FŐOLDAL

   MAGUNKRÓL     CSOPORTKÉPEINK     TAGJAINK     TÚRANAPTÁR     BESZÁMOLÓK     ARCHÍVUM      LÉTESÍTMÉNYEINK    TÚRAKÖR KLUB     ÍRÁSOK      NAPLÓ     MÉDIA     JÁRÓFÖLD 

_______________________________________________________________________________________________________________________


(317.)
LADÁNYBENEI KERESZTÚT


Idõpont: 2011. december 31. szombat
Útvonal: Ladánybene környékén
Táv: 15 km


Első alkalommal jártuk be Ladánybenén a helyi kereszteket felkereső Keresztút mozgalmunkat. Szép számú csoport jött össze a napsütéses, kissé hideg napon, az év utolsó napján. A túra egyben évzáró programunk is volt.
Reggel a kocsmában melegítettünk, gyűjtöttük a bátorságot, aztán nekiindultunk. Az ilyen túrák nem a legszebb természeti részeken haladnak, hanem kereszttől keresztig, az útvonal meghatározásának egyetlen szempontja a praktikum.
Először a Rákóczi utca végére gyalogoltunk, a Balis-kereszthez, majd a Battyhyány utca végén lévő Ludányi-keresztet kerestük fel. Mindkét feszület régi, háború előtti darab, rájuk férne egy kis csinosítás.
Innen a temetőbe vettük az irányt, ahol egy kereszt és mellette a település egyik legrégebbi és legmeghatározóbb családjának, a Berentének áll egy kis kriptája, ami kápolna is.
Nem messze innen a templomkert következett, ahol több emlék is van: Mária-kép, Jézus-szobor és a Bujdosó család által állított kereszt. Utóbbi helyén, talapzatán állt hajdan a Petőfi-emlékmű...
A templomtól a Csíkos medrén vágtunk át, majd a kunbaracsi úton a Helytörténeti Múzeumhoz mentünk. Itt nem volt kereszt, de település- és turistatörténeti emlék a hely, muszáj volt felkeresni. A maga nemében egyedülálló gyűjteményt, régi ladánybenei tanyák tárgyaiból és saját turistaságuk relikviáiból, Som Laci bácsi és felsége, Erzsike néni hozta létre az 1990-es évek elején. Legutóbbi itt jártunk óta sajnos, Laci bácsi elment... Megrendítő volt látni a képet a múzeumban, a saját maga által készített kerettel, idézettel, faz egészet a halálakor csak egy évszámmal kellett kiegészíteni...
A múzeum után, a kicsit még kintebb lévő Barcsay-kúriát mutatta meg a tulajdonos család képveiseletében Máté. Itt egy alaposabb pihenőt tartottunk, mert már ránkfért. Ettünk, ittunk, beszélgettünk.
A kúriától a Nagy-Széktó nagyon szép, száraz medrén át a benei rom emlékhelyéhez gyalogoltunk, majd visza a faluba, a kocsmához, ahonnan indultunk. Mindneki megkapta a jelvényt, ami a túra végigjárásáért járt. Ittunk egy kávét, üdítőt, aztán elköszöntünk egymástól és hazamentünk.
A program nagyon jól sikerült, nagy sikert aratott, folytatást követel magának; reméljük, lesz még alkalmunk Ladánybenén túrázni...

 

Minden rokonom!
 

Sántaőz

 

Ezen a napon együtt túrázott: Balog Csaba, Balog Jánosné Terike (Kecskemét), Berente Adél (Hetényegyháza), Berta Bálint, Berta János, Dömötör Zsolt (Kecskemét), Hornacsekné Kucsera Ilona, Kun Ádám, Kun Vivien, Nagy Irén, Polyák Nikolett (Kecskemét), Rafi kutya (Kecskemét), Rucz Dia (Hetényegyháza), Sárközi Ervin, Spiegelberger Tamás, Szekeres Zoltán (Kecskemét), Szikora Marcell (Kecskemét), Szikora Nimród (Pusztavacs), Szõke Marianna (Nagykõrös), Szõrös Anna, Szõrös Dániel, Szõrös Zoltán, Török Mária, Varga Istvánné Borika és Zsikla Roland.

 

 

Balis-kereszt a Rákóczi utca végén

 

Ludányi-kereszt a Batthyány utca végén

 

Mariann és Ervin

 

Szép régi ház

 

A temetőben: Berente-kripta és a temetői kereszt

 

Szusszanunk egyet

 

A Csíkos medrében

 

Katolikus templom

 

Mária

 

Jézus

 

Bujdosó-kereszt

 

A Széktói iskola helytörténeti múzeumában

 

Turistarelikviák

 

Kéktúra album

 

Som Laci bácsi elment, mióta utoljára itt jártunk...

 

Szent Mihálynál

 

Barcsay-kúria

 

Máté és Zsolti

 

Csatornahíd

 

Át a Nagy-Széktó medrén

 

Perspektíva-keresés

 

Nyúlnak az árnyak

 

Ladánybenei  romnál

 

Célban: Zoli, Roli és Marci

 

 

 

 

Az oldalon szereplõ írások, képek felhasználása csak írásbeli engedélyünkkel lehetséges.

 

"Vigyázz a Földre! Nem az őseid hagyták rád, az unokáidtól kaptad kölcsön." (indián közmondás)

a© Petőfi Túrakör - Balog Csaba Sántaőz