FŐOLDAL

   MAGUNKRÓL  CSOPORTKÉPEINK  TAGJAINK  TÚRANAPTÁR  BESZÁMOLÓK  ARCHÍVUM  EREDMÉNYEINK  LÉTESÍTMÉNYEINK  TÚRAKÖR KLUB  FILMJEINK  PANORÁMAKÉPEK  ÍRÁSOK  NAPLÓ  MÉDIA  JÁRÓFÖLD  LINKEK 


(233.) TÁPIÓSZELE - FARMOS ÉVZÁRÓ TÚRA


Időpont: 2010. december 30. csütörtök
Útvonal: Tápiószele - Kisfalu - Hajta-part - Muszály - Farmos  
Táv:
12 km


Erre a napra a Túrakör évzáró vacsoráját terveztük, de hála az internetnek, meghívást kaptunk a Tápiószelei Természetbarát Klub és a Farmosi Civilek évzáró túrájára és vacsorájára. Miután egy ilyen szívélyes meghívást nem illik visszautasítani - és nem is akartuk! -, négyen autóba vágtuk magunkat, és délután egy órakor elindultunk Tápiószelére.
Az út Csemőig tükörjég vót, utána már csak alig járható, de egy óra alatt valahogy csak odaértünk (miközben persze felvettük Cegléden Editet). A Fehér Akác - volt - vendéglő előtt lassan gyülekeztek az emberek, és Lipák Pista is csak később érkezett, mert egyik túratársukat épp kettőkor temették, amikor a túra indult, és sokan a temetésre is elmentek, legalábbis az elejére.
Aztán negyed három után ötven-hatvan fővel elindultunk Kisfalun át a Hajta-partra. Útközben adódott három kereszt és néhány szebb tanya látnivalónak, amúgy a tájat mindenhol a hó uralta. A folyóparton szembefordultunk a széllel, azt hittük, leszaggatja az arcunkat, de beérve Muszály hobbikertes-tanyás, kevés fával védett részére, már enyhülni éreztük az időt. Különösen, amikor az egyik tanyán forralt borral és meleg teával vártak minket. Ott annyit nevettünk, egy kis iszogatás mellett, hogy szabályosan leizzadtunk. Ekkor ismerkedtünk meg Ignác bával, aki farmosi ugyan, de lég jelentős személy- és helyismerettel rendelkezik Lajosmizsét illetően. Olyan poénokat nyomot, hogy majdnem vécé nélkül is sikerült elvégezni kisebb-nagyobb dolgainkat.
A tanyás frissítő ponttól egy óra kényelmes, de már sötétben megtett gyaloglás után értünk be Farmosra, szint nyílegyenes úton, a a falu művelődési házához, ahol már kondérban főzött gulyással és jó szívvel vártak mindenkit.
Az estét a Farmosiak találták ki, pontosabban a régi polgármester, aki fontosnak tartotta, hogy legyen a két település között egy ilyen túra, és ezt a hagyománnyá váló kezdeményezést mindenképpen meg kívánják őrizni, anyagi vagy emberi nehézségek ellenére is. Vannak ilyen települések...
A köszöntő után vacsora, majd süteményezés hozott anyagból, pezsgős koccintás, részünkről szigorúan alkoholmentesen, aztán beszélgetés, a bátrabbak részéről tánc.
A magunk részéről nagyon örülünk, hogy eljöhettünk, köszönjük a Farmosiaknak és a Szeleieknek, hogy barátként fogadtak minket. Köszönjük Lipák Pistának és a Tápiószelei Természetbarát Klubnak, hogy foglalkoznak ilyen programokkal, hogy szívükön viselik lakóhelyük és tágabb környezetük értékeinek megismerését és megőrzését, és kívánjuk Nekik, hogy tegyék ezt még nagyon sokáig, egészségben, szeretetben! - mert nélkülük jóval szegényebb lenne nem csak Pest megye természetbarát élete, de az Alföld turistáskodása és ilyen jellegű kultúrája is.


Ezen a napon együtt túrázott (a Túrakör részéről): Bálint Edit (Cegléd), Balog Csaba, Szemán Rózsa, Török Mária és Varga Istvánné Borika.


 

 

Toporgunk Templomtorony Havas kereszt Kisfalu Szelei menet Borika
Hajta-parton Rózsika és Marcsi Jó kocsim van? Pista munka közben Forraltborozás Jó kedvünk van
Pista és Karcsi bá Gulyásfőzők Farmoson Ajándékozás Vacsora Ignác bával Emlékül


 

 

 

a

© Petőfi Túrakör - Balog Csaba Sántaőz