FŐOLDAL

   MAGUNKRÓL     CSOPORTKÉPEINK     TAGJAINK     TÚRANAPTÁR     BESZÁMOLÓK     ARCHÍVUM      LÉTESÍTMÉNYEINK    TÚRAKÖR KLUB     ÍRÁSOK      NAPLÓ     MÉDIA     JÁRÓFÖLD 

_______________________________________________________________________________________________________________________


(147.) SZOMSZÉDOLÁS KEREKEGYHÁZÁN


Időpont: 2009. október 17. szombat


A lajosmizsei iskola tanulószobás csoportjával szomszédolni voltunk Kerekegyházán. Miskolczy Mariska, aki lajosmizsei, de az ottani Ifi Klubot vezeti, hívott meg minket. Gondoltuk, ha õk egy délutáni csoporthoz hívnak minket, akkor mi is egy délutáni csoporttal látogatjuk meg õket.
Három autónyi gyerek és három felnõtt indult tíz elõtt kevéssel a Kollégium elõl. Nagyed óra autózás után máris Kerekegyházán voltunk. A templom elõtt megnéztük a kis teret, majd a szépen felújított könyvtárépület pincéjében kialakított klubba mentünk. Itt pereccel, üdítõvel és jó szívvel fogadtak minket.
A gyerekek gyorsan feltalálták magukat, pingpongozni kezdtek. Mi, Mariskával és Mariannal a klub kialakításáról és a mûködésrõl, a programokról beszélgettünk. Kiderült, hogy a hely pályázat útján jött létre és mûködik, de Kerekegyháza önkormányzata a pályázati idõ letelte után is mûködtetni kívánja. A klub fõ profilja a délutáni szabadidõ- eltöltés alternatíváinak megszervezése, vagyis filmvetítések, beszélgetések, kézmûves foglalkozások, játék programok biztosítása.
A hely után a helység, vagyis a falusias, fiatal város utcáin ls terein bóklásztunk. Láttunk például négy szökõkutat, egy nagyon szép templomot, felújított iskolát (amilyen nálunk egy darbig nem lesz), játszóteret, és fõ attrakcióként megtekintettük a Balatoni Farkas János Helytörténeti Gyûjteményt. Ennek egyik felében a település múltjával, régészeti leleteivel és népi tárgyi kultúrájával kapcsolatos tárgyakat mutatták meg, mígy egy kisebb teremben csodálatos ásványkiállítás nyûgözte le a gyerekeket.
Dél közeledtével ebédelni hívtak minket. Egy nagyon kedves házaspár fõzött nekünk bográcsgulyást, és az addigra alaposan kibõvült helyi társasággal együtt el is fogyasztottuk.
Ebéd után még egy kis íjászatot szerveztek nekünk, természetesen ez is osztatlan sikert aratott. Az íjászat után néhányan átmentünk megnézni a fogyatékosokat és ép embereket együtt foglalkoztató, ezzel teljes elfogadásra nevelõ másik klub helyiségét, alkotásait. Sajnos az itt készült fényképek nem sikerültek...
Még egy kis játék, beszélgetés, aztán indulás haza. Megállapodtunk egyrészt abban, hogy tavasszal viszonozzuk a meghívást, és a kerekegyháziak jönnek hozzánk, Lajosmizsére, másrészt megbeszéltük, hogy megkíséreljük összehozni a havi egy közös túrát, legelsõ alkalommal már decemberben. Ha Isten is úgy akarja, rajtunk egyik sem fog múlni...

 

Minden rokonom!
 

Sántaőz

 

Ezen a napon együtt túrázott: jó néhány kerekegyházi és lajosmizsei gyermek és felnõtt.
 

 

Az ifjúsági klub épülete

 

Bejárat

 

Pingpong

 

Csendélet

 

Mókolunk

 

Vendégül látnak

 

Tablók

 

Kerekegyházi múzeumban

 

Emlékmű és az iskola

 

Emlékmű

 

A templom belülrõl

 

Csillár

 

Csapatunk ma

 

Művház

 

Vörösmarty-szobor

 

Ebéd

 

Íjászkodunk

 

Programpont lettünk...

 

 

 

 

 

Az oldalon szereplõ írások, képek felhasználása csak írásbeli engedélyünkkel lehetséges.

 

"Vigyázz a Földre! Nem az őseid hagyták rád, az unokáidtól kaptad kölcsön." (indián közmondás)

a© Petőfi Túrakör - Balog Csaba Sántaőz