FŐOLDAL

   MAGUNKRÓL  CSOPORTKÉPEINK  TAGJAINK  TÚRANAPTÁR  BESZÁMOLÓK  ARCHÍVUM  EREDMÉNYEINK  LÉTESÍTMÉNYEINK  TÚRAKÖR KLUB  FILMJEINK  PANORÁMAKÉPEK  ÍRÁSOK  NAPLÓ  MÉDIA  JÁRÓFÖLD  LINKEK 


(530.) TÚRA DOBOGÓKŐRE


Időpont: 2017. február 11. szombat
Útvonal: Pilisszentkereszt - Szent-kút - "Fagyoskatona" - Dobogókő - Zsivány-sziklák - Pilisszentkereszt
Táv: 10 km
 

Egy rövid, hivatalos összegzés a túráról, mert a fő beszámoló a két palánta munkája lesz...

Még ennyi év után is érik az embert meglepetések, ha túráról van szó. Mert hiába van itthon, az Alföldön már szinte koratavasz, száraz idő, hó- és jégmentes természet, más a kép, ha az ember hegyek közé megy. Némileg sejthető volt, hogy ott még tél lehet, de ennyi jégre, csúszkálásra, helyenként valóságos korcsolyapáláyra és hóra nem számítottunk. Ez a terep felnőtteket is próbára tesz, mentálisan le is húzhat, nemhogy gyereket!
Dobogókőig nehezen és sok megállással, bizonyos szakaszokon szinte négykézláb haladtunk csak, pátyolgatva-bátorítva egymást. A csúcson egy kis büfézés a napsütésben, aranyárban, aztán kilátás a csúcsról, majd a kicsiket két felnőtt busszal vitte vissza a faluba, és a csapat nagyobbik fele, az ORSZÁGOS KÉK jelzésen visszagyalogolt Pilisszentkeresztre. A lefelé út nem tartott 4 óráig, mindössze másfél óra kellett a 4 km letudásához, ami figyelembe véve azt, hogy lefelé menni jégen-havon még nehezebb, mint fel, nem rossz eredmény.
A lefelé menet több látnivalót ígért, így átkelést patakon, egy lekerített zsombolyt, öreg bükkfát érdekes gyökérzettel és persze a Zsivány-sziklákat.
A falu szélén egy idős férfi kézzel húzott egy hatalmas rönköt, a csupasz betonon, sárban, és sajnálta, hogy nincs már értelmes hó, mert akkor könnyebb lenne begyűjtenie a tüzelőt... Relatív, hogy kinek jó a tél, ki várja a tavaszt már nagyon...

És akkor jöjjön a két poronty tömör beszámolója:

 

 

Írta: Sárai Szabó Csenge és Balog Szellő, hazafelé a kocsiban

 

Mindenkinek köszönjük a türelmet és megértést!

 

Minden rokonom!

 

Sántaőz
 

Ezen a napon együtt túrázott: Balog Csaba (Lajosmizse), Balog Szellő (Lajosmizse), Berenténé Gönczi Ilona (Ladánybene), Bogdánné Ubornyák Bori (Felsőlajos), Dorogi László (Kecskemét), Felker Joe (Kecskemét), Hollóné Sánta Ilona (Kecskemét), Kárpáti János (Kecskemét), Lőrik Lászlóné Irénke (Hetényegyháza), Nagy Irén (Lajosmizse), Rádi Józsefné Edit (Hetényegyháza), Sárai Szabó Csenge (Hetényegyháza) és Sárai Szabó Mózes (Hetényegyháza).

 

 

Pilisszentkereszti kocsmában Kevélyek a ködben Stáció Mária egy öreg vadkörtében Szent-kút Szabadtéri misézőhely
Úton Jeges kaptató Fagyos tapló Elágazásban Forraltbor tízóraira Csengettyű
Kőbaba Mindjárt felérünk Dobogókő! Kilátás a Dunára Csoportképünk Gyökérbarátok
Zsivány-sziklák 1. Zsivány-sziklák 2. Zsivány-sziklák 3. Zsivány-sziklák 4. Újra Szentkereszten Egy kis játék a végére
 

 

 

 

 

a

"Vigyázz a Földre! Nem az őseid hagyták rád, az unokáidtól kaptad kölcsön." (indián közmondás)

© Petőfi Túrakör - Balog Csaba Sántaőz