VISSZA A PETŐFI TÚRAKÖR OLDALRA

    

VISSZA A "ZÖLD ÚTON A KISKUNSÁGBAN" OLDALRA

 

A KISKUNSÁGI NEMZETI PARK TURISTAÚTJAI (1979) 3. - A JAKABSZÁLLÁS - ÁGASEGYHÁZA TURISTAÚT

 

 

Folytatva a Kiskunsági Nemzeti Park régi nyomvonalú turistaútjait bemutató sorozatunkat, ezúttal a Jakabszállás és Ágasegyháza közötti ZÖLD SÁV jelzésről lesz szó. Ez a szakasz nagyjából ma is megvan, a Kiskunsági Piros PIROS SÁV jelzésű szakaszaként.

Következzen itt előbb a turistaút térképvázlata, majd pedig a hozzá tartozó leírás.

 

 

 

"A Jakabszállás - Ágasegyháza túraútvonal leírása

jelzése: ZÖLD SÁV

"Jakabszállás vasútállomástól vizenyős, vadvirágos réten keresztül egy elhagyott tanyánál balra terve elérjük a Ludas-tói erdő szélét. A rét bíbicek tömeges fészkelő helye. Az erdőszélen végigmenve kis törés után fenyves ligeten átvágva érjük el a Tóba vezető csatornát.. A csatorna partján jobb felé az épített hídon keresztül menve közelíthetjük meg a Ludas-tavat. A tó haltenyésztés céljára szolgál, ezért madárvilága igen gazdag. /Kiskócsag, vörös és szürke gém stb.,/ Ludas-tói iskola kerítésénél balra telepített fenyvesbe vágunk. Utunk a Ludas-tói erdőn vezet keresztül. 
Az erdő szélét gólyafészkes volt nemesi kúriánál érjük el. Ez utunk fele, ház körüli fenyőligetben javasoljuk a pihenést. Itt jó ízű ivóvíz található. 
Utunk tovább az ágasegyházi-orgoványi természetvédelmi területen vezet keresztül. Vizenyős rétek, nádasok, kunhalmok kísérik utunkat. A terület jól látható magassági pontjánál megállva mind Orgovány, mind Ágasegyháza községeket látjuk. /Petőfi láthatta így valamikor az Alföldet/. 
A terület belvizeit levezető csatornán átívelő egyetlen hídon átmenve a valamikor Platter-nagybirtokra érünk. A nádas táj egyre inkább gyümölcsösökbe vált át. Balról a Sándor-telepi iskola már a falu közelségét jelzi. 
Szaporodó tanyák közt, széles földúton vezet utunk Ágasegyháza főutcájáig. Ez a mintegy 4 km-es szakasz is mutatja az alföldi községek kiterjedt tanyavilágát. 
A Főutcán található a Posta, az orvosi rendelő és a Tanácsháza. Utunk a Takarékpénztárnál fejeződik be, ahol az autóbusz megálló is található. 
A túrát teljesítőknek javasoljuk Kecskemétről - Jakabszállásra való kiutazást a 7.55 órakor az átrakó állomásról induló kisvonattal. Ágasegyházáról a délutáni órákban több autóbusz és vonat biztosítja a Kecskemétre való visszajutást.  

A túra útvonala nem "sétaútvonal" jellegű."

 


A régi és új jelzés egy villanyoszlopon, Ágasegyháza belterületén, 2012-benA Petőfi Túrakör kapcsolódó túrái közül egy: 


Ágasegyháza - Jakabszállás túra - 2012

 

 

 

a

"Vigyázz a Földre! Nem az őseid hagyták rád, az unokáidtól kaptad kölcsön." (indián bölcsesség)

© Petőfi Túrakör - Balog Csaba Sántaőz