FŐOLDAL

   MAGUNKRÓL     CSOPORTKÉPEINK     TAGJAINK     TÚRANAPTÁR     BESZÁMOLÓK     ARCHÍVUM      LÉTESÍTMÉNYEINK    TÚRAKÖR KLUB     ÍRÁSOK      NAPLÓ     MÉDIA     JÁRÓFÖLD 

_______________________________________________________________________________________________________________________


(448.)
MÁRIA ÚT ZARÁNDOKAI LAJOSMIZSÉN ÉS PUSZTAVACSON


Időpont: 2014. június eleje


A Mária Út Egyesület 3+1 fővel, pünkösd előtti héten sikeres zarándoklatot teljesített Petőfiszállás-Pálosszentkúról indulva, Fülöpjakabon, Kecskeméten, Ménteleken, Lajosmizsén, Pusztavacson, Inárcson, Gyálon és Ócsán át Soroksárra.
A 6 napos, több mint 180 km-es túra nem csupán spirituális vonalon volt kihívás a kis csapatnak, hanem ismerkedtek a Kiskunsággal és az itteni látnivalókkal, természeti környezettel, emberekkel.
A Petőfi Túrakör valamint jó néhány kedves ember segített a zarándokok elszállásolásában, ellátásában. Kecskeméten Dömötör Zsolti túratársunk adott nekik szállást, Lajosmizsén Szabó Klári (akit ezúton tiszteletbeli Túrakörössé fogadunk), továbbá Szőrös "Jászlajosmizse" Zoli főzött vacsorát, Balla Zoltán és családja ajánlotta fel a másnapi reggelit, aztán Pusztavacson az önkormányzat anyagi segítségének köszönhetően ugyancsak ingyenesen kaptak szállást és két fogásos vacsorát.
Tapasztalataik messze felül múlták előzetes várakozásaikat. Sokkal szebb a táj, nagyon kedvesek és vendégszeretőek az emberek, ezt hangsúlyozták. A Mária Út ezen szakasza, az Engesztelődés Útja, benne a Kecskemét-Ócsa közötti Kápolnák Útja minden igényt kielégítően érdekes, élménydús és szakrális emlékekkel is bőven ellátott útvonal, így kiérdemelte azt, hogy - és most itt nagyon kapaszkodni kellene! - a lengyelek legfőbb vallási központjából, a pálos rend jelenlegi központjából, Czestochowából induló, a Felvidéken keresztül hullámozó, Magyarországon Mátraverebély-Szentkút és Máriabesnyő érintésével jelenlegi állás szerint a Kiskunfélegyháza alatti Pálosszentkútig (később talán a Vajdaságig) tartó zarándokút része lehessen!!! - ugyanis itt fog elmenni lakóhelyünk házai, kerítései között, a Pusztatemplom vagy akár a Jézus-fa mellett.
Kellett egy kicsit kampányolnunk azért, hogy éppen Pusztavacsot és Lajosmizsét vagy a Nyíri-erdőt és a Mária-kápolnát is felfűzze ez a spirituális útvonal, de a terepbejárás a legkisebb kételyeket is eloszlatta. Mária Út állomás leszünk, ha tetszik, ha nem. Ennél előkelőbb észak-déli irányú zarándokúthoz, amely a Kárpát-medencén is végigvezet, nem lehetne tartozni.
Jó lenne, ha ezt minél többen képesek lennének értékelni és a helyén kezelni.
A java azonban csak most következik...
A Petőfi Túrakör kapta azt a megtisztelő, de nagyon nehéz feladatot, hogy a Csévharaszttól Pálosszentkútig tartó, kb. 140 km-es szakaszt felfesse egy KÉK "M" jelzéssel. Ha ezt önkéntes munkával, segítőkkel, támogatókkal meg tudjuk csinálni, mondjuk 2015-tel bezárólag, akkor nagyon boldogok leszünk. Ha nem csináljuk meg, akkor nem lesz útvonal felfestve, és nem leszünk semminek a része. Vagyis maradna minden a megszokott kerékvágásban...
Ha szeretnél csatlakozni hozzánk, támogatni minket, vagy bármilyen módon tudsz segíteni - akár csak egy megosztással is - ennek a nemes ügynek a népszerűsítésében, tedd meg!
Köszönjük! :)
És akkor következzen néhány kép a Zarándokokkal való találkozásról, Lajosmizsén és Pusztavacson:


 

 

Pali és Klári.

 

Hajni és Pisti.

 

Elkészült a vacsora.

 

Másnap a Pusztavacsi-erdőben.

 

Utak kereszteződésében.

 

Vendégház.

 

 

 

Az oldalon szereplõ írások, képek felhasználása csak írásbeli engedélyünkkel lehetséges.

 

"Vigyázz a Földre! Nem az őseid hagyták rád, az unokáidtól kaptad kölcsön." (indián közmondás)

a© Petőfi Túrakör - Balog Csaba Sántaőz