FŐOLDAL

   MAGUNKRÓL  CSOPORTKÉPEINK  TAGJAINK  TÚRANAPTÁR  BESZÁMOLÓK  ARCHÍVUM  EREDMÉNYEINK  LÉTESÍTMÉNYEINK  TÚRAKÖR KLUB  FILMJEINK  PANORÁMAKÉPEK  ÍRÁSOK  NAPLÓ  MÉDIA  JÁRÓFÖLD  LINKEK 


(83.) KISKŐRÖS - SOLTSZENTIMRE TÚRA
 

Időpont: 2008. október 29. szerda
Útvonal:
Kiskőrös - Csengőd - Csonka-torony - Soltszentimre vm.
Táv: 24 km
 

Úgy adódott, hogy a tizenegy napos őszi szünetben hiába volt a három napos vértesi kéktúra, bizsergett a talpunk, hogy gyalogolni kellene. Egy autóra való személyzetet összeszedtem és kinéztem a Kiskőrös és Soltszentimre között felfestett sárga sáv jelzést. Kutyát is vittünk, hogy egy kicsit mozogjon végre.
Az autót Soltszentimre vasútállomása mellett hagytuk, levonatoztunk egy húsz perces zötyivel Kiskőrösre. Bementünk a Petőfi Szülőházhoz, és megnéztük. Illetve én nem, hanem csak Marcsi, Bálint és Hria, én Torkosra vigyáztam a ház előtt álló platánfa alatt. 
A városból kivezető úton két kilométeren keresztül csak három jelzést találtunk, aztán a homokúton már voltak felfestve jelek a díszkíséretet adó nyárfák törzsein. 
Ami ezután következett, az elég kalandos volt. A jelzés letért a láprétre, és innentől kezdve három órán keresztül egyet sem láttunk. Nagyjából betájolva, mentünk keresztül réteken, dűlőutakon. Balra jól látszottak az akasztói Stadler-stadion állólámpái, jobbra semmi. Tudtuk, hogy valamerre arra van Tabdi, ahová az út nem megy be, de tájékozódásnak jó lett volna. Sajnos semmit sem láttunk belőle. Aztán jó csomó idő elteltével templomtoronyra lettem figyelmes, ami nem lehetett más, csak a túra nagyjából fele távjánál lévő Csengőd szentegyházának kitüremkedése. 
A faluban nem hitték el, hogy gyalogtúrázunk, aztán mégis, de ekkorra már szánalmat ébresztettünk magunk iránt. A Soltszentimrére vezető útnak olyan "arrafelé" navigálás után vágtunk neki, és láss csodát: reggel tíz óra után ismét, immáron háromnegyed kettőkor ismét sárga jelekbe botlottunk. Már csak röhögtünk az egészen. Szent Imre herceg halálának helyén épített templom romjai csodálatosan, már messziről fénylettek az utunkat végigkísérő szőlőtáblák fölött. Itt egy utolsó pihenőt tartottunk, ettünk, maradék vizeket is leküldtük, aztán soha véget érni nem akaró vánszorgás után Soltszentimre szélét értük el, ahol kocsiba pattantunk és hazaszáguldottunk. 
Nem várt, szép túra volt, négyes átlag, pihenőkkel együtt. Az eddigi legjobb teljesítményünk!


Ezen a napon együtt túrázott: Balog Csaba, Berta Bálint, Hriazik Attila, Torkos kutya és Török Mária.
 


 

Kiskőrösi '56-os emlékmű Petőfi Emlékház A Költő családfája Petőfi-szobor 1 Petőfi-szobor 2 Színkavalkád
Szüret után Nyár, ősszel Tanya Bálintka Csengődön Templom
Lógok Tovább a réteken Csacsi Csatorna Csonka-torony Szent Imre-kereszt
Húúú! Boltív a torony alatt Ugrás Nász Vezetett túra Soltszentimrén megy le a Nap

 

 

 

a

© Petőfi Túrakör - Balog Csaba Sántaőz