FŐOLDAL

    MAGUNKRÓL  TAGJAINK  TÚRANAPTÁR  BESZÁMOLÓK  ARCHÍVUM  EREDMÉNYEINK  LÉTESÍTMÉNYEINK  TÚRAKÖR KLUB  FILMJEINK  ÍRÁSOK  NAPLÓ  MÉDIA  KOLLÉGIUMI TÚRAKÖR  FOTÓKIÁLLÍTÁS  MESEPÁLYÁZAT  


(219.) TÚRA A PUSZTAVACSI-ERDŐBEN


Időpont: 2010. október 9. szombat
Útvonal: Pusztavacsi laktanya - Parkerdő - Strázsa-hegy - Megyehatár - Táborfalva vá.
Táv: 12 km


A szomszédos Pusztavacsi-erdőben már túráztunk néhányszor, de csak jelzett turistaúton. Mivel ilyen csak a ZÖLD SÁV van arrafele, hát azon. Mostanában kísérletezünk a jelzetlen utakon túrázással, és - szerencsére jó katonai térképek vannak! - nagyon hangulatos a műfaj: izgalmasabb a bizonytalanságok, a váratlanságok miatt, és csupa olyan helyen járunk, ahol mások nem nagyon járnak.
Szóval reggel Lajosmizséről Örkényig, majd némi kocsmázással egybe kötött várakozás után, a pusztavacsi laktanya lakótelepéig buszoztunk. Innen gyalogosan a már néhányszor felkeresett Pihenő Parkerdőbe tértünk. Reggeliztünk, Jimikéék rúgtak néhányat, aztán mentünk tovább. Magaslesek, beszántott utak, majd négyzethálóként az erdőbe vágott nyiladékok váltották egymást, míg néhány irányváltás megtételével a Strázsa-hegy zöldfüves dombjainál találtuk magunkat. A hegyet fenyves borítja, így a remélt kilátás elmaradt, viszont a hely így is varázslatos a maga érintetlenségében. Kis szusszanás után folytattuk az erdőben barangolást.
A vaddohányok gyönyörűen szétnyíltak, a tölgyek és egyéb lombhullatók sárgultak már, mint a kukoricaszár, és láttunk megint sok gombát, Jimikéék még szedtek is. Ircsike nagy örömére ezúttal pöfeteget is találtunk, így végre megkóstolhatta a rántott változatot (ízlett neki).
Szóval néhány kellemes óra elteltével kiértünk Táborfalva szélére, és a térképnek hála, oda, ahova szerettünk volna. Átkeltünk az autópályán, és a falu főutcáján végighaladva a vasúthoz mentünk. Mivel vonat csak egy óra múlva volt, kocsmáztunk.  A forró csokik elfogyasztása mellett a társaság a csocsó nevű játékot is nagy átéléssel - és a kocsmáros nő nem kis bosszúságára - hangeffektusok kíséretében gyakorolta (ld. képek).
Haza három óra előtt értünk. Még begyalogoltunk a faluba, ki-ki ment a maga útján, míg nem mindenki hazaért, és átadta magát a tisztálkodás, pihenés élményének. Ilyen túrák után érzi az ember, milyen hosszú is egy hét, míg a következő hasonló hétvége el nem érkezik...


Ezen a napon együtt túrázott:
Balog Csaba, Blahut Pál, Hriazik Attila, Kanyik Barbara, Kanyik Imre, Nagy Irén, Rucz Diána, Spiegelberger Tamás, Szőrös Anna, Szőrösné Székely Cecília, Török Mária és Varga Istvánné Borika.


 

 

A parkerdő kapujában Séta Domb Sárga tölgyek Magaslesen Fürtös gomba
Kecskerágó Borika Újabb parcella mellett Száraz fán Strázsa-hegyen Ülős-guggolós
Sokadik nyiladék Vaddohány Eső Lyukas pöfetegek Csocsó Táborfalván Nyelvünk kivan

 


 

a

© Petőfi Túrakör - Balog Csaba Sántaőz