FŐOLDAL

    MAGUNKRÓL  TAGJAINK  TÚRANAPTÁR  BESZÁMOLÓK  ARCHÍVUM  EREDMÉNYEINK  LÉTESÍTMÉNYEINK  TÚRAKÖR KLUB  FILMJEINK  ÍRÁSOK  NAPLÓ  MÉDIA  KOLLÉGIUMI TÚRAKÖR  FOTÓKIÁLLÍTÁS  MESEPÁLYÁZAT  


(169.) II. JÉGTÖRŐ MIZSE MARATON
 

Időpont: 2010. február 20. szombat
Útvonal: Lajosmizse - Tanyamúzeum - Lajos-hegy - Kulapitye - Geréby-kúria - Geréby-kereszt - Petődűlő - Pusztatemplom - Felsőlajos - Közös - Lajosmizse
Táv: 40 km
 

Második alkalommal szerveztük ezt a programot, vagyis egy február végi szombaton egy 40 kilométeres gyaloglás Lajosmizsén. A tavalyi, elementáris erővel ránk törő élmények után kíváncsian vártuk, hogy hat a dolog ezen a napon. A túra és a vele járó próba elkerülhetetlen volt, ugyanis két hét múlva lesz a II. Mizse TT, és az útvonal megváltozott, muszáj volt végigmenni rajta. Amolyan munkatúraszerű valaminek indult. Aztán hogy mégsem az lett belőle, a sors közbenjárására történt...
Reggel hét előtt gyülekeztünk a Kollégium előtt, és meglepően nagy számú, tizenhat fő és egy kutya létszámban indultunk neki a Tanyamúzeumhoz vezető csaknem 4,7 kilométernek. Andi és Eszter is csatlakoztak Pestről, akik még az I. Mizsén ajánlották fel pontőri segítségüket, és mi köszönettel elfogadtuk.
A Tanyamúzeumhoz jó óra elteltével értünk, miután a Németh-keresztnél csoportképet készítettünk. A múzeumot zárva találtuk, ami az évszakot figyelembe véve normális. Rövid reggelizés után folytattuk a Lajos-hegyig következő 5,5 kilométeres szakasszal. Sajnos ennek nagy része aszfalt, de máshogy nem lehet megoldani.
A Lajos-hegy legtöbbünk számára újdonság volt. A környező erdő nagyon vadregényes, de elkeserített minket a sok szemét, amit csak köcsögök hordanak ki a dűlőutak szélére. Nem baj, így legalább majd az ő gyerekeik is egy szennyezettebb világban fognak élni.
A Lajos-hegytől még a táv háromnegyede előttünk volt, nehezen tudtuk elképzelni, hogy csináljuk végig. A kevésbé gyakorlott gyerekek közül ekkor néhányan pedzegetni kezdték, hogy a Gerébinél kiszállnak. De addig még érintettük Kulapityét (3,8 km), innen további 2 km volt a Gerébi-kereszt, majd szintén 2 km a Ceglédi úti felüljáró ( Gerébi-kúria udvarán áthaladva azért megtekintettük a parkot, a főépületet és a kápolnát is).
A felüljárónál öt gyereket és egy kutyát kiemeltünk a sorból, mert túravezetőként úgy ítéltem meg, elég lesz neki ennyi (utólag be is igazolódott, hogy jól döntöttünk).
A piszkos tizenegy viszont folytatta tovább. A Tarnay dűlő kissé sáros, de haladós útja után hamar a Pető dűlőre kanyarodtunk. Itt két keresztet és a régi iskolát is érintettük, majd kiértünk a Kónya dűlő aszfaltjára (A Ceglédi úttól 6 km). Nagyon csábítóan hívogatott a kocsma, egy kis meleg ital, illemhely, ilyesmi, de a kényeztetés előtt még megtettük a 2 kilométeres oda-vissza utat a Pusztatemplom dombra. Végre utazóként is használtuk egy kicsit a Mizse nádor-pihenőt, majd a Pap boltban tényleg ittunk egy frissítőt, és hazaengedtük Borikát, akinek ennyi mára elég volt (itt már 25 kilométernél tartottunk, de 45 perc hátrányban a szintidőhöz képest).
Az innen Felsőlajosig hátra lévő 6 kilométert úgy tettük meg, hogy nem foglalkoztunk sem a szemerkélni kezdő esővel, sem a fájós lábakkal, a fáradtsággal. Egy és negyed óra alatt a faluban voltunk. Andi pedig itt hagyta abba, így is nagyot ment, és örülünk, hogy velünk tartott. Felsőlajoson nagyon okosan, nem pihentünk, csak 5 percet. Ha ennél többet ülünk, ott maradunk.
És végre, túl a 31 kilométeren, nekivágtunk az utolsó résznek. Felsőlajos főutcáján végigmenve, annak végén balra kanyarodtunk az új Tanyacsárda felé. Ezt hamar el is értük, majd a volt Közösi iskola következett (4 km). Itt már olyan jól haladtunk, hogy esély volt a késés lefaragására. Így is lett: mire elértük a ladánybenei utat (3 km), és rajta a Lajosmizse táblát, tudtuk, hogy jók leszünk. A lábaink már nem fájtak jobban, mint 25-nél, és annyira belendültünk, hogy ha még kellet volna, megyünk egy tízest.
Háromnegyed ötkor a település szélén voltunk. Innen már csak mellékutcák és a Dózsa György út kopasz platánjai vártak ránk. Nem is sokáig várattuk őket. A Hunyadi utcában még meglátogattuk Borikát, majd a gyerekek közül néhányan futva, mi inkább csak tempós lépésekkel, szinte extázisban értünk be a Kollégiumba.
Az eső áztatott, a gyerekek szétszéledtek, Eszternek átadtuk a megérdemelt túrajelvényt (Andi és Borika is kapja majd), aztán még Tomikát és Jimikét hazadobtam.

