FŐOLDAL

   MAGUNKRÓL  CSOPORTKÉPEINK  TAGJAINK  TÚRANAPTÁR  BESZÁMOLÓK  ARCHÍVUM  EREDMÉNYEINK  LÉTESÍTMÉNYEINK  TÚRAKÖR KLUB  FILMJEINK  PANORÁMAKÉPEK  ÍRÁSOK  NAPLÓ  MÉDIA  JÁRÓFÖLD  LINKEK 


(256.) TÚRA A MIZSEI-ÓRIÁSHOZ


Időpont: 2011. április 28. csütörtök
Útvonal: Pusztatemplom - Kónya-dűlő - Mizsei Óriás - Fehér-tó - Kónya-dűlő
Táv: 10 km


A Kollégiumi Túrakör újabb megmozdulása Mizsében volt, ahol olyan szép részek vannak, hogy még talán az sincs tisztában vele, aki arra felé lakik. Mást ne mondjak, ott vannak a védett tölgyfák, az öreg vadkörtefa, a rétek, a kanyargós utak, az üde zöld színek, a virágzó galagonya bokrok, a Fehér-tó kiszáradt medre, a romos Besenyi-major hatalmas, pusztuló hodályai, a régi Mizsei csárda épülete az egykori Vacsi országút mellett, még a jászberényi puszta idejéből, egy négyszáz évnél nem sokkal fiatalabb akácfa, öles törzsű fűzfák - élve vagy halva -, és még számtalan apró finomság, ami most itt hirtelen nem is jut eszembe.
A túra nem volt hosszú, csak épp annyira, emennyi egy hétköznapon, iskola után belefér. A kollégista gyerekeken kívül vendégünk volt Takács Ildi néni az iskolából. Ildi néni jelenlétének mindenki örült, reméljük jól is érezte magát közöttünk, és tudtunk Neki érdekességeket mutatni.
A délután fő momentuma Lajosmizse legöregebb fájának, egy négyszáz éves tölgynek a felkeresése, lefotózása és átkarolós módszerrel való kerületmérése volt. Annyira belejöttünk a dologba, hogy mindjárt nevet is adtunk a hatalmas, öreg fának, pontosabban a gyerekek: Mizsei Óriás. A nálunk lévő Mizse (mi más?) ásványvízzel meg is kereszteltük, így arra kérnénk minden kicsit és nagyot, hogy a mai naptól kezdve hívják ők is így a fát, mert mától ez a neve!
Májusban pedig folytatjuk a határjárást Lajosmizsén...


Ezen a napon együtt túrázott:
Aranyos Bianka, Balog Csaba, Bujdosó Bettina, Bujdosó László, Gazdag Barbara, Kanyik Barbara, Mészáros László, Pozsgai Alexandra, Rucz Dia, Spiegelberger Tamás, Szórád Benjámin, Szórád Mónika, Takács Ildikó (Kecskemét) és Török Mária.

 

A Rostás-Szigetvári-keresztnél

Pusztatemplom Barátság Szegény marha Nyolcvan éves vadkörtefa Tanya rendben

Bogár a galagonyán

A legöregebb fa Lajosmizsén

Betérő  az Óriáshoz A tölgy alatt Kerületmérés

A Mizsei Óriás keresztelője

Tovább Sivatagi növényzet Toboz készül Fenyőzés A Fehér-tó partján Heverünk
Át a medren Besenyi major romjai Régi Mizsei csárda épülete Az újabb csárda Egy halott fánál Kivezető út

 

 

 

a

"Senki sem felejthet el adni." (indián közmondás)

© Petőfi Túrakör - Balog Csaba Sántaőz