FŐOLDAL

   MAGUNKRÓL     CSOPORTKÉPEINK     TAGJAINK     TÚRANAPTÁR     BESZÁMOLÓK     ARCHÍVUM      LÉTESÍTMÉNYEINK    TÚRAKÖR KLUB     ÍRÁSOK      NAPLÓ     MÉDIA     JÁRÓFÖLD 

_______________________________________________________________________________________________________________________


(085.)
PMP MOZGALOM / DÖMSÖD - APAJPUSZTA TÚRA  


Idõpont: 2008. november 16. vasárnap
Útvonal:
Dömsöd - Árapasztó-csatorna - Apajpuszta - Apaj
Táv: 18 km



Pest megye Turistája mozgalom nyitó túráját terveztük erre a szép novemberi vasárnapra. Tizenöten és Torkos kutya vágtunk neki három autóból álló karavánunkkal Apajnak. Akkora volt a köd, hogy harminc méterre sem lehetett ellátni. Gondolom, a hátsó autókban szidtak rendesen, hogy ilyen idõben...
Apajra csaknem egy óra cammogás után érkeztünk meg, miután élet jeleit kerestük a túra végét jelentõ idegenforgalmi egységben, de zárva találtuk. Úgy döntöttünk, potyára nem gyalogolunk ki, inkább a faluban próbálunk pecsétet szerezni. Amikor oda értünk, még mindig akkora köd volt, hogy a buszmegállóból a templom alig látszott, a kocsma pedig egyáltalán sehogy, pedig mindkettõ száz méteren belül volt. A Fradi kocsmában kávéztunk, üdítõztünk, pecsételtünk (már délutánra, elõre), aztán busszal átmentünk Dömsödre. Úgy terveztük, hogy innen visszagyalogolunk Apajra, a kocsikhoz. 
A Petõfi Múzeum gondnoka reggel kilencre elénk jött és megmutatta nekünk Petõfi egy hónapos dömsödi tartózkodásának emlékére meghagyott parasztházat. Szívélyes, falusias vendégszeretettel beszélt, még szóróanyagokkal is ellátott minket. (Amíg a múzeumot kinyitották, volt egy szabad félóránk, lesétáltunk hát a Duna-ághoz, hogy megtekintsük a 450 éves Petõfi-fát. Ezen kívül még horgászokat is láttunk, meg a gyerekek szedtek kagylókat, Torkos nekiment a holtágnak, és csupa víz lett)
Ezek után - már felszakadozó felhõzet mellett, erõtlen napsütésben - elhagytuk a falut, és az Árapasztó-csatorna felé indultunk. Az idõ egyre melegedett, a tempónk négyes átlag fölötti volt. Nézelõdtünk, beszélgettünk, ettünk-ittunk, meg-megálltunk, mint egy családias sétán. A csatorna melletti szakasz feledhetetlen szépséggel jutalmazott meg. Hatalmas nádas, horgászok itt-ott, nyárfasor. Valahogy aztán kiértünk az apaji országútra, hogy majd letérjünk róla. A terep elég szikes puszta jellegû volt,  néhol még utat sem láttunk, igaz jelzéseket igen. Bálint talált egy szarvasmarha koponyát, egész a faluig cipelte. 
Apajon visszatértünk a Fradi kocsmába, ahol bezárult a kör. A pultos nem az volt, aki reggel, úgyhogy idegennek tekintett minket, de azért udvariasan kiszolgált. Jól esett volna, ha megkérdi, hogy milyen volt a körutazásunk, de nem tudta, hogy körutaztunk. Dicsekedni pedig nem fogunk.
Hazafelé három óra után indultunk. Kunszentmiklósnál egy udvarias rendõri igazoltatás - amikor megtudták, hogy gyalogtúrán voltunk, és az útvonalat is elmeséltük, azonnal továbbengedtek. Itthon rendbetettük magunkat, és már azon sóhajtoztunk, mennyire várjuk a következõ túrát...

 

Minden rokonom!
 

Sántaőz

 

Ezen a napon együtt túrázott: Balog Csaba, Berta Bálint, Bujdosó Bettina, Bujdosó László 1, Bujdosó László 2, Bujdosó Petra, Horgas Ilona, Hriazik Attila, Kanyik Barbara, Kanyik Imre, Kun Ádám, Kun Vivien, Nagy Irén, Torkos kutya, Török Mária  és Varga Istvánné Borika.
 

 

Apajon

 

Ködbe veszõ templom

 

Várjuk a dömsödi buszt

 

"Villa" a Kis-Dunánál

 

Gombacsokor

 

Dab emléktáblája

 

Csendélet a Kis-Dunán

 

Petőfi-tölgyfa

 

Petőfi-emlékház

 

Emléktábla

 

A Költõ bent

 

Dömsödi református templom

 

Találkozásom Torkossal

 

Kanyar

 

Bettike

 

Hídon

 

Marcsi

 

Ircsike

 

Banánozás

 

Kinccsel vonulunk be Apajra

 

Csillagos apaji víztorony

 

Fradi kocsma - a túra vége

 

 

 

 

 

Az oldalon szereplõ írások, képek felhasználása csak írásbeli engedélyünkkel lehetséges.

 

"Vigyázz a Földre! Nem az őseid hagyták rád, az unokáidtól kaptad kölcsön." (indián közmondás)

a© Petőfi Túrakör - Balog Csaba Sántaőz