FŐOLDAL

    MAGUNKRÓL  TAGJAINK  TÚRANAPTÁR  BESZÁMOLÓK  ARCHÍVUM  EREDMÉNYEINK  LÉTESÍTMÉNYEINK  TÚRAKÖR KLUB  FILMJEINK  ÍRÁSOK  NAPLÓ  MÉDIA  KOLLÉGIUMI TÚRAKÖR  FOTÓKIÁLLÍTÁS  MESEPÁLYÁZAT  


(209.) I. ORGOVÁNYI KÖR TELJESÍTMÉNYTÚRA
 

Időpont: 2010. augusztus 29. vasárnap
 

"A budapesti Zöldgömb Sport Klub rendezésében, a lajosmizsei Petőfi Túrakör közreműködésével, augusztus utolsó vasárnapján, első ízben került megrendezésre az Orgoványi Kör teljesítménytúra, 15 és 30 kilométeres távon. A túra útvonalát - korábbi túraélményeire alapozva csapatunk, a Túrakör jelölte ki, Ujj Zoltán kérésére, és Bács-Kiskun megyeiek lévén, mi adtuk a pontőröket, kínáltuk a túrázókat is frissítővel.
A rajtban a Zöldgömbösök nem tudtak ott lenni, mert Kecskeméten indították a Bugai Betyártúra mezőnyét (akik közül jó néhányan délben elindultak az Orgoványi Körön is), de később, az érkeztetésben és a díjátadásnál már ők vitézkedtek. Az indulók az ország különböző pontjairól érkeztek, és legtöbbjüknek tetszett a természeti környezet, és talán elfogadható volt számukra a rendezés is.
Nem sokan szeretnek az Alföldön túrázni, mert unalmasnak, szürkének és kihívásoktól mentes terepnek tartják, de aki a szép részein túrázott már, az tudja, hogy ez nem igaz.
A körtúra Orgoványból indult, és fő csapásvonalként az Duna-Tisza köze legszebb területén, az Orgoványi-réteken haladt. A terület a Kiskunsági Nemzeti Park egyik legértékesebb része. Hajdani székek (tómedrek), üde-zöld vizes rétek, belvízelvezető csatornák - az utóbbi hónapok sok esőjének köszönhetően - mindegyik alaposan telve vízzel, aztán borókás homokbuckák, madármegfigyelő torony, rengeteg virág, zöld gyepek, régi temető, régen messzelátó pontként használt, az egykori vízi világból kiemelkedő halmok, a mára halottnak számító Kecskemét-Kiskőrös keskeny nyomtávú vasútvonal megállóinak csupasz oszlopai, rozsdás, gazzal benőtt sínjei (ennek állított volna talán emléket ez a túra), és Orgovány előtt még a totális puszta végtelen látványa - egyszóval ennyire változatos és szemet-lelket gyönyörködtető táj csak néhány szebb hegyvidékünkön, és az Alföld néhány pontján van.

Aki nem hiszi (és azt is, aki már tudja), jövő nyáron szeretettel várjuk Orgoványon!                                                              Természetbarát üdvözlettel: Balog Csaba Sántaőz – Petőfi Túrakör, Lajosmizse

Ui.: Aki szereti Petőfit, az az iskolaudvaron találhat egy emléktáblát is, miszerint az egyik épületben született a Költő."
 

A mai nap nem jött volna létre az alábbi személyek áldozatvállalása nélkül: Dömötör Zsolt (Döme vagy Cseremoha, ahogy tetszik), Hriazik Attila, Idzig Andrea, Kaszab Csaba, Nagy Eszter, Nagy Irén, Török Mária, Treiber Emil 1, Treiber Emil 2, Treiber Gergő, Varga Istvánné Borika és Balog Csaba.

MINDENKINEK KÖSZÖNJÜK!!!
 


 

 

Orgoványon a kocsmában Ep. felszerelése Andiék a rajtban A rétek Pusztai temető Zsíros kenyér kenése
Büfézés Jóízű  a falat Szép kis csapat gyűlt össze Egyben a Pécsiek Kereszt Béla bácsi
Pestiek Gulya Kosbor Puszta Nap, eltűnőben Jelvény

 


 

a

© Petőfi Túrakör - Balog Csaba Sántaőz