FŐOLDAL

    MAGUNKRÓL  TAGJAINK  TÚRANAPTÁR  BESZÁMOLÓK  ARCHÍVUM  EREDMÉNYEINK  LÉTESÍTMÉNYEINK  TÚRAKÖR KLUB  FILMJEINK  ÍRÁSOK  NAPLÓ  MÉDIA  KOLLÉGIUMI TÚRAKÖR  FOTÓKIÁLLÍTÁS  MESEPÁLYÁZAT  


(211.) BETYÁR-DOMBI TANÖSVÉNY
 

Időpont: 2010. szeptember 5. vasárnap
Táv: 3 km
 

Vasárnapi séta a nagyobb részt Táborfalva, kisebb részt Ladánybene területén létesített Betyár-dombi tanösvényen. Az, hogy ez a föld (is) nemrég még katonai gyakorlóterep volt, ebben az esetben nem hátrány: érintetlen homokbuckás-erdei fenyős tájra leltünk. Az egyik legszebb hely, ahol mostanában jártunk.
Annyira lenyűgöző és vadregényes a tanösvény és az azt övező erdő, hogy ide mindenképpen vissza kell jönnünk. Minden évszakban szép lehet, de talán legszebb ősszel lesz, így akár velünk, akár nélkülünk, de mindenkinek ajánljuk, keresse fel a Táborfalva széli buckás vidéken felfestett, rövid körtúrát kínáló ösvényt

Aki egyénileg vagy családdal menne, az két irányból is könnyen megközelítheti:

1. Ladánybene után, Tatárszentgyörgy felé, a megyehatár táblánál JOBBRA, homokos úton, kb. 2 kilométert kell menni, addig, míg nem vesszük észre a tanösvény PIROS KÖRNYÍL jelzését, és egy nagy fán, az út jobb oldalán egy nagy PIROS T BETŰT. Itt JOBBRA kell elindulni, és hamarosan a Köszöntő táblánál találjuk magunkat.

2. Az 5-ös úton indulunk, és Táborfalva belterületén, BALRA, a régi katonai laktanya felé kell bemenni (kb. 3 km), majd a laktanya bejárata mellett BALRÓL kerülve, egy széles, jól járható földút halad a használaton kívüli sínekkel párhuzamosan. Előbb átkel rajtuk, majd balról mellőz egy bekerített épületet. Innen tovább egyenesen, amíg a síneket és utunkat nem keresztezi egy aszfaltdarab (a sínek itt jól láthatóan egy kerítés mögött érnek véget), ezen JOBBRA, és már csak 200 méter a tanösvény kezdete, egy nagy PIROS T BETŰ. Itt BALRA kell elindulni, és hamarosan a Köszöntő táblánál találjuk magunkat.

Mindkét verzió kb. 15-16 kilométer autózás Lajosmizsétől, de a Táborfalvi verzió kevesebb homok úttal jár.


Ezen a napon együtt sétált: Balog Csaba, Nagy Irén és Torkos kutya.
 


 

 

Elindulunk Köszöntjük magunkat Térképvázlat Báj Kutyás kép Borult ég
Borókabogyó Égig érő nyárfa Torkos és Ircsike Tanösvény táblával Rét Vadregényes táj
Borókák ezerrel Betérünk az északi részre Valami Ez is valami Még mindig a boróka... Végeztünk

 

 

 


 

a

© Petőfi Túrakör - Balog Csaba Sántaőz