FŐOLDAL

   MAGUNKRÓL     CSOPORTKÉPEINK     TAGJAINK     TÚRANAPTÁR     BESZÁMOLÓK     ARCHÍVUM      LÉTESÍTMÉNYEINK    TÚRAKÖR KLUB     ÍRÁSOK      NAPLÓ     MÉDIA     JÁRÓFÖLD 

_______________________________________________________________________________________________________________________


(674.) KIS ESTI SÉTÁK 4. - BÚHEGY


Időpont: 2020. június 10. szerda
Helyszín: Búhegy
Táv: 4 km


Amikor néhány hete kitaláltam a Kis Esti Sétákat, nem gondoltam, hogy ekkora érdeklődés lesz rájuk. Mára lőzetesen 42 fő jelentkezett, akik közül végül "csak" 35 tudott eljönni.
Ma megint az történt, ami már máskor is előfordult, nevezetesen: könnyebb volt kitalálni és levezetni a programot, mint ennyi embert logisztikailag egybeszervezni, ott talákozni velük és akkor, amikor kell, hogy mindenki odaérjen, ahova meg van beszélve,  egyéb nyavalyák. Végül jelentős eredményként, sikerült. Két helyről nem jöttek el, akiket vártunk még, ez hét fő távolmaradását jelentette, de így is 11 autó sorakozott a második találkozóhelyünkön, a kunadacsi út elején, Kerekegyháza után. Amikor kiszálltam, hogy végignézzek a járműsoron, hogy kire várunk még, csak harmadszorra sikerült pontosan megolvasni a számukat.
Azt se mondhatom, hogy ideális ennyi kocsival egy erdőszélen leparkolni, különösen, ha az ott lakók kicsit nehezen akarják fogadni a közeledésünket, de az erdő nagy, sok ember elfér benne. Legfeljebb nem jut mindenkire szó vagy figyelem. Ami nem jó, de ekkora létszámmal, alig két óra alatt, ezt nem is lehet megoldani.
Szerencsére a többség feltalálta magát. És ha mindenki mindenkivel nem is került kontaktusba, azért kisebb csoportokban jól eldiskuráltak a résztvevők.
A gyerekek, akik csapata mindig külön attrakció, persze nem keresték a meghitt beszélgetések lehetőségét, hanem egész egyszerűen összeálltak egy csoprotba, és gyakorlatilag a túra elejétől a végéig, egy húzomban, lerohanták a majdnem négy kilométert. Közben másztak, kúsztak, a homokbányában meg szánkó nélkül, gatyaféken, szánkóztak is. Mindezt harsány hangeffektusokkal kísérve, és úgy leizzadva, hogy ruháikon alig maradt száraz rész.
A séta viszonylag gyorsan lezajlott. 3,6 km-t tettünk meg szűk két óra alatt. E mellett a tempó mellett volt időnk egy kis csevegésre, többször megálltunk enni, inni is. Nagyon meleg volt; a táv első harmadában égetett a Nap, a földből gőzölgött a néhány órával korábban lezúduló eső vízmennyisége, a másik kétharmadán pedig beborult, messzebb komoly, sötét zivatarfelhők mutatták magukat, ettől kezdve a levegő is hűvösebb volt, könnyebb volt a levegővétel. Szerencsére, az eső nem minket akart magának, így szárazon megúsztuk.
Az erdő a szokottnál vizesebb, zöldebb és élénkebb volt, hiszen a hosszú aszály után, mostanában azért szerencsére volt néhány kiadósabb eső. A homok se süppedt, ami szintén nem hátrány.
A mai alkalomra nem ígértünk semmit, és azt be is tartottuk. Ma csak a jó levegő, a társaság, néhány öreg gyümölcsfa, szép erdők, varázslatos, hegyi hatású kis fenyves, szép vadásztisztás, és a végén: a búhegyi homokbánya változatos felszínformái, hatalmas homokfalakkal és -kupacokkal akadtak fényképezőink végére. A növényzet is a szokásos volt: boróka, nyárak, fenyves, a réteken virágok, most a kígyószisz volt nagyon elemében; gombát még nem láttunk, de ha ilyen idő marad, hamarosan azok is beindulnak.
Aki ma eljött, biztosan nem bánta meg. Legalábbis, nem lenne mit bánnia. Akik otthon maradtak, bármilyen okból, na ők már inkább bánhatják. De vigasztalásukra mondom: lesznek még ilyen alkalmak. A hétvégi, országjáró-felfedező túráinkról már nem is beszélve...
Összefoglalva: a mai helyszín megint nem volt különösebben se érdekes, se ismert, de nyugalmánál és természeti környezeténél fogva mégis alkalmas volt egy laza, elalvás előtti sétára. Legalábbis, közben és a végén ez ragyogott az arcokon.
Mindenkinek köszönjük a mai délutánt, fent és lent.

