FŐOLDAL

   MAGUNKRÓL     CSOPORTKÉPEINK     TAGJAINK     TÚRANAPTÁR     BESZÁMOLÓK     ARCHÍVUM      LÉTESÍTMÉNYEINK    TÚRAKÖR KLUB     ÍRÁSOK      NAPLÓ     MÉDIA     JÁRÓFÖLD 

_______________________________________________________________________________________________________________________


(192.)
HOLDFÉNYES ÉJSZAKAI TÚRA TÁPIÓSZELÉN


Idõpont: 2010. május 28. péntek
Útvonal: Tápiószele - Klára-telep - Tápiószõlõs - Tápiószentmártoni út - Tápiószele
Táv: 17 km


Ez a nap megint hozott valami újat: még nem voltunk igazi éjszakai túrán, ráadásul nem is mi szerveztük, nem is mi vezettük a menetet, mindössze vendégek voltunk. A megmozdulás apropója a szeleiek részérõl a Blaskovich Napok voltak, ennek betétrendezvénye volt a Holdfényes túra, ami a számunkra pedig azért volt fontos, mert Borika és Hria nem voltak az Aranyszarvason, így csak itt volt alkalmuk pótolni az elmaradásukat a Tápiószelei Kupa versenyében, amit Lipák István fõrendezõ nagylelkû ajánlata tett lehetõvé.
A mûvelõdési ház elõl - mint utóbb kiderült - 123 fõ vágott neki a Tápiószele külterületén vezetõ körtúrának, jóval nyolc óra után - de még világosban. A társaság egy jelentõs része helyi érdekeltségû fiatalokból állt, akik élve az ingyen túra lehetõségével, szép számban gyalogoltak közöttünk. Az elején még elég hangosak és bátrak voltak, talán mert nem volt teljesen sötét, de a táv második felére a sötétben, sok kilométer megtétele után már jóval halkabbak lettek, és kissé be is ijedtek, minden lehetõ helyen megvártak  minket, nehogy eltévedjenek, vagy éppen nehogy megijedjenek a holdfényes, de fekete éjszakában.
A túra fõszereplõje - a szeleieket és a vendégeket leszámítva -  mégiscsak a Hold volt. Nem pusztán azért, mert Õ volt a Névadó, sokkal inkább kereksége és fényessége okán; ezen az éjszakán telítõdött, volt a legkerekebb, a legfényesebb. A tisztásokat, útszéleket úgy megvilágította, hogy szabad szemmel - lámpa nélkül is - jól tájékozódhattunk. A nagy hangzavarban nyugodt, biztos pont volt a túrán Hold Õfelsége, és biztos pont volt István személye is. Nem azért, mert õ tudta egyedül, merre kell menni, nem azért, mert lelkes volt, szinte elnyûhetetlen, hanem azért is, mert egyszerre fegyelmezte a tömeget, tartotta a túrázókban a lelket.
A túra már éjfél után ért véget, a többség Tápiószelét elérve hazafelé indulva szétszéledt, csak néhányan mentek vissza a mûvelõdési házhoz, köztük mi is, mert a kocsit ott hagytuk. Háromnegyed egykor indultunk haza, némi evés-ivás után, és még a Társak hazavitele után fél háromkor feküdtünk le.
Mindent egybe véve: felejthetetlenül érdekes élmény volt a túra, és a nehézségek ellenére jól éreztük magunkat, és nem bántuk meg a részvételt. Reméljük, lesz még folytatása.
Lipák Istvánnak és a Szeleieknek köszönjük a meghívást, és további jó egészséget, szép sikereket kívánunk Nekik további természetjáró munkájukhoz!

 

Minden rokonom!
 

Sántaőz

 

Ezen a napon együtt túrázott: Balog Csaba, Gazdag Viktória, Hriazik Attila, Kanyik Imre és Varga Istvánné Borika.
 

 

Szelén

 

István vezetésével

 

Lenti kereszt még világosban

 

Besötétedett

 

Imre bácsi és István

 

Elsõ megállónk

 

Az ég felettünk

 

Lajosmizseiek

 

Kereszt az abonyi út mellett

 

Õk is résztvevõk

 

Hold Õfelsége 1.

 

Hátulról

 

Egyeztetés

 

Hold Õfelsége 2.

 

Aszfaltpihenõ

 

Ceglédi lányok

 

Fáradunk

 

Tanya

 

Szétesett a tömeg

 

Szele felé haladunk

 

Szelei srácok

 

Megbújva

 

Fenti kereszt sötétben

 

A Tápió, Szele szélén

 

 

 

 

Az oldalon szereplõ írások, képek felhasználása csak írásbeli engedélyünkkel lehetséges.

 

"Vigyázz a Földre! Nem az őseid hagyták rád, az unokáidtól kaptad kölcsön." (indián közmondás)

a© Petőfi Túrakör - Balog Csaba Sántaőz