FŐOLDAL

   MAGUNKRÓL  CSOPORTKÉPEINK  TAGJAINK  TÚRANAPTÁR  BESZÁMOLÓK  ARCHÍVUM  EREDMÉNYEINK  LÉTESÍTMÉNYEINK  TÚRAKÖR KLUB  FILMJEINK  PANORÁMAKÉPEK  ÍRÁSOK  NAPLÓ  MÉDIA  JÁRÓFÖLD  LINKEK 


(88.) DUNAVARSÁNY - ÓCSA TÚRA (PEST MEGYEI PIROS)
 

Időpont: 2008. december 13. szombat
Útvonal:
Dunavarsány - Bányatavak - Ócsa
Táv: 21 km

 

Egy túra, amelyik eredetileg nem lett is volna. Úgy látszik, mostanában ilyen túrák vannak. De voltak néhányan, akik minden körülmények között gyalogolni, kirándulni vágytak, nem mondhattam nemet. 
A lajosmizsei vasútállomáson reggel 6-kor gyülekeztünk, sötétben, nem túl hideg időben. Nem nyomasztott, hogy ki tudjuk-e fizetni az útiköltséget, mert ez most nem függött a résztvevők számától. Végül is tizennégyen szálltunk föl a 6.20-as lassúra, amely 8-kor ért föl Kőbánya-Kispestre, ott fél óra várakozás után a Dunavarsány felé tartó másik vonatra raktuk föl magunkat. Taksonyt kellett figyelnünk, mert az után lévő állomáson kellett leszállnunk. Az idő enyhe, borult volt, az ég alján némi nappírral. Nem fáztunk, de melegedni tértünk a vasúttal szemközti kocsmába. Ilyen füstös helyen régen voltunk.  
Aztán boltot kerestünk, hogy ennivalót vegyünk - azok, akik erről előre nem gondoskodtunk -, így olyan finom kiflihez jutottunk, amilyet még nem ettünk. Hosszú, vékony volt, kívülről ropogós, sós-köményes, belülről sűrű tésztájú, mégis puha. A falu kisvárosias főteréről egyre gyengébb minőségű aszfaltcsík vezetett a bányatavak láncolatából álló délegyházi tórendszerhez. Itt különböző nagyságú tavak partján vitt a piros, a gyerekek ujjongtak, köveket dobáltak. Egy negyed órára szemerkélni kezdett az eső, de mire beöltöztünk ellene, addigra tulajdonképpen el is állt.
Hamarosan a bugyi betonúton kerülgettek minket a sóderes kamionok, majd egy szép erdős szakasz következett, már dűlőutakon. Lapos, birkajáráson, nyílegyenes földúton mentünk tovább jó órán keresztül. A Duna-Tisza-csatorna hídjánál horgászokra leltünk, átkelve a hídon hamarosan csaknem Alsónémedi határába érkeztünk. Elérve az 5-ös számú főútvonalat, már csak négy kilométer betonon gyaloglás választott el Ócsa központjától, és a jól megérdemelt kocsmázástól.  
A faluba vezető út mentén nagyrészt learatott káposzta- és zöldségföldek terültek el, melyeken böngésztünk egy keveset. Így néhány nagy fej kelkáposztát, fehérkáposztát zsákmányoltunk, sőt szedtünk két zacskó zöldség zöldet is. A földön hagyott sárgarépákat már figyelemre se méltattuk. Szerzeményeinkkel olyan büszkén, mondhatni peckesen vonultunk végig Ócsán, mintha valami hadisarcot sikerült volna ellenségeinken bevasalnunk. A "szerzés" öröme gyermeki lélekké változtatta még a becsületben felnőtt vagy megőszült túratársakat is.
Annak ellenére, hogy a végére már fellazult a fegyelem, mégis tiszta négyes átlagot mentünk, ami a pihenőket leszámítva 4,5 km/órának felel meg. Egyre gyorsabbak, összeszedettebbek vagyunk, és ez nagyon nagy fejlődés!
A vonatunk indulásáig még csaknem két óránk volt hátra, ezért alaposan felmelegedtünk, csokiztunk, finom kávékat ittunk. A váróteremben is ültünk egy keveset, majd felszálltunk esti 5.20-as vonatunkra, és jó hangulatú zötykölődés végén, már vak sötétben, hazautaztunk.   
Ha összegeznem kell, akkor egy jó hangulatú, családias túrán vagyunk túl. A társaság befogadta a két újoncot, Marikát és Gábort is, akik egyébként meglepően jól viselték a 21 kilométert. Sokat nevettünk, beszélgettünk. És főleg: letettük voksunkat a további túrázás szükségszerűsége mellett, minden körülmény ellenére, és azonnal a következő etapokat vizionáltuk. A januári bajai két naposra pedig már most akadtak jelentkezők.
Mindenkinek köszönöm e-mailjeit, sms-eit, sokat segítettek a megfelelő döntés meghozatalában. Jövőre, ha már idén nem is, találkozunk, és folytatjuk, amit elkezdtünk!

                                                                                                                                        Minden rokonom!


Ezen a napon együtt túrázott: Balog Csaba, Horgas Ilona, Hriazik Attila, Kisjuhász Gellért, Kun Ádám, Kun Vivien, Nagy Irén, Németh Marika, Ódor Gábor, Révbéri Zsolt, Sárközi Ervin, Sípos András, Szőrös Anna, Szőrösné Székely Cecília, Török Mária és Varga Istvánné Borika.


 

Dunavarsány vasútállomásán Petőfi, Petőfi... Falfestés Víztorony Kavicsbánya-tavaknál Kacsázás
Nem tudom mi Rossz földúton Csapatunk egy része Duna-Tisza-csatorna Apa, anya, kisgyerek Az 5-ös út közelében
Újpest-Fradi a szántóföldön Ócsán Katolikus templom Várjuk a vonatot Anna és Marika Ócsai állomás este

 

 

 

a

© Petőfi Túrakör - Balog Csaba Sántaőz