FŐOLDAL

   MAGUNKRÓL  CSOPORTKÉPEINK  TAGJAINK  TÚRANAPTÁR  BESZÁMOLÓK  ARCHÍVUM  EREDMÉNYEINK  LÉTESÍTMÉNYEINK  TÚRAKÖR KLUB  FILMJEINK  PANORÁMAKÉPEK  ÍRÁSOK  NAPLÓ  MÉDIA  JÁRÓFÖLD  LINKEK 


(417.) TÚRA A BETYÁR-DOMBON


Időpont: 2013. október 6. vasárnap
Útvonal: Táborfalvi Betyár-dombi tanösvény
Táv: 4 km


"Október első vasárnapján úti célunk a rég nem látott Betyár-domb és annak tanösvénye volt. Egy jó kis ebéd előtti kis sétának gondoltuk ezt az alig négy kilométert. A tanösvény elején összesen tizenketten várakoztunk, hogy a néha csak úgy a semmiből előtűnő tizenharmadik túratársunk megérkezzen. Kellemes meleg idő fogadott minket, de az erdő még csöppet sem mutatott őszi képet. A mai túrára a teljes Balog család velünk tartott és a legifjabb ismét „kis járművében”, vagy valamelyikünk karjában utazva járhatta végig a tanösvényt. Az útvonal könnyen követhető, mivel mindegyik kanyarban van jelzés, de kis izgalmat az ad az egésznek, hogy sok a kanyarulat és a kisebb emelkedő, lejtő ezen az útvonalon. Pedig most is az Alföldön kirándultunk, de mégis egy szinte érintetlen természeti helyen. A tanösvény nincs annyira „agyonjárva” mint némely turistaút, lehet ez annak köszönhető, hogy kevesen tudnak róla, vagy éppen gyalogszerrel csak több kilométer megtétele után lehet megközelíteni a legközelebbi tömegközlekedési eszköztől, azt is csak műúton.
Sorra vettük az állomásokat, és sikerült fotótémát is találni egy-két hernyó, galagonya vagy kökénybokor láttán. Az ösvény melletti fák, vagy éppen dombok is remek témák lehetnek, de akár itt némelyik alatt ejtőzni is lehetne. Van egy Siratófal nevű hely melyet most sem tudott kis csapatunk kihagyni. Ez egy meredek domboldal, télen remek csúszkálóhely. Én most megragadtam az alkalmat és „lecsúsztam” a homokon és egy kissé sűrű erdőben érkeztem le. Ezen a részen csak az állatok járnak, vagy néha az emberek is, mert egy kis ösvényt találtam, amin kiértem a tanösvényre. Mire visszaértem a Siratófali leágazáshoz a többiek már jöttek is visszafelé.
Mivel a fáknak még csak a teteje kezdett sárgulni és nem tűntek ki az itt amúgy is nagyszámban előforduló örökzöldek közül, lentebb kerestünk látnivalót. Zuzmókat és érdekes odúkat fényképezgettünk, nem mintha az erdő látványa elhanyagolható lett volna. Áthaladtunk a régen robbantások jeleként visszamaradt földi tölcsérek területén, majd kiértünk a széles erdei útra. Ezután a sűrűbb fenyvesben kanyarogtunk, amíg el nem értünk a tanösvény egyetlen nagyobb emelkedőjéhez, a Betyár-dombra. Ahogy felértünk mindenki napfürdőzött egy keveset, majd az ugyancsak meredek lefelé úton „lesiklottunk” a Betyár-óriások területére. Itt hatalmas fenyőfákat láthattunk, amelyek semmit sem változtak tél óta. A furcsa koronaformájuk és a tüskeszerűen megmaradt ágcsonkjaink teszik kissé félelmetessé ezeket az örökzöldeket. Van egy kisebb tisztás is az ösvény mellett ahol akár le is lehet táborozni az óriások között. Lábunk alatt a tűlevelek és kisebb tobozok ropogtak míg nem visszaértünk autóinkhoz.
Itt tartottunk egy kis megemlékezést Anti bának köszönhetően az aradi vértanukról és egy kecskeméti túratársunk Tóthné Erzsike emlékének szenteltünk néhány csöndes percet. Ezután a törzshelyünkre kocsikáztunk, ahol finom ebéd várt minket. Az ebéd után még volt idő sziesztázni is, de a csapatnak még volt egy programja mára. Elmentünk Felsőlajosra, hogy az új Tanya csárdánál lévő, egy magánháznál felállított kereszt szentelésén részt vegyünk. A kis ünnepségre sokan eljöttek, de mi is tanúi lehettünk a 62. lajosmizsei keresztnek, a Szigetvári-Kollár-keresztnek a szentelésén. A keresztet állító család a vendégsereget kis itallal és étellel kínálta meg."

Szőke Timi és Csonka Zoli (Dabas)


Ezen a napon együtt túrázott: Balog Csaba, Balog Jánosné Terike (Kecskemét), Balog Szellő, Csonka Zoltán (Dabas), Dömötör Zsolt (Kecskemét), Gazdag Viktória, Hasan Florin, Kövér Kinga, Nagy Irén, Sárközi Ervin, Szőke Tímea (Dabas) és Varga Istvánné Borika.


 

Sokadszor járunk erre Őzláb Toboz Koponyafa Érik a kökény Hernyó falevéllel
Borókák Odvas Galagonya-fürt Zuzmó Tinórú Szelli és Viki
Fatörzs belülről Sárgul a fák teteje Színek az avarban Szellike 1. Szellike 2. Facsomó
Fű a homokban Zöld hernyó Szú-darts Fenyvesben Az aradi vértanúk emlékére Tóthné Erzsike emlékére

 

 

 

 

a

"Vigyázz a Földre! Nem az őseid hagyták rád, az unokáidtól kaptad kölcsön." (indián közmondás)

© Petőfi Túrakör - Balog Csaba Sántaőz