 

Minden rokonom!
 

Sántaőz

 

Ezen a napon együtt túrázott: Balog Boróka (Lajosmizse), Balog Csaba (Lajosmizse), Balog Szellõ (Lajosmizse), Drabant Máté (Ladánybene), Erdélyi Lászlóné (Balázspuszta),  Ignácz Bencéné (Kecskemét), Jakobicz Alexandra (Ladánybene), Jakobicz József (Ladánybene), Jakobicz Viktória (Ladánybene),  Jakobiczné Puskás Tímea (Ladánybene), Kaldenekker Józsefné (Kerekegyháza), Kaszab Lászlóné (Kerekegyháza), Kisjuhász Anita (Lajosmizse), Kisjuhász Miklós (Lajosmizse), Kovácsné Száraz Éva (Hetényegyháza), Mátyás Katalin (Ladánybene), Nagy Irén (Lajosmizse),  Ozsváthné Hosszú Edit (Kecskemét), Pál Ferencné (Kerekegyháza), Palya Szilvia (Lajosmizse), Rozsi Zoltánné (Kerekegyháza), Selypes Viktor (Lajosmizse), Selypes Zoja (Lajosmizse), Sikár Józsefné (Lajosmizse), Tarnói Csenge (Lajosmizse), Tarnói Zsoltné Olga (Lajosmizse), Tóthné Seszták Mária (Kerekegyháza), Trepák Károlyné (Kerekegyháza), Vámos Ilona (Kecskemét), Varga Zsombor (Lajosmizse), Vargáné Rátz Veronika (Lajosmizse) és Viczián Tímea (Lajosmizse).
 

 

Búhegyi iskola régi, felújított épülete. Itt parkoltunk, amivel nem arattunk osztatlan sikert a lakosság körében...

 

Ezen a képen nincs mindenki rajta...

 

Szezonja a végét járja, de még villantott egyet-kettőt a gyönyörű árvalányhaj.

 

Homoki varjúháj...

 

...és udvarlója.

 

Borókás Mi más?...

 

Házigazdánk ezen a részen...

 

...aki gondol az utánpótlásnevelésre is.

 

Kígyószisz 1.

 

Kígyószisz 2.

 

Tanyaudvar eperfája.

 

Pihenő; még egy kilométert se mentünk.

 

Régi ablak beépítése egy újabb épületbe.

 

Nézelődünk.

 

Öreg gyümölcsös az udvaron.

 

Borulás Kerekegyháza felől 1.

 

Borulás Kerekegyháza felől 2. (nem lett belőle esőnk).

 

Bakszakáll gömbje...

 

...és bérlóje közelebbről.

 

- "Mi a semmi?
- A semmi: üres csigaház."

 

A sok esőnek köszönhetően valóságos dzsungelnek hatott a máskor száraz, kínlódó fenyveserdő.

 

Szabadság! 1.

 

Szabadság! 2.

 

Búhegyi homokbánya fentről.

 

Még jobban lenézve.

 

Még jobban lenézve.

 

Fent is mi vagyunk.

 

Utak, ha összefutnak...

 

Nincs már messze a cél!...

 

Befejeztük! (megint az iskolánál).

 

 

Az oldalon szereplõ írások, képek felhasználása csak írásbeli engedélyünkkel lehetséges.

 

"Vigyázz a Földre! Nem az őseid hagyták rád, az unokáidtól kaptad kölcsön." (indián közmondás)

a© Petőfi Túrakör - Balog Csaba Sántaőz