(438.)
LÁTOGATÁS A RENDEK-TANYÁN
Időpont: 2014. január 16. csütörtök
Gábor a pesti egyetemen földrajzot oktat,
kuncsaftjai között elfordulnak külföldi
diákok is. Ezúttal négy német fiatal
érdeklődött az átlagosnál jobban
Magyarország, azon belül a Kiskunság iránt.
ezt az érdeklődést kielégítendő,
megszerveztünk nekik egy kerekegyházi
tanyalátogatást. Választásunk a Rendek-tanya
ökogazdaságára esett, mert erről a helyről
már voltak személyes benyomásaink.
Olga, a gazdaság lelke és házasszonya
szeretettel fogadott minket. Fél tizenegykor
érkeztünk két autóval, és egy bő három órás
programon vettünk részt, mely betekintést
engedett a múlt és a jelen életébe, a
gazdálkodás, a termelés és a feldolgozás
különböző területeire. És ha valaki azt
hinné, hogy januárban egy tanyán nincs semmi
látni- és tennivaló, téved. Mert egy tanyán
mindig van mit csinálni, bár kétségtelen,
nem kell annyira hajtani, mint tavasztól
őszig...
A tanya feltérképezése végeztével finom ebéd
és kóstoló várt még minket hazaindulás
előtt. Étvágygerjesztőnek házi pálinka,
aztán lebbencs, disznósajt, kolbász, frissen
sült rozskenyér, parajdi só, házi bor és
kemencében sült birsalma-szeletek. Degeszre
ettük magunkat, nagyon jót beszélgettünk,
méltó befejezése volt a látogatásnak.
Köszönjük Olgáék kedves vendéglátását,
Gábornak és tanítványainak az érdeklődést,a
Jóistennek pedig, hogy ilyen napokat
engedélyez teremtményeinek...
Ha pedig valaki kedvet kapott a gazdaság
meglátogatásához, az menjen, akár magától,
akár majd velünk, mert mi ide még biztosan
többször is visszatérünk!
Minden rokonom!
Sántaőz
A látogatáson részt vett:
Balog Csaba,
Szalkai Gábor (Budapest) és négy egyetemista
Németországból.
A tanya bejáratában.
A régi épület.
Olga a talajvíz elapadásáról
Konyha.
Szoba.
Családi emlék.
Falvédő.
Kamra tartalma.
Edények
függőben.
Eresz alatt paprika.
Mangalica-birtok.
Marhák között.
Tavaszias időben.
Tehén-terelő.
"Honecker-Marcédesz."
Eresz
alatt fa.
Télen termő káposzta.
Az új épület ebédlője.
Guten Appetit!
Lebbencsleves.
Bor/só.
Házi disznósajt.
Kemencés birsalma.
Csuhéjj!
Az oldalon szereplõ írások, képek felhasználása csak
írásbeli engedélyünkkel lehetséges.
|