FŐOLDAL

   MAGUNKRÓL  CSOPORTKÉPEINK  TAGJAINK  TÚRANAPTÁR  BESZÁMOLÓK  ARCHÍVUM  EREDMÉNYEINK  LÉTESÍTMÉNYEINK  TÚRAKÖR KLUB  FILMJEINK  PANORÁMAKÉPEK  ÍRÁSOK  NAPLÓ  MÉDIA  JÁRÓFÖLD  LINKEK 


(480.) KONDOR-TÓ KERÜLŐ TÚRA


Időpont: 2015. június 13. szombat
Útvonal: Fülöpháza - Szappan-szék - Buckák - Kondor-tó - Halásztanya - Fülöpháza
Táv: 13 km


Egy év múltán, ismét a közeli Fülöpházára mentünk túrázni, mert az akkor kitalált Kondor-tó kerülés váratlanul virágosra és tartalmasra sikeredett, és ismétlést követelt magának. Bár víz nem volt idén sem a mederben, a táj végtelenül békés és gazdag volt élővilágban, apró látnivalókban.
Fülöpháza azon ritka települések egyike, melyet körben nemzeti parkos területek határolnak, és bármerre indul is az ember, értékek sorát találja. Az egyik irányban szántóföldi kultúra, a másikban tómeder, megint tómeder, aztán a buckavidék, rétek, millió virággal, elvadult gyümölcsfák, és nem utolsó sorban egy Halásztanya, egy másik műemlék tanya, egymástól 100 méterre.
Mondhatnám, amit mindig, hogy aki nem járt még itt, menjen el és fedezze fel a település környékét, de nincsenek illúzióim, hányan pattannak fel a foteljeikből és indulnak neki a Kondor-tó megkerülésének.
Mindegy, a lényeg az, aki ott van egy túrán, akit érdekel, és nem az, akit nem érdekel, és ki tudja, mire vár.
Velünk, vagy nélkülünk, de a Kiskunságot érdemes megismerni, mert nemcsak szülőföldünket tisztelhetnénk benne, ha tisztelnénk egyáltalán, hanem kis országunk (egyik) legszebb és legváltozatosabb tájegységét is. Amit persze megint senki sem hisz el, de azt mindenkinek tudnia kell: ezen állítás valódisága mégsem hit, sokkal inkább tények kérdése...

Minden rokonom!

Sántaőz
 

Ezen a napon együtt túrázott: Balog Csaba, Dorogi László (Kecskemét), Juhász Rózsa (Kecskemét) és Varga Istvánné Borika.

 

 

Tanya Fülöpháza szélén Pipacs-perspektíva A régi temető emlékére A tábla szövege Kakascímer-mező Vaddohány
Mályva Báránysaláta Ribiszke Szappan-szék mellett A szék A buckavidék
Len Homoki varjúháj Frissítés Terjőkekígyószisz A Kondor-tó mellett A tómeder
Fa a fában A Halász-tanya előtt A régi halászkunyhó Imola Az S. Nagy tanya Aratásra vár a határ


 

 

 

 

a

"Vigyázz a Földre! Nem az őseid hagyták rád, az unokáidtól kaptad kölcsön." (indián közmondás)

© Petőfi Túrakör - Balog Csaba Sántaőz