FŐOLDAL

   MAGUNKRÓL  CSOPORTKÉPEINK  TAGJAINK  TÚRANAPTÁR  BESZÁMOLÓK  ARCHÍVUM  EREDMÉNYEINK  LÉTESÍTMÉNYEINK  TÚRAKÖR KLUB  FILMJEINK  PANORÁMAKÉPEK  ÍRÁSOK  NAPLÓ  MÉDIA  JÁRÓFÖLD  LINKEK 


(539.) JURTAÁLLÍTÁS A KOLON-TÓNÁL


Időpont: 2017. április 22. szombat
Útvonal: Kolon-tavi Madárvárta, Bikatorok, Kolon-tó
Táv: 3 km
 

Már jó előre lebeszélt program volt a mai, így gyakorlatilag időjárástól függetlenül mentünk volna, de azért szerencsénk volt, mert az elmúlt egy hétben a jégtől a napsütésig, a hótól a forralt borig, minden előfordult. Végül aztán megúsztuk a napot eső nélkül, és bár kissé szeles és hűvöskés volt, összességében az időjáráson nem múlt a nap sikere és hangulata.
Amikor hosszas zötykölődés után 9 óra után megérkeztünk a Kolon-tó mellé, a Madárvártára, házigazdáink, a nemzeti park munkatársai fogadtak minket, és gyors bemutatkozás, köszöntés után, vázolták a nap menetrendjét: séta, majd jurtaépítés, aztán újabb séta a tóhopz, majd kései ebéd és indulás haza.
A séta a Bikatorok környélkén volt, nevezetesen a kilátóhoz. Sokszor jáértunk már itt, de ezt a tájat, mint ahogy más kiskunságiakat se nagyon, nem lehet megunni, és bárhányszor vissza lehet jönni. A kilátóból szép panoráma adódott, de nem sokáig időztünk, mert kifejezetten hideg volt és erős szél fújt, a végén még lesöpört volna minket a csúcsról...
Ezután visszatértünk a Vártára, és Sajtos Misi szakmai irányításával, elkezdtük a jurta felállítását. Ez az építmény  a nyáron itt madarászó, természetbúvárkodó fiataok és idősebbek szálláshelyéül szolgál, de mivel anyaga jó részben fa és nemez, ezért télire, esős évszakra nem lehet kint hagyni, hanem ősszel szétszedik. Most meg, tavasz lévén, felállítják. Illetve felállítjuk. Mert ugyan a dolog nem nagyon bonyolult, mégis lassú és aprólékos, hogy minden a helyére kerüljön, és a sok pózna, ami a tetőt tartja, felhelyezése se kétemberes munka. Tulajdonképpen csak néhányan tudtunk intenzívebben részt venni a jurtaállításban, a többségünk csak esetileg, egyes résztevékenységekre tudott bekapcsolódni. Így nem is segettünk akkorát, amekkorát szerettünk volna, de összességében mégis jó volt egy kicsit hozzátenni a hely szokásainak gyakorlásához.
Az állítást egy újabb séta követte, melynek során a társaság egyik fele tanösvényezett is a nádasban és a lápon, a másik fele addig egy információs táblát ásott le, aztán a két fél egyesülve, a Kolon-tó nyílt vízfelületénél, a Nagyvíznél találkoztunk és közösen mentünk ki a töltésen a kilátópontra. Itt is többször megfordultunk már, de mindig lenyűgözi az itt járót a végtelen nádrengeteg látványa éa a határok nélküli béke, nyugalom.
Visszatérve bázisunkra, még hazaindulás előtt meginvitálták építő csapatunkat egy forró, bográcsos tokányra, mely erősen fűszeres volt, jólesően járta át a testünket, szinte a lalkünkig hatolt. Három fő alapanyaga a hús, a gomba és a zöldbab volt.
Végül nem maradt más, mint búcsúzni és elindulni haza. Késő délutánban járt már az óra, és egy óra még a hazaút.
Megköszöntük Bíró csaba és munkatársai szíves vendéglátását, idegenvezetését, a sok érdekes dolgot, amirt meséltek és mutattak nekünk, és ha rajtunk múlik, még máskor is, sokszor! vissza jövünk. Mert a Kolon-tó és környéke az egyik legszebb hely, nemcsak a Duna-Tisza közén, de az országban is. De hogy a legváltozatosabb élőhelyekben, felszíni formákban, az biztos. Aki nem járt még itt, feltétlenül pótolja, akár velünk, akár más úton.
Minden Csapattársunknak köszönjük a szorgos és lelkes hozzáállást, a türelmet. Nem mindig a túra a lényeg, de azért a mai napból is hiányzott egy kicsit...
 

 

Minden rokonom!

 

Sántaőz

 

Ezen a napon együtt túrázott: Balog Csaba (Lajosmizse), Balog Boróka (Lajosmizse), Balog Jánosné Terike (Kecskemét), Balog Szellő (Lajosmizse), Barina Lilla (Kecskemét), Berenténé Gönczi Ilona (Ladánybene), Besenyi Erzsébet (Felsőlajos), Csóka Annamária (Kecskemét), Felker Joe (Kecskemét), Kárpáti JÁnos (Hetényegyháza), Lakosné Pethő Gabriella (Ladánybene), Lővei Csaba (Kecskemét), Lőveiné Vadászi Anita (Kecskemét), Nagy Irén (Lajosmizse), Nagy Krisztián (Ladánybene), Rádi Józsefné Edit (Hetényegyháza), Tövisháti Ágnes (Felsőlajos), Varga István (Lajosmizse) és Varga Istvánné Borika (Lajosmizse).

 

 

Érkezés Angyal-tanya Berendezés egykor Séta a Bikatorokra Kaptató a kilátóhoz A kilátás
Fenyőtoboz-képződés Galagonya Totálkép Indul a jurtaállítás A mester: Sajtos Misi A jurta mongol ajtaja
Abőrök felhelyezése Egykor ló volt... Tetőponyva felrakása Az oldalponyvázás A Csapat Ákos madarász előadása
Tátott szájjal hallgatjuk... Poszáta Séta a "Nagyvízhez" Korhadó stég Felújított tanya Orgona
Barátnők ANagyvíz (Kolon-tó) Távcsőben 1. Távcsőben 2. Ebédünk egy tokány Ez finom volt!

 

 

 

 

 

 

a

"Vigyázz a Földre! Nem az őseid hagyták rád, az unokáidtól kaptad kölcsön." (indián közmondás)

© Petőfi Túrakör - Balog Csaba Sántaőz