FŐOLDAL

    MAGUNKRÓL  TAGJAINK  TÚRANAPTÁR  BESZÁMOLÓK  ARCHÍVUM  EREDMÉNYEINK  LÉTESÍTMÉNYEINK  TÚRAKÖR KLUB  FILMJEINK  ÍRÁSOK  NAPLÓ  MÉDIA  KOLLÉGIUMI TÚRAKÖR  FOTÓKIÁLLÍTÁS  MESEPÁLYÁZAT  


(147.) SZOMSZÉDOLÁS KEREKEGYHÁZÁN
 

Időpont: 2009. október 17. szombat
 

A lajosmizsei iskola tanulószobás csoportjával szomszédolni voltunk Kerekegyházán. Miskolczy Mariska, aki lajosmizsei, de az ottani Ifi Klubot vezeti, hívott meg minket. Gondoltuk, ha ők egy délutáni csoporthoz hívnak minket, akkor mi is egy délutáni csoporttal látogatjuk meg őket.
Három autónyi gyerek és három felnőtt indult tíz előtt kevéssel a Kollégium elől. Nagyed óra autózás után máris Kerekegyházán voltunk. A templom előtt megnéztük a kis teret, majd a szépen felújított könyvtárépület pincéjében kialakított klubba mentünk. Itt pereccel, üdítővel és jó szívvel fogadtak minket.
A gyerekek gyorsan feltalálták magukat, pingpongozni kezdtek. Mi, Mariskával és Mariannal a klub kialakításáról és a működésről, a programokról beszélgettünk. Kiderült, hogy a hely pályázat útján jött létre és működik, de Kerekegyháza önkormányzata a pályázati idő letelte után is működtetni kívánja. A klub fő profilja a délutáni szabadidő- eltöltés alternatíváinak megszervezése, vagyis filmvetítések, beszélgetések, kézműves foglalkozások, játék programok biztosítása.
A hely után a helység, vagyis a falusias, fiatal város utcáin ls terein bóklásztunk. Láttunk például négy szökőkutat, egy nagyon szép templomot, felújított iskolát (amilyen nálunk egy darbig nem lesz), játszóteret, és fő attrakcióként megtekintettük a Balatoni Farkas János Helytörténeti Gyűjteményt. Ennek egyik felében a település múltjával, régészeti leleteivel és népi tárgyi kultúrájával kapcsolatos tárgyakat mutatták meg, mígy egy kisebb teremben csodálatos ásványkiállítás nyűgözte le a gyerekeket.
Dél közeledtével ebédelni hívtak minket. Egy nagyon kedves házaspár főzött nekünk bográcsgulyást, és az addigra alaposan kibővült helyi társasággal együtt el is fogyasztottuk.
Ebéd után még egy kis íjászatot szerveztek nekünk, természetesen ez is osztatlan sikert aratott. Az íjászat után néhányan átmentünk megnézni a fogyatékosokat és ép embereket együtt foglalkoztató, ezzel teljes elfogadásra nevelő másik klub helyiségét, alkotásait. Sajnos az itt készült fényképek nem sikerültek...
Még egy kis játék, beszélgetés, aztán indulás haza. Megállapodtunk egyrészt abban, hogy tavasszal viszonozzuk a meghívást, és a kerekegyháziak jönnek hozzánk, Lajosmizsére, másrészt megbeszéltük, hogy megkíséreljük összehozni a havi egy közös túrát, legelső alkalommal már decemberben. Ha Isten is úgy akarja, rajtunk egyik sem fog múlni...


Együtt szomszédolt: jó néhány kerekegyházi és lajosmizsei gyermek és felnőtt.


 

 

Az ifjúsági klub épülete Bejárat Pingpong Csendélet Mókolunk Vendégül látnak
Tablók Kereki múzeumban Az iskola Emlékmű A templom belülről Csillár
Csapatunk ma Művház Vörösmarty-szobor Ebéd Íjászkodunk Programpont lettünk...

 


 

a

© Petőfi Túrakör - Balog Csaba Sántaőz