FŐOLDAL

   MAGUNKRÓL     CSOPORTKÉPEINK     TAGJAINK     TÚRANAPTÁR     BESZÁMOLÓK     ARCHÍVUM      LÉTESÍTMÉNYEINK    TÚRAKÖR KLUB     ÍRÁSOK      NAPLÓ     MÉDIA     JÁRÓFÖLD 

_______________________________________________________________________________________________________________________


(616.) TÚRA A FARMOSI NAGY-NÁDAS KÖRNYÉKÉN


Időpont: 2019. június 27. szombat
Útvonal: Farmosi madárvárta - Nagy-nádas körüli töltés - Nagykátai horgásztó - Madárfigyelő torony - Horgász-lak - Hajta - Madárvárta
Táv: 8 km


Nem szoktunk túráinkhoz térképeket mellékelni, bár igény lenne rá, mert sokan szeretnék tudni, hogy pontosan merre láttuk a sok szépet, de rengeteg munkával járna pluszban - most mégis kivételt kell tennünk. Mégpedig azért, mert Farmos környéke nagyon szép, viszont nem egy túrázási központ, így az ottani lehetőségekről is meglepően kevés konkrét anyag van a neten. Általános, térképek nélküli, megfoghatatlan leírások vannak pl. a tanösvényekről, amik így gyakorlatilag értelmezhetetlenek. Erre a rövid túrára is három napig készültem, mire nagy vonalakban sikerült öszerakni a vázát, a látnivalókat, a logisztikát. Ezért ma, kivételesen a túrahelyszín leírását adjuk túrabeszámoló gyanánt.
Farmos Tápiószele fölött (értsd: kb. északra) van, néhány kilométerre. Környezete természeti értékekben gazdag. Bár vezet a területén és a környékén turistaút, de a tanösvények, a Nagy-nádas, amik a legszebb részeit jelentik, nincsenek rájuk kapcsolva.
A Nagy-nádas egy tájvédelmi körzet része, a Hajta-patakkal és más kisebb vízfolyással, rétekkel, szikesekkel. Legértelmesebb megközelítési módja a farmosi Madárvárta mellől adódik, ami a Farmos-nagykátai útról induló rövid kis földúton érhető el, az aszfalttól északi irányban, a település szélétől néhány percnyire. De ezt még google-térképen is meg lehet találni.
Onnan indul egy konkrét tanösvény, a Kékbegy. A várta mellett elvileg le lehet parkolni. Van egy fakapu, ami nyitható. Ha belépsz erre a kis térre, az épülettől balra, bokrok között beinduló, jól látható szekérutat kell követni. Ez az ösvény hamar két ágra bomlik: a jobb oldali a nádasba vezet cölöpökön; nemrégen ez is a tanösvény járható részét jelentette, de az idei, tél végi nagy nádastűz, egy szakaszon túl, annyira megégette, tönkretette, hogy vissza kell róla fordulni. A másik ág balra tart, a jól látható kis madárfigyelő kunyhó felé. A kunyhó előtt egy kis hídon is át kell kelni.

A kunyhótól nagyjából Farmos odalátszó házainak irányába kell tartani, van egy alig észrevehető, de azért  látható szekércsapás a réten. Itt legelnek a birkák.
Enyhén jobbra kanyarral kiérünk a rétről és egy száraz csatornamederhez jutunk. Ennek a kis csatornamedernek az innenső oldalán vezet egy alig fél méter magas töltés, ami viszont már egyértelműen kiemelkedik a tájból, jól követhető, biciklinyom is van rajta, bár a magas fűfélék és virágok miatt helyenként kicsit nehezen járható. De ilyen a természet.
A töltésen nagyjából északi, majd északnyugati irányban haladunk, és szép lassan megkerüljük a Nagy-nádas hatalmas területét. Jobbról szikes foltokat, majd egy hatalmas majort mellőzünk, rengeteg szénabálával. A töltési útról már messziről látszik a távolban vakít egy fehér tábla. Amikor odaérünk, láthatjuk, hogy a nagykátai horgásztó táblája. Itt nyugati irányban rátérünk, enyhe balra tartással, a horgásztó déli partján vivő szekérútra, amelyen már horgászokkal is lehet találkozni.
A tó mellett sok gyümölcsfa található, köztük alma, körte, és a nagy nyárfák, amelyek melegben árnyékot adnak a vándornak.
A tó nyugati végén van egy madárfigyelő torony, majd ettől már csak kb. 200 méter és elmarad a tó. Az úttal szemben, egy újabb, kis kék híd után, egy tisztás van, rajta egy furcsa horgászkunyhó. Innen a kocsiút kikanyarog a Göbölyjárás felé, a nagykátai országútra, de ne ezt válasszuk, ha vissza akarunk térni a vártára, hanem lépjünk vissza a tisztásról a csatorna túloldalára - a madártoronytól az innenső -, és balra! élesen, csaknem déli-délkeleti irányban, kanyarodjuunk rá a kicsit gazos, de járható újabb szekérútra, ami elég kanyargósan, de egyértelműen visszaviszi a gyalogost a kiindulási helyre.
Ez a kör 7-8 km, attól függ, mennyit tekereg le róla az ember. Kényelmesen 3-4 óra alatt bejárható (sietve 2, de az értelmetlen).
Mi ezen az úton jártunk és láttuk, tapasztaltuk azt, amit leírtunk, amit képeken megpróbálunk visszaadni, érzékeltetni.
Itt még egy műholdképet is közreadunk, melyen nagyjából fel van vázolva az útvonal.

