(501.)
TÚRAKÖRÖS NAP A LADÁNYBENEI BARCSAY-KÚRIÁNÁL
Idõpont: 2016. május 7. szombat
Útvonal: Barcsay-kúria és környéke
Táv: 6 km
A mai alkalom egy kicsit nehezen akart
összejönni, mert két héttel korábbra
terveztük a jubileumi fõzõcskézést, de az
akkori erõs szél, esõ és hideg miatt
elhalasztottuk. Igen ám, de így az ünnepi
túránk egy egyszerû nagykõrösi séta lett,
ami nem baj, csak a Túrakörös nap lett az
501. a sorban. De ez végül is teljesen
mindegy, és senkit nem is befolyásolt, mert
nagyon vártuk, hogy végre jó idõben, a
csapat egy része által még nem látott
Barcsay-kúriánál töltsünk egy laza,
családias, pihenõs-beszélgetõs napot...
A meghívottak hat településrõl kilenc
autóval érkeztek, különbözõ idõpontokban a
tetthelyre. Némi álmos kipakolás és a kúria
belsõ megtekintés után,majdnem 10 óra volt
már, amikor nekiálltunk az ebéd -
csirkepörkölt nokedlival - közös
elkészítésének. A jelenlévõk egyszerre
fogtak neki a hozzávalók pucolásának,
aprításának, Janiék az üstöt erõsítették a
faágra, alá begyújtották a gázégõt, és
lassan elkezdtem, önjelölt fõszakácsként, a
füstölt szalonnát disznózsíron kisütni. A
sült szalonnás zsíron aztán a sok kiló házi
csirkehúst, három nagy, darabjaira bontott
állatot kezdtem magyar szokás szeint
pörkölni, vagyis lesütni, kifehéríteni, majd
a saját levében (innen a szólás is!)
abálni-párolni. A tüzet erõsebbre vettem, és
a hús, jó illatot árasztva elkezdte megadni
magát. Negyed óra múltával hozzáraktam fél
zacskó egész köményt, majd újabb tíz perc
múlva a 3 kilogramm felkockázott vörös
hagymát, és ezekkel az összetevõkkel tovább
pörköltem, pároltam.
kevés ember tudja, mi is az a pörkölt, miért
hívják így, és azt sem sejtik sokan, hogy
még életükben nem fõztek ilyesmit. Ugyanis a
pörkölt egy elég archaikus magyar étel, és a
közhiedelemmel ellentétben nem a paprika a
lényege, hanem a fent vázolt pörkölõ-pároló
eljárás, vagyis nem a hagymát kell
megdinsztelni, paprikát rá és vízben fõzni a
húst, mert az nem pörkölt.
Az eredeti ilyen nevû ételhez se paprikát
nem adtak, mivel régen még nem is ismerték
Magyarországon, se vizet. Egész egyszerûen
azért, mert minden hús épp annyi vizet
tartalmaz, amiben, lassan, türelmesen
puhítva, puhára fõhet, más folyadék
hozzáadása nélkül.
Az, hogy a pörköltet hol és mivel ízesítik,
köménnyel, paprikával, borssal, hagymával,
fokhagymával, az tájegységenként és
ízlésenként változhat. A lényeg az
elkészítés módja.
Például a nagykunsági, vagy akár régi
kiskunsági pörköltek a tálaláskor nem voltak
mások, mint egy kupac puha, félig sütött,
félig párolt hús, tányéron mondjuk. Minél
kevesebb fajta fûszerrel, mert minél több
rajta a más íz, annál inkább eltûnik a hús
sajátos fajta-íze.
Az általam, hagyományosan készített pörkölt
nevû étel ma is így kezdett fõni, de ma
vizet kellett hozzá adnom, nem is keveset,
ugyanis a végén a szaftjába készültem
beleszaggatni, kanállal a hosszúkás
nokedlikat. A végeredmény a társaság szerint
elfogadható volt, és szinte mindenki számára
újdonság volt a pörkölt levében megfõzött,
így pedig sokkal ízesebb galuska. Ennek
titka az, hogy sok tojással (4-5) kell félig
folyósra keverni a tésztát, és egy tálból
kanállal vékony, kis hurkákban
beleszaggatni. Kicsit macerás, de teljesen
más íze van, mint ha külön készítenénk hozzá
a köretet.
