FŐOLDAL

   MAGUNKRÓL  CSOPORTKÉPEINK  TAGJAINK  TÚRANAPTÁR  BESZÁMOLÓK  ARCHÍVUM  EREDMÉNYEINK  LÉTESÍTMÉNYEINK  TÚRAKÖR KLUB  FILMJEINK  PANORÁMAKÉPEK  ÍRÁSOK  NAPLÓ  MÉDIA  JÁRÓFÖLD  LINKEK 


(387.)  TAKARÍTÁS A NYÍRI-ERDŐBEN


Időpont: 2013. március 9. szombat
Táv: 1 km
 

 

1. BESZÁMOLÓ

 

"A mai napra a Túrakör nem túrát szervezett, hanem egy kis társadalmi jellegű tevékenységet. Már hagyománynak tekinthető, hogy minden évben március elején az Édosz Kinizsi TS-el karöltve a Nyíri-erdőt kicsit rendbe hozzák a tél elmúltával. Nekem személy szerint ez volt az első alkalom, de csöppet sem bánkódtam amiatt, hogy ma nem túrázunk, csak sajnos kedves párom ma nem tudott velünk tartani.
Reggel a 6:42-es vonattal átrobogtam Lajosmizsére Csabáékhoz, ahol a Lajosiak gyülekeztek. Innen két autóval, összesen tízen mentünk át a Nyíri-erdőbe. Zoli biciklivel jött ki az erdőbe Kerekegyházáról. Megérkezve a munkavédelmi oktatás és munka eligazítás után mindenki szerszámot ragadott és hozzáfogtunk egy kis reggeli előtti munkavégzéshez. Az idő ekkor még borús volt, de a munka heve folyamatosan lekényszerítette az emberekről a ruhadarabokat. Az emlékház melletti elég nagy területet fogtuk be és jó hangulatban gereblyéztük össze a leveleket. Az idő múlását annyira nem érzékeltük, de kb. 9 és 10 között már végeztünk is a területtel és elfogyasztottuk jól megérdemelt reggelinket. Ehhez az idő is remek napsütést szolgáltatott, mert a nap előbukkant a felhők mögül és egyre nagyobb erővel sütött. Menet közben megérkeztek az édosziak is és ők is neki láttak a levelek összegereblyézésének. Eközben az ebédünk előkészületei is folytak.
Jól lakottan hozzáláttunk a kis levélkupacok elhordásához, amely abból állt, hogy egy nagy fóliát telepakoltunk és 3-4-e kihúztuk az erdőbe és leborítottuk róla a leveleket. Ez sokkal nehezebb volt, mint a gereblyézés, de a mai nap nem a lustálkodásról szólt. A fiatalabb gyerekek ekkor már inkább játszadoztak, de panasz nem lehetett rájuk, hiszen reggeliig ők is szorgalmasan fésülték az avart, és a kihordásban is segítkeztek. Végül is ha összeadnánk azokat a métereket amelyeket az erdő és a levélkupacok között tettünk meg biztos kijönne 3-4 kilométer, szóval azért még is túráztunk egy kicsit csak másképp. Mire elhordtuk a ’mi területünket’ az édosziak már a megművelendő terület nagy részén összegereblyézték a leveleket, így továbbra is volt mit hordani. Munka közben azért mód nyílott egy-két poénos és egyéb kép készítésére is. Mire teljesen végeztünk a mai nap munka részével Csaba kihozta Szellikét, Ircsikét és Terikét az erdőbe így a Petőfi Túrakör csapata teljes lett.
Finom süteményt kaptunk, amelyet szinte frissiben tudtunk elfogyasztani, közben mindenki megcsodálta a nevetgélő Szellikét. A dolgos csapat a több órán át készülő finom tárkonyos ragulevessel pótolta az elvesztett energiát, ami nagyon finom volt. Mire befejeztük ebédünket Zsolti is megérkezett Kecskemétről biciklivel, aki Endre által ma kihelyezett pár kilométeres jelzést mérte föl. A munka után kis sétát terveztünk, de inkább maradtunk a kerekasztalnál és beszélgettünk. Mintha az időjárás is megérezte volna, hogy kidolgoztuk magunkat és lassan hazafelé kell indulnunk, mert beborult. Többen azért körbejártuk a Szent-Hubertusz kápolnát, az emlékművet és csak sikerült több újabb fényképpel is gazdagodni.
Az erdő ezen területe remek kikapcsolódást nyújt hiszen lehet kirándulgatni, pihenni, sütni-főzni, valamit a kápolna és Szulyovszky László gyűjteménye is remek látnivalót kínál. Ezért is volt a mai nap mégis kikapcsolódás, mert a kis munkát feletette a társaság, a környezet, no meg a jó hangulat. Ezért is volt rossz, hogy ez is véget ért. Hármunkat átvittek Hetényegyházára, ahonnan Lajosig vonatozunk, onnan én tovább Dabasra. Másnap már felkerültek az internetre a képek, amelyekről nem a fáradság, hanem a jókedv sugárzott és az, hogy az erdőszépítés bár munkával jár, mennyi embernek tud örömet okozni."

Csonka Zoli (Dabas)

 

2. BESZÁMOLÓ

 

Hároméves hagyományunk a Nyíri-erdőbe jönni tavasszal, és segíteni az ébredő természet megtisztulását. Annyira szeretjük ezt a tevékenységet, hogy voltak évek, amikor két napot is takarítottunk így ez a szombat a már a hetedik volt a sorban!
A társaság először volt más, mint korábban. A nagyszámú gyerek elmaradásával, most inkább a Túrakör felnőttjei jeleskedtek, persze azért, már csak a régi hangulat miatt is, sikeresen beszerveztünk néhány apróságot is - mégiscsak legyenek olyanok is, akik némi játékosságot visznek a munkavégzésbe.
Fél kilenckor kezdtünk neki a falevelek összegereblyézésének és összegyűjtésének. Az idő egyre melegebb volt, a Nap is fokozódó erővel sütött. A gyerekek, ahogy az már lenni szokott, hamar beleuntak a munkába, de a felnőttek kitartottak. Kilenckor megjelentek a kecskeméti Édosz Kinizsi tagjai is, így már több tucatnyian dolgoztunk, szorgosan, mint a hangyák. Délre végeztünk is. Ekkorra házigazdánk, Ági is elkészült a tárkonyos ragulevessel, és megebédeltünk (nagyon finom volt!).
Hazaugrottam családom nőtagjaiért, aztán szinte teljes is volt a csapat. Sokat beszélgettünk, nevettünk, néztük a legkisebb Túraköröst, kattogtak a gépek.
Idilli, szép napot töltöttünk ma is együtt. Sok ilyet kívánok még magunknak!

Sántaőz


A napot együtt töltötte
: Balog Csaba, Balog Jánosné Terike (Kecskemét), Balog Szellő, Bujdosó Bettina, Bujdosó László, Bujdosó Petra, Csonka Zoltán (Dabas), Dömötör Zsolt (Kecskemét), Nagy Irén, Szekeres Zoltán (Kerekegyháza), Török Kristóf, Török Mária, Török Noémi és Varga Istvánné Borika - és az Édosz Kinizsi Csapata.

 

Megérkeztünk Reggeli szünet Zolik (boldog névnapot!) Az erdő névadói közt Talicskában Vigyori

 

 

 

 

a

"Mert a barátság nappal láthatatlan,. Éjjel ragyog csak, mint a fénybogár."  (Petőfi Sándor)

© Petőfi Túrakör - Balog Csaba Sántaőz