FŐOLDAL

   MAGUNKRÓL  CSOPORTKÉPEINK  TAGJAINK  TÚRANAPTÁR  BESZÁMOLÓK  ARCHÍVUM  EREDMÉNYEINK  LÉTESÍTMÉNYEINK  TÚRAKÖR KLUB  FILMJEINK  PANORÁMAKÉPEK  ÍRÁSOK  NAPLÓ  MÉDIA  JÁRÓFÖLD  LINKEK 


(556.) TISZAALPÁRI SÉTA


Időpont: 2018. július 10. kedd
Helyszín: Tiszaalpár
Táv: 1 km
 

Alpár. Az alatta lévő síkon szalasztotta meg Árpád apánk Zalán, bolgár fejedelmet, mely tényről Anonymus tudosított (Alpár 1975-ben volt 900 éves, ugyanis 1075-ben említik a falu nevét először, a garami apátság alapítólevelében, mint az apátságnak adományozott birtokot). Emellé a bronzkori eredetű, de az Árpád-korban is fontos szerepet játszott Földvár, és máris egy történelmi atmoszférájú helyen vagyunk, nyomban visszautazva az időben több mint ezer évet.
A település ezen fontos értékei mellett még számtalan csodával bír, ezek egy része a nemzeti parkos védelemre ítélt természet, másrészt persze az épített örökség is jelentős, s ha ez nem lenne elég, két fnots  és ősi mesterségnek is vannak szinte a mai napig élő képviselői: a halászat és a kosárfonás. Szóval nem semmi kis falu, ha népiesen szólva akarnánk kifejezni a státuszát.
Sajnos vagy nem sajnos, de a falu mai képét mégsem csak ezek az archaikus hatások és objektumok határozzák meg, mert látszik az elmúlt évszázad minden létezhető nyoma, különösen pedig az 1945 utáni időszakban még prosperálóbb, azóta viszont leromlott állapotú házak, üzemek, boltok maradékai. A szegénység és a munkalehetőség hiánya.
Vagyis, bármennyire is unikális hely az Alföldön, még akár országos viszonylatban is, utóbbi szempontok alapján tipikus magyar községnek is mondhatjuk.
Mindent egybe véve, mégis azt mondom: érdemes ide látogatni, sétálni, túrázni, kirándulni, mert azért mégis erősebb a régi értékek hatása, mint a lepukkantság. Kétségtelen nehezíti az itteniek esélyét a gazdasági fejlődésben, hogy a környéken nemigen van munka, talán csak a mezőgazdaságban lehet némi lehetőség, ugyanakkor az ipartalanság és tiszta levegő, a sok helyen még szinte érintetlen természeti környezet viszont éppen, hogy vonzhatná a turistákat, akikből sokan megélhetnének a helybeliek közül, sőt, talán az egész falunak is biztosítva lenne a jövője. Mindezekhez azonban anyagi források sem ártanának, de errefelé nam sok iylen befektetés akad, vagyis ördögi kör a dolog.
Én azért bízom abban, hogy Tiszaalpár nemcsak jelenét és jövőjét tudja alakítani, hanem múltjához is méltó módon, megőrzi az utókornak páratlan kincseit.

Ui: az elmúlt évek jelentős fejlesztése volt a Nagy-víz kotrása és felengedése, ezzel  egy sokkal jelentősebb és gazdagabb madárfészkelő- és élőhelyet sikerült eredeti alakjában visszaállítani, valamint a gyakorlatilag összeszakadt Árpád-kori falu is teljesen és nagyon szépen, igényesen megújult (ezekről negatívan írtam 2016-os túránk kapcsán; örülök, hogy végülis megnyugtató módon rendeződött a sorsuk).


 


Minden rokonom!

Sántaőz
 

Ezen a napon együtt túrázott: Balog Boróka (Lajosmizse), Balog Csaba (Lajosmizse), Balog Jánosné (Kecskemét), Balog Szellő (Lajosmizse) és Nagy Irén (Lajosmizse).

   

 

 

A szokásos tábla... "900 éves emlékmű" Petőfi-szobor Trianon-emlékmű A Földvár alatti utcában A pincesor helye
És néhány... ...megmaradt... ...pince Eligazítás A Földvár... ...és feljárója
A várban A várudvar A Nagy-víz "Várkert 1." Festmény készül A Templom-domb
A templom Műemlék! Nepomuki-szobor... ...ugyanaz közelről Árpád fejedelem A Földvár emlékműve
A táblája Árpád-kori falu bejárata Totálkép Ismertető Földház 1. Földház 2.
Kilátás az udvarra Karám Pákászokról Pákész-kunyhó Búcsú a falutól Búcsú Alpártól
 

 

 

 

 

a

"Vigyázz a Földre! Nem az őseid hagyták rád, az unokáidtól kaptad kölcsön." (indián közmondás)

© Petőfi Túrakör - Balog Csaba Sántaőz