FŐOLDAL

   MAGUNKRÓL  CSOPORTKÉPEINK  TAGJAINK  TÚRANAPTÁR  BESZÁMOLÓK  ARCHÍVUM  EREDMÉNYEINK  LÉTESÍTMÉNYEINK  TÚRAKÖR KLUB  FILMJEINK  PANORÁMAKÉPEK  ÍRÁSOK  NAPLÓ  MÉDIA  JÁRÓFÖLD  LINKEK 


(58.) KONTYVIRÁG TANÖSVÉNY
 

Időpont: 2008. július 17. csütörtök
Táv: 4 km
 

A Kontyvirág Tanösvényt Lakitelken még kevesen járták be annyiszor, mint mi. A Nemzeti Park ezen területe minden évszakban szép, nyáron is az. Ha valaki erre jár, bátran ajánlhatjuk a bejárását. 
Az első információ az embernek a térség egykori hullámtéri gazdálkodásáról szól, a halászatról és annak eszközeiről. Ez a kultúra mára elenyészett, csak hobbi-horgászok vannak itt, de a vízi élővilág még így, a folyószabályozások után, az elmocsarasodás kellős közepén is gazdag. A holtág partján állva az ember , ha csendben van, bakcsókat, kócsagokat is láthat, a két part közelében a nyílt vizet a vízi tök és a tavi rózsa növi be. 
Később az ösvény elkanyarodik a víztől, és valódi ártéri erdőben halad tovább. Ez az erdőtípus nem csak külsőségekben hasonlít az őserdők áthatolhatatlan dzsungelére, hanem tartalmilag is. Az állatok és növények egy párás, burjánzó közegben valódi és gyors körforgásban élnek, majd halnak meg, gazdag élőközösséget fenntartva, évezredek óta. Ha itt járunk, nem érezzük azt, hogy egy levágott Tisza-ág haldoklik a lábaink előtt.
A keskeny út tovább halad, egyszer csak a Majális-rétre ér, ahol hajdanában, régi rendszerben nagy falusi majálisokat tartottak. Kissé gazosodóban van, de így legalább nem pusztítják tovább, a természet próbálja visszanyerni egykori területeit. Utunk során újabb és újabb leírásokba botlunk, melyek az állatvilágra, a növényzetre és a geológiára világítnak rá.
A rét után elérünk egy dimbes-dombos szakaszhoz, ahol tavasszal sárga-fehér virágos, nyáron narancsos-piros érett bogyós formában nyílik a terület egyik legértékesebb növénye, a sétaút névadója: a kontyvirág. Ne tépjük le, hogy még száz év múlva is láthassák az erre járó gyerekek, felnőttek.
És egyszer csak megint kinn vagyunk a parkolónál, a holtág mellett, ahonnan indultunk. A sarki étterem-kocsmában ehetünk, ihatunk, és megfogadhatjuk, hogy innentől fogva minden természeti képződményre, utolsó fűszálra is jobban odafigyelünk.Ezen a napon együtt túrázott: Balog Csaba, Fehér Márk, Fehér Mihály, Hriazik Adrienn, Hriazik Attila, Martinovics Norbert, Nagy Irén, Sárközi Ervin és Sutus Mónika.


 

Az ösvény kezdetén A holtágnál Csónakkölcsönző Játszótér Gubacs Holt-Tisza
Gomba alulról Tanösvény tábla Jedi Misi Kontyvirág Fa, ferdén Összegzés

 

 

 

 

a

© Petőfi Túrakör - Balog Csaba Sántaőz