Összefoglalva: aki eljött, ezúttal sem bánta meg. Annyi látnivaló akadt, annyi ismerőssel találkoztunk, annyian integettek - vagy éppen néztek őrültnek -, hogy már ezekért is megérte volna. De nekem vesszőparipám, hogy a táv, a látnivalók és a természet még kevés ahhoz, hogy értékes legyen egy együtt töltött nap. Számomra akkor az, ha az emberek is feloldódnak, kimutatják érzéseiket, elfelejtik gondjaikat, segítik és elfogadják egymást. Mi pedig ezen a napon is megmutattuk, hogy nincs olyan rossz gyerek, akit ne vinnénk el túrázni, nincs az a gyötrelem, amitől ne tudnánk függetleníteni magunkat, nincs az a jelentéktelen apró dolog, aminek ne tudnánk felhőtlenül örülni, és annyi bennünk a szeretet, hogy sohasem fogy el. Mindenkinek mindent köszönünk!

                                                                                                                                          Minden rokonom!

                                                                                                                                                                                                                                                                               Sántaőz


Ezen a napon együtt túrázott:
Balog Csaba (40km), Balogh István (20 km), Blahut Pál (40km), Gazdag Barbara (20 km), Gazdag Viktória (40km), Gömbi kutya (20 km), Idzig Andrea (31 km), Kanyik Imre (40km), Kisjuhász Nikolett (20 km), Kocsis Viktória (40km), Nagy Eszter (40km), Soós Sándor (20 km), Spiegelberger Tamás (40km), Török Mária (40km), Varga Istvánné Borika (25 km), Zsikla László (40km) és Zsikla Zseráld (20 km).

 

 

Nádszüret az Iskola-tónál

Németh-kereszt Tanyamúzeum Toronyban Zsikla (Lacika) és Társa (Palika) Eszter és Andi, hahó!
Korán Vikivel az élen Lajos-hegy Trió Bálán Geréby-kúria
Geréby-kápolna Mária-kép Gombatenyészet bodzán Pusztatemplom Felsőlajoson templom épül Eszter a túra után

 

 

a

© Petőfi Túrakör - Balog Csaba Sántaőz