FŐOLDAL

    MAGUNKRÓL  TAGJAINK  TÚRANAPTÁR  BESZÁMOLÓK  ARCHÍVUM  EREDMÉNYEINK  LÉTESÍTMÉNYEINK  TÚRAKÖR KLUB  FILMJEINK  ÍRÁSOK  NAPLÓ  MÉDIA  KOLLÉGIUMI TÚRAKÖR  FOTÓKIÁLLÍTÁS  MESEPÁLYÁZAT  


(198.) KECSKEMÉTI TÚRA (A KISVONAT ÚJRAINDÍTÁSA ALKALMÁBÓL)

 

Időpont: 2010. július 4. vasárnap
Útvonal: Nagynyír vm. - Móricz-fa - Arborétum - Miklóstelep vm.
Táv: 12 km
 

A mai napon újraindított kecskeméti kisvonat első lajosmizsei útján utaztunk Nagynyír megállóhely felé. A vasútállomáson nagy nyüzsgés, sok fotós, újságíró, érdeklődő, mégis csak nagy esemény ez - legalább is bulvárban. Hogy tényleg az legyen, ahhoz kellene egy kis fejlesztés, infrastrukturálisan, menetrendben, és kellenének szép számmal utasok is, akik fenntartják a szárnyvonalat.
Nagynyírig vidáman telt az út, a gyerekekkel interjút készítettek, fényképezték őket. Leszálltunk Hetény szélén, sehol senki. A rozsdás állomástáblánál csoportképet készítettünk, majd indultunk a Móricz-fa felé. Az utat két oldalt tarka rétek kísérték, a harmatos fűszálakon csillogott a Nap, édes illatok csavargatták az orrunkat.
Móricz Zsigmond egykor kisebb vityillót vásárolt Hetényegyházán, és a település szélén elterülő tölgyesbe gyakran kirándult. Ennek a tölgyesnek utolsó hírmondója volt néhány évvel ezelőttig az öreg tölgy, amikor is villámcsapás következtében kidőlt. De még így is impozáns látvány, mellette kialakított pihenőhely, emléktábla - a Kiskunsági Nemzeti Park munkáját dicséri. Mi ismét csoportképet készítettünk, ettünk néhány falatot, majd továbbindultunk.
A túra következő részén akadtak nehézségeink a jelzéssel (ezek a Kecskeméti ÉDOSZ Kinizsi Természetbarát Egyesület munkájaképpen vannak kihelyezve), mert az asztalosüzem mellett, majd attól balra elkanyarodva csaknem egy kilométeren keresztül nem találtunk zöld sávot, de szagra megtaláltuk a helyes utat.
Átkeltünk az M5-ös autópálya hídján, és az Arborétum felé vettük az irányt. Itt nem a jelzések miatt, hanem saját hülyeségünk okán, nem kanyarodtunk a csatorna hídja után jobbra, a földútra, hanem a Nyíri út folytatásában, az aszfalt utat kínlódtuk végig, mígnem elértünk az Arborétum hátsó bejáratához (10 órakor) Sebaj, így legalább a védett terület szép fái, bokrai között sétáltunk végig a kápolnáig, és még a játszótéren is maradt idő játékra, alaposabb pihenésre.
Dél múltával továbbindultunk Miklóstelep felé. Kilépve az Arborétum kapuján, jobbra fordulva a vasúttal párhuzamosan haladtunk, majd a Hobbi presszóhoz kanyarodtunk, a főút mellé. Itt is pihentünk; nem mintha annyira fáradtak lettünk volna, de volt még idő bőven a vonat indulásáig, amivel a Lajosmizsére való visszatérést terveztük. Háromnegyed három után aztán felszálltunk, és hazazötyögtünk (Ménteleken felszállt B. Csanád teljesítménytúrázó is, aki ugyancsak a kisvonatot szerette volna megünnepelni egy kis utazással).
Mindent egybe véve, jól sikerült napot tudhatunk magunk mögött, örülünk a kisvonatnak, még jobban az együtt töltött napnak, és köszönjük a kecskemétieknek a turistaút létesítést, mert e nélkül nem lett volna mit végigjárnunk.

 

Ezen a napon együtt túrázott: Balog Csaba, Gazdag Barbara, Gazdag Viktória, Hriazik Attila, Kanyik Barbara, Kanyik Imre, Nagy Irén és Török Mária.


 

 

Az újjászületett Ünnepelt Nagy a nyüzsgés Túránk Nagynyírtől indul Sínek Erre megyünk Öreg fa koronája
Móricz-fa Hetény határában Csoportkép Üzem Távol Kecskemét Homokút Autópálya fölött
Rancs És meg is érkezünk Az Arborétumban pihenünk

Rét a fáskertben

Tovább Miklóstelep felé Barbi és Jimike
Erre kanyarodunk Kereszt Hobbi kocsma A régi-új állomásépület Szecessziós ereszalja Vissza Lajosmizsére

 

 


 

a

© Petőfi Túrakör - Balog Csaba Sántaőz