FŐOLDAL

   MAGUNKRÓL  CSOPORTKÉPEINK  TAGJAINK  TÚRANAPTÁR  BESZÁMOLÓK  ARCHÍVUM  EREDMÉNYEINK  LÉTESÍTMÉNYEINK  TÚRAKÖR KLUB  FILMJEINK  PANORÁMAKÉPEK  ÍRÁSOK  NAPLÓ  MÉDIA  JÁRÓFÖLD  LINKEK 


(365.)  KEREKEGYHÁZI TÚRA


Időpont: 2012. szeptember 15. szombat
Útvonal: Kerekegyháza - Kunpusztai temető - Rendek tanya - Hercegegyházi-kereszt - Kunsági major
Táv: 10 km


A Kulturális Örökség Napja alkalmából Kerekegyháza művelődéi háza nyílt túrát hirdetett a helyi, pontosabban kunpusztai értékek gyalogos megismerése céljából. A közbejövő esős időjárás alaposan megritkította a jelentkezők létszámát, így mindössze kilencen indultunk neki tíz óra előtt a 10 kilométeresre tervezett túrának - természetesen esőben.
A falun gyorsan átszaladtunk, Kerekegyházáról meséltem a Petőfi Népe kedves és érdeklődő újságírójának, Zsuzsinak, valamint futó férjének, Csabának.
A Balatoni Farkas-hársnál elcsodálkoztunk, hogy nőhet meg egy fa ekkorára, illetve, hogy az emberi pusztítási mánia évszázadai alatt, hogy maradhatott meg egyáltalán a
XXI. század eléjéig.
A falut - az ugyancsak falualapítóról elnevezett - emlékpark kerítése mellett hagytuk el, és indultunk Kunpusztára. A temető előtt még egy kisebb akácosban szívtuk vadul az oxigén-dús levegőt, majd megérkeztünk az újabb állomáshoz, a régi pusztai temetőhöz. A sírkert egyik fele katolikus, a másik református sírjelekkel bír. Közepén a Lieber-kereszt áll. Ma már nemigen temetnek bele, lassan majd ez is az enyészeté lesz...
A temető mögött egy szőlőtáblánál böngésztünk magunknak egy kis gyümölcsöt, majd hamarosan beértünk a Rendek-tanyára.
Itt a kerekegyházi
TV kamerával várt minket, és készített interjút Erzsikével. Itt a kecskemétiek is elbúcsúztak tőlünk, és futottak vissza Kerekre.
A Rendek-tanya egy önellátás-szerű állapotban működő tanyasi-családi gazdaság, amely igyekszik mindent megtermelni, ami egész évben szükséges.
Ebédre paprikás krumplit főztek házigazdáink, mellé pálinkát és bort kaptunk - ezek is házi készítésűek voltak.
Ebéd után elsétáltunk az egykori Hercegegyház dombján emelt emlék-kettős kereszthez, gyönyörű látvány volt végigtekinteni a kis halmot övező egykori tómedreken, széleiken körben, mint egy koszorú, a tanyák. Az emlékhelytől ezután a kunpusztai templom érintésével a Kunsági majoron át a szabadszállási betonúthoz mentünk, ahonnan autókkal Erzsike fia két fuvarban szállított minket haza.
Összefoglalva a napot: jó kezdeményezés volt, és akik ott voltak, szerintem jól érezték magukat. Ezen a településen is ugyanaz a gond, mint máshol: nehéz megszólítani és bármibe is bevonni az embereket. pedig valahogy folytatniuk kell a kerekieknek ezt az utat, mert egyszer csak történik valami csoda, és egy hasonló rendezvényen majd több tucat felnőtt és gyerek vesz részt - mélyítve magában ezáltal a honismeret-hazaszeretet érzését...Ezen a napon együtt túrázott: Balog Csaba, Csontos Csaba (Kecskemét), Dubecz Mihályné Erzsike (Kerekegyháza), Fazekas Elek (Helvécia), Gál Dávid (Kerekegyháza), Kürti Boldizsár, Miskolczy Mariska,  Németh Mariann (Helvécia) és ..... Zsuzsa (Petőfi Népe). 

Kerekegyházi csoportkép Balatoni Farkas-hárs Vadetető Kunpusztai temető A k temető keresztje Szőlőzés
Rendek-tanyán A tanya épülete Táj az ablakban Ebédre várva Kamra-pince Terménybemutató
Kukorica minden mennyiségben "Csirketelep" Korhadt nyárfa derekán Ebédünk Fa odvában... ...jó!
Kereszt a távolban Hercegegyháza emlékhelyén A kettős kereszt alatt Kunpusztai iskola kapujában A református templomhoz érünk Szemben a szentegyházzal 

 

 

a

"Nem az a lényeg, hogy hova megyünk túrázni, hanem hogy kikkel." (Sántaőz)

© Petőfi Túrakör - Balog Csaba Sántaőz