FŐOLDAL

   MAGUNKRÓL  CSOPORTKÉPEINK  TAGJAINK  TÚRANAPTÁR  BESZÁMOLÓK  ARCHÍVUM  EREDMÉNYEINK  LÉTESÍTMÉNYEINK  TÚRAKÖR KLUB  FILMJEINK  PANORÁMAKÉPEK  ÍRÁSOK  NAPLÓ  MÉDIA  JÁRÓFÖLD  LINKEK 


(557.) TISZAALPÁRI SÉTA


Időpont: 2018. július 11. szerda
Helyszín: Tiszakürti Arborétum
Táv: 2 km

Különös hangulatú tájegység a Tisza-vidék is. Lapos, sokszor sáros vagy éppen porosan agyagos utak, szántók, nem is szűkös terméssel. Kis falvak, reménytelennek tűnő jövőképpel. Aztán sok természeti és kulturális érték, legtöbbjük, néhány nevesebb kivételtől eltekintve, ismeretlen.
Ilyen, kcsiit ismertebb hely a Tiszakürti Arborétum, emlynek felkeresése jutott a mai napra.
A Tisza-gát mellett, de a falu központjától is csak 400 méterre van egy nagyon modern bejárat, mögötte pedig egy nem túl régi - kb. 30 éves - fáskert, bokrokkal, virágokkal. Nem túl idős, mégis szép. Száz év múlva már a ma még suhanc bokrok, egzotikus fák is termetesebbek lesznek. Aki ekkor járhat errre, szerencsés lesz...
Az új telepítések között, nyilván az eredeti tájból megőrzött, örgeebb fák is előfordulnak benne, így néhány korosabb tölgy, platán. Az arborétumban kényelmes, jól kiépített sétautak vezetnek, sok helyen padok csábítanák rövid pihenőre a sétálókat, de az idei szúnyogos nyárban ezt lehetetlen megoldani.
Az évszakból adódóan mér nem találtunk nagyon virágokat, és minden szinte egyforma zöld volt; ősszel biztosan ezer színben pompőzik a terület, de így se volt csúnya.
Aki még nem járt itt, feltétlenül keresse fel, érdemes! Nagyon kedvező belépőárakkal és kis büfével is várják az erre tévedt vándorkat, akik szerencsére egyre többen vannak.
A kert környezete is megérne egy kis mozgást, de nem iylen melegben és délben.  ATisza-part,a  gát környéke, az alkalmankénti sétahajózási lehetőség és maga a kis falu,. Tiszakürt mind érdemesek az alaposabb megismerésre. Majd legközelebb zekere is sort kerítünk, vagy kerít az, aki kedvet kapván, Tiszakürtre jön.
Legyenek minél többen!
 


Minden rokonom!

Sántaőz
 

Ezen a napon együtt túrázott: Balog Boróka (Lajosmizse), Balog Csaba (Lajosmizse), Balog Szellő (Lajosmizse) és Nagy Irén (Lajosmizse).

   
 

 

Az arborétumk előtt Térképvázlat Új padok Indul a séta! A falu temploma Kis tó
A tó dísze Folytatjuk az utat Örökzöldek Tiszafa (mi más?) Kanadai simafenyő Ugyanaz alulnézetben
Madáretető Fenyők Öregebb platán Hortenzia-kert A virág közelről Megint platán
A kilátó Masszív építmény! Kilátás Régi híd Öreg tölgyfás tisztás A tisztás másik fája
Kis patak 1. Kis patak 2. Újabb eldugott zug Újabb madáretető Kiértünk Üzenet haza

 

 

 

 

 

a

"Vigyázz a Földre! Nem az őseid hagyták rád, az unokáidtól kaptad kölcsön." (indián közmondás)

© Petőfi Túrakör - Balog Csaba Sántaőz