 

 

 


Ha arra jársz, használd egészséggel és láss legalább annyi csodát, amennyit mi láttunk.

 

Minden rokonom!
 

Sántaőz

 

Ezen a napon együtt túrázott: Balog Boróka (Lajosmizse), Balog Csaba (Lajosmizse), Balog Szellõ (Lajosmizse), Nagy Irén (Lajosmizse), Tóth Róbert (Lajosmizse) és Tóth Zsófia (Lajosmizse).
 

 

A Hajta a madárvárta előtti részen.

 

Szitakötőkoma.

 

Nincs túlzásba víve az infrastruktúra, de 3 ilyen fantasztikus jelzőkaróval azért találkoztunk a 8 km-en...

 

A nádasba egy rövid szakaszon ilyen cölöpökön is lehet(ne ) menni, de az idén tavaszi nagy tűz tönkretette és a vége járhatatlan volt.

 

Madárfigyelő kunyhó.

 

A szikesek állapota a fűfélék rövidségétől is függ, ezt itt ezzel a nagy létszámú, de borzasztó rossz állapotban lévő birkanyájjal oldják meg (szemre az állomány jelentős része sántított vagy rá se tudott állni a lábára, csak térden ugrált, esetleg már csak feküdni tudott; ezt a "büdös sántaság" nevű betegség okozza, ami nem egy ragály, hanem a juhász által elhanyagolt, nem körmölt, stb. állatok lassú kínhalála. Ha már tájvédelmi körzet és természetvédelem, ugye...)

 

Kicsit szikes.

 

Egy kis játék is belefér.

 

Távolban egy major bálái.

 

Ez is a töltés.

 

A major egy kicsit közelebbről, előtte a nádas látszik.

 

A tavaszi tűzben nemcsak a nádas égett meg - ami ma nem is látszott már, mert minden csupa zöld volt -,
hanem az ilyen les-izék is. Többet láttunk elszenesedett oszlopaljjal és az életveszélyességükre figyelmeztető táblával.

 

Gyerekkorunk szép emléke.

 

Káka.

 

Itt az út tele sóvirággal.

 

Elértünk egy szép horgásztavat.

 

A tó.

 

Vadon termő ajándék almák.

 

Először ezt is almának néztük, de kiderült, hogy körte.

 

Közelről. Mi gömbölyű körtének neveztük el, de valószínűleg egy régi magyar fajta, a "júliusi esperes" lehet...

 

Fáradtak vagyunk kissé.

 

Jól esik a fotelben pihenni egyet és enni egy jót.

 

Beszélgetünk is.

 

Potyószilva.

 

Kökény. Rogytak a bokrok a termés alatt.

 

Madárfigyelő torony, ami szintén életveszélyesnek volt minősítve.

 

Kilátás nyugat felé

 

Ez is a horgásztó.

 

Horgász-lak.

 

Mogyorós lednek.

 

Az égett fák a zöldből szinte kikiáltanak.

 

Megint és megunhatatlanul: sóvirág.

 

A végére egy égett bokor, ami azért kihajtott...

 

 

 

 

 

Az oldalon szereplõ írások, képek felhasználása csak írásbeli engedélyünkkel lehetséges.

 

"Vigyázz a Földre! Nem az őseid hagyták rád, az unokáidtól kaptad kölcsön." (indián közmondás)

a© Petőfi Túrakör - Balog Csaba Sántaőz