A receptet és az elkészítést a többiek
kedvéért részleteztem ennyire, aki akarja,
próbálja ki így. Nem fogja megbánni.
Szóval, az ebéd. Elég hamar, délre szinte el
is készült, de mivel nem volt még jelen
minden vendég, így az eredetileg kihirdetett
1 órás idõpontot megvártuk az evéssel.
Pontosabban, nem vártuk meg, mert egyhangúan
az azonnali ebédre szavaztak többen, mert
nagyon éhesek voltak, aki pedig nem, negyed
óra alatt az is éhes lett, és beállt a
sorba.
Átlagban két tányér pörkölt fogyott
fejenként, Editék jóvoltából vagy két tucat
ecetes salátafejet küldve mellé a gyomrokba.
Aztán teljesen váratlanul, Irénke
fõszervezésével, egy a Mi Sanyinkat
ábrázoló, erdei gyümölcsös tortát kaptam
ajándékba, az 500. túra kapcsán, eddig és
reményeik szerint, ez utáni túravezetéseim
okán. Nagyon megható volt, annyira, hogy
szóhoz se jutottam. Bosszú üzemmódba
kapcsoltam, és a csapattal etettem meg a
nagyobb részét.
Ezután elõkerültek a sütemények - a reggel
óta tartó folyamatos bor és egyéb "ártó
hatású" italok folyamatos fogyasztása
mellett, persze. Mindenki degeszre ette
magát, és csak szuszogtunk. Jó hangosan. De
a feketeleves még csak ezután következett...
Túra! Ebéd után, teli hassal. Jó ötletnek
tûnt a részemrõl, elõzetesen, de már nekem
se sok kedvem volt, viszont nem akartam
csalódást okozni senkinek, így némi huzavona
után, nekiindultunk Zsolti vezetésével a
tatárszentgyörgyi határ felé, majd onnan
vissza. A túra a gyönyörû, árvalányhajas
dombok között, szép zöld erdõben vezetett és
kb. másfél órát tartott. Elég is volt mára
ennyi mozgás.
Visszaérve a bázisra, még ettünk, aki éhes
volt, ivott, aki szomjas, majd
összepakoltunk, bezártunk és érzékeny búcsút
vettünk egymástól.
Szép és fárasztó nap volt, csakúgy, mint az
elmúlt 500 alkalom.
Mindenkinek köszönjük a részvételt, a
segítséget, támogatást, lehetõséget,
ajándékot, egyszóval mindent.
Jövõ héten folytatjuk...
Minden rokonom!
Sántaőz
Ezen a napon együtt túrázott:
Balog Boróka,
Balog Csaba, Balog Jánosné Terike, Balog Szellõ, Besenyi
Erzsébet (Felsõlajos), Csonka Zoltán (Dabas), Csonka
Villõ (Dabas), Dorogi László (Kecskemét), Dömötör Zsolt,
Fekete József, Fekete Milán, Feketéné Huszárik Erika,
Felker Joe, Gondos Máté (Ladánybene), Gondos Róbert
(Ladánybene), Juhász Rózsa (Kecskemét), Kárpáti János
(Kecskemét), Lakos Zsuzsanna (Táborfalva), Lõrik
Lászlóné Irénke (Hetényegyháza),
Major József (Kecskemét),
Nagy Irén,
Popovics Zsuzsa (Hetényegyháza), Rádi Ágnes (Kecskemét),
Rádi Bulcsú (Alsóörs), Rádi Józsefné Edit
(Hetényegyháza), Szõke Tímea (Dabas), Tóth Imre
(Hetényegyháza) és Tóth Róbert.
A Barcsay-kúria kívülről
Belülről
Reggelizünk
Csirkepörkölt nokedlival
Eszünk, mint...
...a talált gyerek
Jubileumi tortát kapok
Erdei gyümölcsös torta
A Mi Sanyink!
Túra, ebéd után
Zoli
Lányok az árvalányhajban
A táj ura májusban
A boróka is érik
Jó a kedvünk, taram...
Máriatövis
Úton a cél felé
Magánterület határán
Rejtõzködõ tanya
Árvalányhaj-...
...tenger
Szent Mihály-kép
A Barcsay és az erdõ
Akik együtt ünnepeltek
Az oldalon szereplõ írások, képek felhasználása csak
írásbeli engedélyünkkel lehetséges.
|