FŐOLDAL

   MAGUNKRÓL  CSOPORTKÉPEINK  TAGJAINK  TÚRANAPTÁR  BESZÁMOLÓK  ARCHÍVUM  EREDMÉNYEINK  LÉTESÍTMÉNYEINK  TÚRAKÖR KLUB  FILMJEINK  PANORÁMAKÉPEK  ÍRÁSOK  NAPLÓ  MÉDIA  JÁRÓFÖLD  LINKEK 


(569.) LADÁNYBENEI ISKOLAI TÚRA A BETYÁR-DOMBRA


Időpont: 2018. október 11. csütörtök
Útvonal: Megyehatár - Betyár-domb - Szánkózódomb - Gödörállási dűlő - Ladánybene
Táv: 9 kmA ladánybenei iskolában, az idei ősztől, igyekszünk több természetközeli programot szervezni, mert egyrészt fontos a táj ismerete, fontos, hogy a gyerekek biztonságban érezzék magukat egy erdőben vagy dűlőúton, másrészt szükség van arra, hogy többet mozogjanak, legyenek jó levegőn, növeljék az állóképességüket. Nem utolsó sorban, a szülőfalu, lakóhely és környéke ismerete is fontos. Az idei tanév túrái sorában, ez már a második volt ladánybenei terepen, és volt egy hegyvidéki is. Ilyen kevés alkalom után is le lehet szögezni egy-két dolgot, tapasztalatként.
Például, hogy jó hatással van a gyerekekre - sőt: felnőttekre is - , bár az első alkalommal nagyon szenvedtek a fizikai része miatt, nehezen viselték a vízhiányt, itt fájt, ott fájt. Másodszor vagy harmadszor már ezen gyötrelmek töredéke maradt csak. Ugyanakkor nőtt az élmények befogadása, a környezet dolgait is jobban kezdték észrevenni; olyan érdekességeket, szépségeket, amelyek mellett első alkalommal elsuhantak.
Ugyancsak az első alkalmakkor jellemző inkább, hogy kiszabadulva a zártságból, a gyerekek hangosak, nehezen akarják érteni a szót, rohannak, nem lehet őket visszatartani. Ez is a folyamat része. Ugyanis nem természetes az, hogyan kell a természetben viselkedni. És egymás tisztelete, tolerálása se mindenkinél egyértelmű. Azonban ezek mind javíthatók, változtathatók. És már 2-3 túra után is látszik változás, jó irányban.
A mai túra Ladánybenén és Táborfalva déli részén volt. Sok ember el se indulna errefelé túrázni, de sose az számít, ki nem, hanem hogy ki igen. A lényeg mindig az, aki nem válogat. És ezek a gyerekek, számszerint harminkét fő, kiegészítve három pedagógussal, nem válogatott. Örültek, hogy mehetnek, hogy kicsit kevesebb kötöttséggel, így önfeledtebben csatangolhatnak néhány órát, ráadásul jó levegőn, szép erdei-mezei környezetben.
Szóval, aki ezen a napon túrázott, nem döntött rosszul. És bár ma is akadtak nehézségek - mint pl. az úttalan utakon rálelni a megfelelő ösvényre -, de megoldódtak, mint ahogy mindig minden megoldódik, csak türelmesnek kell lenni.
A túra óta pedig eltelt néhány nap, a résztvevő gyerekek egy része, amikor meglátott az iskolában, köszönés helyett csak annyit mondott: jó volt ám túra!
Vagyis, ha Isten is segít, folytatjuk a sort, akár évszaktól, korai sötétedéstől függetlenül is. Mert mind túrahelyből, mind érdeklődő gyerekből, felnőttből van bőven. Szerencsére. A menésre pedig, fenköltebben a természetjárás gyakorlására, erősen rá lehet szokni. Arról nem beszélve, hogy izomláz is csak az első két-három túra után van. Utána viszont már csak a jóleső öröm, hogy ezt a napot se veheti el tőlünk senki...

A mai túra a tatárszentgyörgyi megyehatártól indult, majd a Betyár-dombi tanösvényt érintettük, aztán a buckás-borókásban a beneiek Szánkózódombjára másztunk fel, végül a Gödörállási dűlőn visszagyalogoltunk a faluba.
A többiről meséljenek a képek...
 

Minden rokonom!

Sántaőz

 

Ezen a napon együtt túrázott: Balázs Laura (Ladánybene), Balog Csaba (Lajosmizse), Baranyi Ádám (Ladánybene), Boda Viktória (Ladánybene), Bodonyi-Kovács Nikoletta (Ladánybene), Csávás Luca (Ladánybene), Csizmadia Pálné (Ladánybene), Dorogi Kornél, (Ladánybene), Dorogi Lili (Ladánybene), Ferenczi Henrietta (Kecskemét), Ferenczi Péter (Ladánybene), Gáspár Gergő (Ladánybene), Hürkecz Zsolt (Ladánybene), Jakobicz Alexandra (Ladánybene), Kucsera Andor (Ladánybene), Kupás Fanni (Ladánybene), Lányi László (Ladánybene), Majoros Virág (Ladánybene), Nagy Attila (Ladánybene), Nagy Ferenc (Ladánybene), Nagy Leona (Ladánybene), Nagy Mihály (Ladánybene), Pákozdi Vanda (Ladánybene), Palakovics Csaba (Ladánybene), Palakovics Zsanett (Ladánybene), Salga László (Ladánybene), Sipos Adrienn (Ladánybene), Sipos Barbara (Ladánybene), Sipos Luca (Ladánybene), Sipos Róbert (Ladánybene), Somlai Martin (Ladánybene), Streng Mirabel (Ladánybene), Szagri Ildikó (Ladánybene), Terjék Beáta (Ladánybene) és Trucza Martin (Ladánybene).

 

 

Megyehatár Elhagyott tanya Az első színes levelek Vegyes erdő Kidőlt fa Borbolya
Út a Betyár-dombra Vadszőlő Kilátás a dombról Traccs Lépegetünk, méregetünk Betyár Óriások
Felfutóban Áttetszés Nincs akadály Színek Ki a király? Részegység
Tisztás Laci Moha Úr Lemenőben a Nap Határkerítés Buckák között
Túrázni jó! Bogáncs Szánkózódombon Gödörállási dűlőn Hostya tanya Boldogság

 

 


 

 

a

"Vigyázz a Földre! Nem az őseid hagyták rád, az unokáidtól kaptad kölcsön." (indián közmondás)

© Petőfi Túrakör - Balog Csaba Sántaőz