FŐOLDAL

   MAGUNKRÓL     CSOPORTKÉPEINK     TAGJAINK     TÚRANAPTÁR     BESZÁMOLÓK     ARCHÍVUM      LÉTESÍTMÉNYEINK    TÚRAKÖR KLUB     ÍRÁSOK      NAPLÓ     MÉDIA     JÁRÓFÖLD 

_______________________________________________________________________________________________________________________


(664/1.) A MIZSEI SÁFRÁN-FÖLD


Időpont: 2020. május 6. szerda
Táv: 1 km


Mai kirándulásunk képeit szándékosan nem a Mizsei Óriás címmel illetem, mert most a teljes környékét szeretnénk megmutatni.
Az egykori Sáfrán-föld, amit régi tulajdonosa után még ma is így ismernek a településen, egy kb. 17 holdas természetvédelmi terület, Lajosmizse legnagyobb és legszebb ilyen jellegű vidéke; homoki gyep borítja, mellette sok cserje, elsősorban galagonya, szép vadkörték, persze a nevezetes öreg tölgyek, körülöttük kőrisek, juharok, hársak, eperfák – amik a tanyaudvarból maradtak -, és még potyószilva is előfordul. Virágokról, gombákról és fűfélékről nem szólnék, mert vagy száz fajta van rajta, kicsit esősebb időszakokban.
A Mizsei Óriás és a Jézus-fa felkeresésén túl, mai sétánk legfontosabb eseménye volt, hogy további két szép fát is elneveztünk: az egyik egy szép hárs, amely az Oltár fa nevet kapta.
A másik, még ennél is fontosabb névadás. 2011-ben adtuk a Kónya-dűlőn álló 100 éves vadkörtének - Süsü után - a Vackor-fa nevet, ma pedig testvérét a közelmúltban elhunyt, de halhatatlan Legnagyobb Mesélő, a Süsü írója után Csukás István-fának nevezetük el, a Mizsei Óriás közelében, a Sáfrán-földön.
Aki még nem járt ezen a csodaszép tájon, pótolja. Aki már igen, menjen újra és újra, mert minden nap más, és minden nap új dolgokat talál rajta…

 

Minden rokonom!
 

Sántaőz

 

Együtt sétált: Balog Boróka (Lajosmizse), Balog Csaba (Lajosmizse), Balog Szellõ (Lajosmizse), Nagy Irén (Lajosmizse), Vargáné Rátz Veronika (Lajosmizse) és Viczián Tímea (Lajosmizse).
 

 

A mizsei Sáfrán-föld.

 

Galagonya.

 

A MIzsei Óriás.

 

Ez is Ő.

 

Alatta.

 

Napfény-átló.

 

Füves tisztás, közepén a hárs...

 

...mától: Oltár fa.

 

Galagonyavirág közelről.

 

Jézus-fa.

 

És két szokatlan nézetben, de ez is az...

 

...és ez is.

 

Sajnos, ez is a Jézus-fa részlete...

 

Hangyaleső rovar csapdája; tele van vele az egész mező.

 

Csukás István-fa.

 

Ugyanaz alulnézetben.

 

Leveleit erős szél fújta...

 

Amikor elindultunk haza, már fent volt a holnap kiteljesedő Hold korongja.

 

 

 

Az oldalon szereplõ írások, képek felhasználása csak írásbeli engedélyünkkel lehetséges.

 

"Vigyázz a Földre! Nem az őseid hagyták rád, az unokáidtól kaptad kölcsön." (indián közmondás)

a© Petőfi Túrakör - Balog Csaba Sántaőz