FŐOLDAL

    MAGUNKRÓL  TAGJAINK  TÚRANAPTÁR  BESZÁMOLÓK  ARCHÍVUM  EREDMÉNYEINK  LÉTESÍTMÉNYEINK  TÚRAKÖR KLUB  FILMJEINK  ÍRÁSOK  NAPLÓ  MÉDIA  KOLLÉGIUMI TÚRAKÖR  FOTÓKIÁLLÍTÁS  MESEPÁLYÁZAT  


(155.) VÖRÖS-MOCSÁR TANÖSVÉNY
 

Időpont: 2009. november 14. szombat
Táv: 5 km
 

Szóval, a hajósi túra levezetéseképpen döntöttünk a mocsár felkeresése mellett.
A tőzegrakások mellől induló úton begyalogoltunk a tanösvény déli végéhez, ahol egy jelképes kapunyílás invitálja be a látogatót a csöppet sem veszélytelen helyre. A terep ugyanis lápos, vizes, nádas élőhelye a csekély területre visszaszorult, egykor nagyobb birtokot uraló élővilágnak. Az ember pedig, ha már beteszi a lábát erre a kis birtokra, tegye azt  a legnagyobb alázattal és figyelemmel, mert könnyen a tőzeglápban találja magát.  A kijelölt utat elhagyni nem lehet, mert nem lesz, aki a segítségére siessen.
Az út itt valóban ösvény, amely egy valamikori kisvasút vagy csillesor felszedett sínjeinek elkorhadt talpfáin halad, és az előző időszak sok esője miatt a fekete tőzeg igencsak cuppog az ember lába alatt. A kihelyezett tájékoztató táblákat is kikezdte már az időjárás, viszont nagyon szép és sokszemélyes pihenőhelyek szolgálják a kényelmet, amely egy ilyen helyen rá is fér a fáradt vándorra.
Félni azért persze nem kell, mert azon kívül, hogy a nagyvadak alig néhány méterre tőlünk a vízbe ugorva csobogtak a menekülés reményében, és  láttunk egy döglött menyétet is, meg hogy egy fatörzsön kisebb testű madár nagy kupac tolla éktelenkedett egy ragadozó lakomájának maradékaként, nem tapasztaltunk semmi rendkívülit.
A természet ezen a kis területen is teljes vadságában él, amíg hagyják. Mert a tanösvény vége felé egy nagyfeszültségű távvezeték hatalmas oszlopai és sistergő-percegő vezetékei józanítják ki a turistát: ez az idill sem fog örökké tartani. Legalábbis, ha az embereken múlik, biztos nem...


Ezen a napon együtt túrázott: Balog Csaba, Berta Bálint, Berta János, Kelemenné Barta Ágnes, Lancsa Józsefné Erzsike, Török Mária és Varga Istvánné Borika.


 

 

A mocsár bejárata Gyurgyalag Cölöpökön

Tábla a vízben

Ági Marcsi
Mindannyian Apa és fia Vadcsapás-vízátfolyás Csoportkép Kiértünk Tőzeghalom

 

 

 


 

a

© Petőfi Túrakör - Balog Csaba Sántaőz