FŐOLDAL

   MAGUNKRÓL  CSOPORTKÉPEINK  TAGJAINK  TÚRANAPTÁR  BESZÁMOLÓK  ARCHÍVUM  EREDMÉNYEINK  LÉTESÍTMÉNYEINK  TÚRAKÖR KLUB  FILMJEINK  PANORÁMAKÉPEK  ÍRÁSOK  NAPLÓ  MÉDIA  JÁRÓFÖLD  LINKEK 


(45.) PUSZTAVACSI SZÁMHÁBORÚ
 

Időpont: 2008. április 19. szombat
Útvonal: Táborfalva vá. - Ágostonmajor - Pusztavacsi Parkerdő
Táv: 10 km
 

A számháborút még sohasem próbáltuk túrára becsempészni, most kísérletet tettünk rá, és elég jól be is jött.

Alkalmas terepnek a nem túl messze lévő pusztavacsi erdőt választottuk, ennek megközelítése pedig már ismerős úton történt, mivel a Táborfalváról induló zöld sáv jelzésen nem először garázdálkodtunk. A különbség csak annyi volt, hogy nem mentünk el az ország közepét jelölő toronyig, hanem az erdőt - ott lakik - jól ismerő Zozó vezetésével, úttalan utakon a parkerdőbe rövidítettünk. A túra gyorsan haladt, kevesebb, mint három óra alatt értünk a célba, annak ellenére, hogy végig erősen szemerkélt az eső, de ez minket ezúttal sem zavart semmiben. Kati egy kicsit lassabban bírta csak, mivel akkoriban lábadozott egy kisebb betegségből és még nagyon gyönge volt a szervezete, de azért ő is kibírta. 
A máskor motoros találkozóknak helyet adó, kiépített parkerdőben - az eső addigra már elállt - Zozó nagyszülei vártak minket, minden szükséges eszközzel, alapanyaggal, mellé szívélyes segítséget is nyújtva, hogy felejthetetlen napot töltsünk az őt terepükön, ami persze sikerült is.
A velünk tartó női különítmény vezetésével nekifogtunk a paprikás krumplihoz szükséges nyersanyagok lecsupaszításához, felaprózásához. Hria tüzet rakott, ami az erősen vizes fával és avarral nem is volt olyan könnyű, füstölt is remekül. Aztán főzés, megint csak esőben, ami a nap folyamán hatszor eredt el és hatszor el is állt, néhányszor még a Nap is kisütött. A gyerekek ezalatt belakták az erdő minden jelentősebb részét, dombra másztak, leugrottak, rohangáltak, fociztak, ilyesmi. A nagyon finomra sikerült ebéd után - amit Ircsike főzött -, szervezett számháborúzás kezdődött. Öt menetet játszott a kék és piros csapat egymás ellen, oda-vissza alapon. Közben persze estünk-keltünk, sokat nevettünk, ahogy illik. Ezután alig észrevehető ideig nyugalom, majd amerikai foci Hria vezetésével.
Ez, ha lehet, még nagyobb felfordulással járt, a sokadszor nekieredő eső vetett csak véget a játéknak, jó óra elteltével. Ezután az egész társaság már megint borzasztóan éhes lett, eső nem esett éppen, így uzsonnára szalonnát sütöttünk, az eső ellenére folyamatosan táplált tűz erős parazsán. És hogy azonnal le is adjuk a felszedett kalóriákat, újabb számháborúba sodródtunk, egyre jobban kitapasztalva a játék igazi finomságait, taktikáit, trükkjeit. Az egyik menetben Etelka odáig feszítette a húrt, hogy a melegítő fölsője alá dugta a kincset szimbolizáló egyik labdát, leült egy asztalhoz és várt.  A gyerekek már fél órája nem találták a kincset, mindent tűvé tettek, aztán egyikük ráhibázott, Etelka és a többiek is nagyon nevettek a tréfán. 
Aztán, mikor már a Nap lemenőbe váltott, ismét eleredt az eső, ideje volt megköszönni Zozóéknak a kedves és bőséges vendéglátást, felhívni a buszt, hogy hova és mikorra jöjjön értünk. A kölköknek esze ágában nem volt még hazamenni, de mi, felnőttek már temérdek élettapasztalatunk alapján tudtuk, hogy ennek a napnak is, bármilyen szép, egyszer vége lesz, és azt ne itt várjuk meg.
A busz kis félreértés után végül is ránk talált, hazaindultunk. A Vendel utcában még szegény járgány defektet is kapott, úgyhogy nem volt éppen szerencsés a befejezés, erősen szürkült és a sofőrnek még a garázsban le kellett cserélnie a kereket.
Mindent figyelembe véve mégis méltó tavaszi rendezvény-párja volt ez a nap a Nyíri-erdőben eltöltöttnek, sok ilyen kellene még. Hiszen a jókedv, a szabadban lét, a főzés-sütés, beszélgetés, játék nem csak gyerekek igénye.


Ezen a napon együtt túrázott: Balog Csaba, Berta Bálint, Bertáné Kéri Kati, Fehér Ferenc, Fehér Márk, Fehér Mihály, Hornacsekné Kucsera Ilona, Hriazik Attila, Hriazik Evelin, Kisjuhász Gellért, Kovács Csilla, Kovács Dóra, Kövér Dániel, Kövér Ferenc, Nagy Irén, Pálmai Norman, Rapi Barbara, Rapi Vivien, Révbéri Zsolt, Sárközi Ervin, Simári Anita, Sutus Mónika, Szikora Dávid, Szikora Marcell, Szőrös Anna, Szőrös Istvánné Cecília, Telek János, Telek Nándor, Telek Jánosné Etelka, Tóth Attila, Tóth István, Török Mária és Varga Lehel.
 


 

Táborfalván A templom árvácskái Felüljáróról Hol vagyunk? Misike és Ferike Vadkörte virágzásban
Készül a paprikás krumpli Ez mennyiség! Házigazdáink Darázs-gubacsok Zozó Ervin
Háborúra készen Közeli Napoznak(?) Fáramászós Amerikai foci Cseles
A játék vége Füstölés Fehérék és Mónika Újabb eső jön Bálint Megyünk haza

 

 

 

a

© Petőfi Túrakör - Balog Csaba Sántaőz