FŐOLDAL

   MAGUNKRÓL     CSOPORTKÉPEINK     TAGJAINK     TÚRANAPTÁR     BESZÁMOLÓK     ARCHÍVUM      LÉTESÍTMÉNYEINK    TÚRAKÖR KLUB     ÍRÁSOK      NAPLÓ     MÉDIA     JÁRÓFÖLD 

_______________________________________________________________________________________________________________________


(058.) LAKITELKI KONTYVIRÁG TANÖSVÉNY


Idõpont: 2008. július 17. csütörtök
Táv: 4 km



A Kontyvirág Tanösvényt Lakitelken még kevesen járták be annyiszor, mint mi. A Nemzeti Park ezen területe minden évszakban szép, nyáron is az. Ha valaki erre jár, bátran ajánlhatjuk a bejárását. 
Az elsõ információ az embernek a térség egykori hullámtéri gazdálkodásáról szól, a halászatról és annak eszközeirõl. Ez a kultúra mára elenyészett, csak hobbi-horgászok vannak itt, de a vízi élõvilág még így, a folyószabályozások után, az elmocsarasodás kellõs közepén is gazdag. A holtág partján állva az ember , ha csendben van, bakcsókat, kócsagokat is láthat, a két part közelében a nyílt vizet a vízi tök és a tavi rózsa növi be. 
Késõbb az ösvény elkanyarodik a víztõl, és valódi ártéri erdõben halad tovább. Ez az erdõtípus nem csak külsõségekben hasonlít az õserdõk áthatolhatatlan dzsungelére, hanem tartalmilag is. Az állatok és növények egy párás, burjánzó közegben valódi és gyors körforgásban élnek, majd halnak meg, gazdag élõközösséget fenntartva, évezredek óta. Ha itt járunk, nem érezzük azt, hogy egy levágott Tisza-ág haldoklik a lábaink elõtt.
A keskeny út tovább halad, egyszer csak a Majális-rétre ér, ahol hajdanában, régi rendszerben nagy falusi majálisokat tartottak. Kissé gazosodóban van, de így legalább nem pusztítják tovább, a természet próbálja visszanyerni egykori területeit. Utunk során újabb és újabb leírásokba botlunk, melyek az állatvilágra, a növényzetre és a geológiára világítnak rá.
A rét után elérünk egy dimbes-dombos szakaszhoz, ahol tavasszal sárga-fehér virágos, nyáron narancsos-piros érett bogyós formában nyílik a terület egyik legértékesebb növénye, a sétaút névadója: a kontyvirág. Ne tépjük le, hogy még száz év múlva is láthassák az erre járó gyerekek, felnõttek.
És egyszer csak megint kinn vagyunk a parkolónál, a holtág mellett, ahonnan indultunk. A sarki étterem-kocsmában ehetünk, ihatunk, és megfogadhatjuk, hogy innentõl fogva minden természeti képzõdményre, utolsó fûszálra is jobban odafigyelünk.

 

Minden rokonom!
 

Sántaőz

 

Ezen a napon együtt túrázott: Balog Csaba, Fehér Márk, Fehér Mihály, Hriazik Adrienn, Hriazik Attila, Martinovics Norbert, Nagy Irén, Sárközi Ervin és Sutus Mónika.
 

 

Az ösvény kezdetén

 

A holtágnál

 

Csónakkölcsönzõ

 

Játszótér

 

Gubó vagy gubacs...

 

Holt-Tisza

 

Gomba alulról

 

Tanösvény tábla

 

Jedi Misi

 

Kontyvirág

 

Fa, ferdén

 

Összegzés

 

 

 

 

Az oldalon szereplõ írások, képek felhasználása csak írásbeli engedélyünkkel lehetséges.

 

"Vigyázz a Földre! Nem az őseid hagyták rád, az unokáidtól kaptad kölcsön." (indián közmondás)

a© Petőfi Túrakör - Balog Csaba Sántaőz