FŐOLDAL

   MAGUNKRÓL  CSOPORTKÉPEINK  TAGJAINK  TÚRANAPTÁR  BESZÁMOLÓK  ARCHÍVUM  EREDMÉNYEINK  LÉTESÍTMÉNYEINK  TÚRAKÖR KLUB  FILMJEINK  PANORÁMAKÉPEK  ÍRÁSOK  NAPLÓ  MÉDIA  JÁRÓFÖLD  LINKEK 


(262.) CSILLAGFÉNYES TÚRA TÁPIÓSZELÉN


Időpont: 2011. május 27. péntek
Útvonal: Tápiószele - Jászberényi út -
Külsőmező - Öregszőlők - Farmos - Nyárvesztő - Tápiószele
Táv: 13 km


Május végén hagyomány, hogy Tápiószelén megrendezik a Blaskovich Napokat, és betétprogramként a csillagfényes éjszakai túrát. Idén másodszor vettünk részt a rendezvényen, tizennégy fővel. A túra a derült égnek köszönhetően tényleg csillagfényesre sikerült, ugyanígy kedvünk is: soha ilyen jól még nem éreztük magunkat Tápiószelén.
Késő délután lassan, szinte álmosan gyülekeztünk a Kollégium előtt. Zoliék pontosan érkeztek, a helyiek csak szállingóztak. Azért csak elindultunk. A ceglédi úton Palikát, Cegléden pedig még Editet vettük fel, majd hét óra előtt valamivel megérkeztünk Tápiószelére. A túra csak nyolckor indult, addig még meg akartuk keresni Kankrinyi Emília sírját, mint Az én Petőfim mozgalmunk egyik felkereshető emlékhelyét. A 78 éves korában elhunyt, idős korában is legendás szépségű asszony Petőfi első gyermekkori szerelme volt, még aszódi iskoláskodása éveiben. A sírt csak fél óra kutatás után találtuk meg, s a tényt végül csoportképpel ünnepeltük.
Nem volt más hátra, mint letegyük az autókat a művelődési ház parkolójában, igyunk egy üdítőt a nagy melegben, és a kicsit késve érkező Lipák Pista vezetésével, negyed kilenckor nekiinduljunk a csillagfényes túrának.
A régi jászberényi úton haladtunk, két oldalt szép rétek bokrokkal. Egyszercsak, a nagy beszélgetések és a felhőtlen jókedv hevében észre se vettük, hogy besötétedett. Elágazások követték egymást, rövid megállókkal. A társaság hangosabb része egyre inkább lemaradt, mag a táv felétől már csendesebben haladtunk. Az égen sok ezer csillag ragyogott, méltóan a túra nevéhez.
Öregszőlőknél, a Főszervező saját életéből adott elő rövidebb, tréfás történeteket, környezete nagy örömére, de beszélgettünk helytörténeti kutatásokról és Pista abonyi időszakáról is. Megint arra jutottunk, hogy nagyon som érték és érdekes ember van a világban, jó lenne, ha többen vennék ezeket/őket észre.
Felnőttjeink jókat beszélgettek, míg gyermekeink ijesztgetőset játszottak a lányokkal, vaksötét futóversenyeket rögtönöztek a hónaljig érő gabonatáblában, sikongattak, hahotáztak. Ettől sok más embernek is jókedve lett - reméljük, senkinek se mentünk az idegeire! -, aminek legjobb bizonyítéka az volt, amikor Zoli is bekapcsolódott a rohangálásba, illetve Zoli és Niki a búzatáblába kanyarodva fényképet követeltek magukról (ld. lentebb).
A menet éjfél előtt Tápiószele vasútállomásához ért, ahol az eddig kitartók csoportkép áldozatai lettek, majd Pistától mindenki megkapta megérdemelt emléklapját.  A művelődési ház elé negyed egykor értünk, elköszöntünk a többiektől, majd autóba vágva magunkat hazaindultunk. Lajosmizsén még a gyerekeket, akiket kellett, hazavittük.
Nagyon fáradtan, de lelkileg feltöltődve tértünk otthonainkban nyugovóra - mint minden egyes túra után.


Ezen a napon együtt túrázott: Bálint Edit (Cegléd), Balog Csaba, Balogh István, Blahut Pál, Hornacsekné Kucsera Ilona, Kanyik Imre, Nagy Irén, Polyák Nikolett (Kerekegyháza), Spiegelberger Tamás, Szekeres Zoltán (Kecskemét), Szórád Mónika, Szőrös Dániel, Szőrösné Székely Cecília és Török Mária.

 

Kankrinyi Emília sírjánál Indulás előtt Szelén Sötétedik Öregszőlők Érettségi élmények Tovább az éjszakában
Pista és Jimi Nagy Játékos Pista bácsi és a gyerekek Kép kívánságra 1. Kép kívánságra 2. Kép kívánságra 3.
Pihenünk Zoli és Niki Ismét Szelén Jutalomosztás (Nem) csak lábak Köszönjük!

 

 

 

 

a

"Ahol senki sem tolakodik, ott sokan elférnek." (indián bölcsesség)

© Petőfi Túrakör - Balog Csaba Sántaőz