok elviselhetetlenné tették az erdőben haladást, nemhogy még meg-megálljunk és nézelődjünk, magyarázzunk.
A kölkök egy részének fizikailag is fájdalmat okozott a vészívók elviselése (legtöbben olyan, több centi átmérőjű, vörös foltokat gyűjtöttek be, amiket még az esemény után napokig kúrálni kellett a szülőknek...). Ez persze korántsem a mi hibánk volt, előre nem is tervezhető az ilyen; egyrészt az időjárás, másrészt a vegyszeres mérgezés adta össze. Éppen mi jártunk ezen a napon arra, így mi kaptunk belőle, mások helyett.
A túra, persze, még ilyen körülmények között is jó hangulatú volt, de már senki sem bánta, hogy kiértünk a vízparti nagy rétre, és fellélegezhettünk a rovarok régen tapasztalt nyomása alól.
A réten aztán vad evés-ivás, játék ezerrel. A gyerekek kúsztak-másztak, táncoltak, énekeltek a színpadon, ami a közelgő fesztiválra készülve már feliratozva is volt, közben, kisebb turnusokban, a Holt-Tiszán is fordult velük a kolléga csónakkal.
Addig-addig ment az önfeledt "nyaralás", míg már délután lett, és bármilyen fájdalmas is volt, búcsút kellett vennünk a helytől. Ez sosem szívderítő része egy ilyen jól sikerült programnak, ma se volt az...
A gyerekek között erősen hátrányos helyzetű tanulók is voltak, akik becsülettel végigdolgozták a tanévet, lelkiismeretes és gyerekszerető pedagógusaik körében, segítségével, és minden problémájuk ellenére mosolygósan és igazi csapatként működtek a természetben is. Nem kellett senkire rászólni, senki sem lépte át a szóban persze alaposan megfogalmazott, mégis szabad szemmel láthatatlan határokat. Ez bármilyen összetéteű gyerekseregnek becsületére válna - nekik különösen!
Élmény volt a mai nap látni ezeket a lurkókat, és csakúgy mint egy héttel korábban a benei iskolások kapcsán éreztem, itt is arra jutottam, érdemes a sok szeretetet és munkát beletenni a kistelepülési közösségekbe, gyermekeikbe is, származástól, társadalmi helyzettől függően, mert ha nem is egyik napról a másikra, de megvan az eredménye.
Kár, hogy az országos tendencia nem az ilyen kis műhelyek megerősítése, hanem épp az ellehetetlenítése, szétverése, de amíg lehet, csinálni kell tovább. Minden településen, ahol még van iskola. Mert minden egyes gyermek élete és életesélye fontos. Ha másoknak nem, akkor legalább azoknak, akik ilyen kis településeken élnek, vállalnak gyereket, tanulnak vagy tanítanak...
 


Minden rokonom!

Sántaőz
 

Ezen a napon együtt túrázott: Balog Boróka (Lajosmizse), Balog Csaba (Lajosmizse), Balog Szellő (Lajosmizse), Baranyi Roland (Lajosmizse), Baski Boglárka (Lajosmizse), Benedek Dóra (Lajosmizse), Brindza Lara (Lajosmizse), Csorba Natália (Lajosmizse), Hupka Flóra (Lajosmizse), Kovács Emília (Lajosmizse), Lakatos Henrietta (lajosmizse), Lakatos Kevin (Lajosmizse), Lunka Attila (Lajosmizse), Lutz László (Lajosmizse), Nagy Irén (Lajosmizse), Patai Csaba (Lajosmizse), Patai Melinda (Lajosmizse), Patai Rozália (Lajosmizse), Patai Vivien (Lajosmizse), Rádi Rebeka (Lajosmizse), Sebestyén Milán (Lajosmizse), Szilaj Kata (Lajosmizse), Tóth Gábor (Lajosmizse), Tóth Jázmin (Lajosmizse), Tóth Vivien (Lajosmizse), Veszelszki Erzsébet (Lajosmizse) és Virág Virág (Lajosmizse),

   
 

 

 

Tőserdő ismertetője Csendélet Víznézés Őserdőben Báránysaláta Bent vagyunk a zerdőben
Ártéri virágok Éger levele Taplógomba Kontyvirág 1. Kontyvirág 2. Horthy-vadászkastély
A kastély oldalról KISZ-táborok vizes blokkja Memento Erdészemlékmű Felirata Össznépi
Dzsungel 1. Dzsungel 2. Szétrágott fa belseje Tőserdőben Káosz eloszlatása... A Makovecz-kilátó
Csónakázás Horgász Vízitök Sulyom... ...és terméese Tündérrózsák
 

 

 

 

 

a

"Vigyázz a Földre! Nem az őseid hagyták rád, az unokáidtól kaptad kölcsön." (indián közmondás)

© Petőfi Túrakör - Balog Csaba Sántaőz