FŐOLDAL

   MAGUNKRÓL     CSOPORTKÉPEINK     TAGJAINK     TÚRANAPTÁR     BESZÁMOLÓK     ARCHÍVUM      LÉTESÍTMÉNYEINK    TÚRAKÖR KLUB     ÍRÁSOK      NAPLÓ     MÉDIA     JÁRÓFÖLD 

_______________________________________________________________________________________________________________________


(558.) SÉTA A TISZAKÜRTI ARBORÉTUMBAN


Időpont: 2018. július 11. szerda
Útvonal:
Tiszakürti Arborétum
Táv: 2 km


Különös hangulatú tájegység a Tisza-vidék is. Lapos, sokszor sáros vagy éppen porosan agyagos utak, szántók, nem is szûkös terméssel. Kis falvak, reménytelennek tûnõ jövõképpel. Aztán sok természeti és kulturális érték, legtöbbjük, néhány nevesebb kivételtõl eltekintve, ismeretlen.
Ilyen, kcsiit ismertebb hely a Tiszakürti Arborétum, emlynek felkeresése jutott a mai napra.
A Tisza-gát mellett, de a falu központjától is csak 400 méterre van egy nagyon modern bejárat, mögötte pedig egy nem túl régi - kb. 30 éves - fáskert, bokrokkal, virágokkal. Nem túl idõs, mégis szép. Száz év múlva már a ma még suhanc bokrok, egzotikus fák is termetesebbek lesznek. Aki ekkor járhat errre, szerencsés lesz...
Az új telepítések között, nyilván az eredeti tájból megõrzött, örgeebb fák is elõfordulnak benne, így néhány korosabb tölgy, platán. Az arborétumban kényelmes, jól kiépített sétautak vezetnek, sok helyen padok csábítanák rövid pihenõre a sétálókat, de az idei szúnyogos nyárban ezt lehetetlen megoldani.
Az évszakból adódóan mér nem találtunk nagyon virágokat, és minden szinte egyforma zöld volt; õsszel biztosan ezer színben pompõzik a terület, de így se volt csúnya.
Aki még nem járt itt, feltétlenül keresse fel, érdemes! Nagyon kedvezõ belépõárakkal és kis büfével is várják az erre tévedt vándorkat, akik szerencsére egyre többen vannak.
A kert környezete is megérne egy kis mozgást, de nem iylen melegben és délben.  ATisza-part,a  gát környéke, az alkalmankénti sétahajózási lehetõség és maga a kis falu,. Tiszakürt mind érdemesek az alaposabb megismerésre. Majd legközelebb zekere is sort kerítünk, vagy kerít az, aki kedvet kapván, Tiszakürtre jön.
Legyenek minél többen!

 

Minden rokonom!
 

Sántaőz

 

Ezen a napon együtt túrázott: Balog Boróka (Lajosmizse), Balog Csaba (Lajosmizse), Balog Szellõ (Lajosmizse) és Nagy Irén (Lajosmizse).
 

 

Az arborétumk elõtt

 

Térképvázlat

 

Új padok

 

Indul a séta!

 

A falu temploma

 

Kis tó

 

A tó dísze

 

Folytatjuk az utat

 

Örökzöldek

 

Tiszafa (mi más?)

 

Kanadai simafenyõ

 

Ugyanaz alulnézetben

 

Madáretetõ

 

Fenyõk

 

Öregebb platán

 

Hortenzia-kert

 

A virág közelrõl

 

Megint platán

 

A kilátó

 

Masszív építmény!

 

Kilátás

 

Régi híd

 

Öreg tölgyfás tisztás

 

A tisztás másik fája

 

Kis patak 1.

 

Kis patak 2.

 

Újabb eldugott zug

 

Újabb madáretetõ

 

Kiértünk

 

Üzenet haza

 

 

 

 

 

 

Az oldalon szereplõ írások, képek felhasználása csak írásbeli engedélyünkkel lehetséges.

 

"Vigyázz a Földre! Nem az őseid hagyták rád, az unokáidtól kaptad kölcsön." (indián közmondás)

a© Petőfi Túrakör - Balog Csaba Sántaőz