FŐOLDAL

   MAGUNKRÓL  CSOPORTKÉPEINK  TAGJAINK  TÚRANAPTÁR  BESZÁMOLÓK  ARCHÍVUM  EREDMÉNYEINK  LÉTESÍTMÉNYEINK  TÚRAKÖR KLUB  FILMJEINK  PANORÁMAKÉPEK  ÍRÁSOK  NAPLÓ  MÉDIA  JÁRÓFÖLD  LINKEK 


(356.)  DRABANT-KERESZT ÁLLÍTÁSA LAJOSMIZSÉN


Időpont: 2012. június 30. szombat


A 61. lajosmizsei kereszt!
 

Mint köztudomású, Lajosmizsén országos viszonylatban is egyedülállóan nagy (és állandóan növekvő) számú útmenti kereszt található.
Itt és most nem térnék ki annak okaira, miért e nagy szám, helyette inkább dióhéjban vázolnám a minap a Mizsében felállított legújabb kereszt történetét, amely a sorban immáron a 61.!
A ceglédi útról a Ricsováry-majorhoz vezető széles földút mentén, a valamikori Drabant-tanyák sarkánál, a régi Drabant-keresztet, a család elmondása szerint, Drabant Mátyásné T. Nagy Borbála állította a II. világháború után. Ugyanis amikor János fia fogságba esett, és semmit sem tudtak itthon róla, édesanyja kivágatott egy termetes akácfát, szakszerűen kiszáríttatta, hogy ha fia mégis életben maradna és hazajönne, így köszöni meg Istennek a gondviselést.
János a háborúból 1948 körül, három és fél éves fogságot követően tért haza, ezután nem sokkal pedig a keresztet felállították és fel is szentelték.
A kereszt évtizedekig láthatatlan volt, mert a család elköltöztével, az azt övező orgonabokrok átláthatatlan dzsungellé burjánzottak körülötte, és csak kb. 2009-ben lett újra észrevehető, amikor valaki kibontotta a takarásból. A kereszt állapota addigra már viszont annyira leromlott – elkorhadt az anyaga, illetve a pléh Jézuskát is a felismerhetetlenségig elfedte a rozsda -, hogy mindenképpen halaszthatatlanná vált a felújítása.
A család szeretett volna új és tartósabb kőkeresztet állítani a régi helyére, de az egyeztetés folyamatában váratlan dolog történt: egy mizsei illetőségű család az ő régi keresztjük helyére felállította a maga fakeresztjét, így az új kereszt állításához új helyszínt is kellett keresni.
A kőkereszt ötletét elvetve, szerették volna valamilyen módon megmenteni és felújítani a régi, elbontásra kerülő keresztet - amely egy tanya fészerében várta, hogy „feltámadjon” -, de a kereszt fent vázolt állapota miatt ezt nem lehetett megoldani, így a család nagy összefogással és összhangban, saját maga csinált egy akácfa keresztet, szép kerítéssel, a ráhelyezett lemez Jézuskát pedig Nagy Irén, kollégiumi nevelő festette, nagyon egyszerűre, ahogy azt a család kérte.
2012 júniusának utolsó napján, szombaton, vagy harminc ember, főként a Drabant és Dancsa család kiterjedt rokonsága, illetve ismerősök, ismeretlenek - köztük a Petőfi Túrakör néhány tagja -, a 36 fokos melegben, de nagy békességben és összefogással, felállította az új Drabant-keresztet, a régi családi birtok sarkán, a „Verebes”-dűlőben, a ceglédi úttól 200 méterre.

A kereszt hivatalos szentelése szeptemberben várható.

A család mindenkinek köszöni a segítséget, támogatást, és reméli, hogy a szentelésen is minél több érdeklődőt, ismerőst üdvözölhetnek majd.

Sántaőz
A Túrakörből az állításon jelen volt: Balog Csaba, Berta Bálint, Nagy Irén, Polyák Nikolett (Kecskemét), Spiegelberger Tamás, Szekeres Zoltán (Kecskemét), Török Mária.


 

Kipakolás Terepszemle Kihordás Zoli A családok... ...kijelölik a helyet
Pisti és Pista bácsi A tetthely Nagyon meleg van! Ásunk... ...a homok visszafolyik A kereszt a Jézuskával
Csavarozás Esővető elhelyezése Lukba állítás előtt Tereprendezés ...és befejezve A Drabant-kereszt! 

 

 

a

"Ahol senki sem tolakszik, ott sokan elférnek." (indián bölcsesség)

© Petőfi Túrakör - Balog Csaba Sántaőz