FŐOLDAL

   MAGUNKRÓL  CSOPORTKÉPEINK  TAGJAINK  TÚRANAPTÁR  BESZÁMOLÓK  ARCHÍVUM  EREDMÉNYEINK  LÉTESÍTMÉNYEINK  TÚRAKÖR KLUB  FILMJEINK  PANORÁMAKÉPEK  ÍRÁSOK  NAPLÓ  MÉDIA  JÁRÓFÖLD  LINKEK 


(570.) FELSŐLAJOSI ISKOLÁŐSOKKAL A MIZSEI ÓRIÁSNÁL


Időpont: 2018. október 11. csütörtök
Útvonal: Pusztatemplom - Mizsei Óriás - Jézus-fa - Pusztatemplom
Táv: 6 kmTalán már unják az olvasók, hogy megint helyismereti túra, de ez jött a sorban. Ezúttal a felsőlajosi iskola 2. osztályának vezettem túrát, kívánságuk szerint a Mizsében, az ott általunk 2011-ben alapított és felfestett Mizsei Óriás túraúton. Mivel a résztvevők viszonylag kicsik voltak, így nem a teljes 10 km-es távot választottuk, csak a felénél valamivel többet: a Pusztatemplomtól a Mizsei Óriásig, majd vissza a kiindulási helyre. Nem akarok a túraút történetiségével és külön a látnivalóival foglalkozni, akit érdekel, keressen rá, de annyit azért megismételnék, hogy elég sok érdekesség látható rajta, és érdemes végigjárni.
A felsőlajosi gyerekek nagyon motiváltak voltak, alig várták a túrakezdést, majd a gyalogláskor végig érdeklődők és felszabadultak voltak. Vagyis igazi gyerekek.
A tájban azonban még nálunk is erősebb erő hatott: az ősz és színei. A képek megint nem adják vissza, amit láttunk, szinte vakítottak a falevelek az ágakon, a földön. Az öreg fák lenyűgözőek voltak, és sikerült némi ismeretet is átadni a kicsiknek a terület történelméről, a természet értékeiről.
A Pusztatemplom és a középkori Mizse falu történetét meséltem el kezdésnek, aztán nekivágtunk a túrának. Az útbaeső keresztekről is elmondtam, amit tudtam, majd a növényekkel való ismertetés következett. Kóstoltunk galagonyát is. A mai gyermekeknek sajnos, sok minden ismeretlen egy ilyen tanyasi-erdőszéli környezetből, de nyitottak a megismerésre, így nincs gond - csak legtyenek, akik megtanítják őket ezekre.
A Mizsei Óriás és a mellette száradó Jézus-fa, a Sáfrán-földdel, annak eredeti homokgyepével, a település legszebb, és nem mellesleg egyetlen, eredeti állapotában megőrződött természeti területe.
Annyira elbűvölte a gyerekeket a táj szépsége, hogy alig akartak tovább menni, és az elején még kínlódva gyalogoló néhányak is sajnálták, hogy vége lett. Hiába, meg lehet érezni néhány óra alatt is a természetjárás ízét. A gond csak az szokott lenni, ha nincs folytatás, vagyis ráerősítés, és nem tud beépülni az emberek életébe a rendszeres gyakorlása. De lesz még idejük művelni ezt a műfajt, előttük a jövő...
Köszönöm a szervezőknek, Katinak és Anikónak a lehetőséget. Amíg érdeklődő gyerekek vannak, addig a szép jövőre sem veszett el minden remény...


 

Minden rokonom!

Sántaőz

 

Ezen a napon együtt túrázott: Balog Csaba (Lajosmizse), Farkas Botond (Felsőlajos), Farkas Hanna (Felsőlajos), Fehér Ernő (Felsőlajos), Fehér Martin (Felsőlajos), Fehér Milán (Felsőlajos), Ferenczyné Bíró Katalin (Lajosmizse), Gémesi Gréta (Felsőlajos), Godó Anna (Felsőlajos), Hanák Vanda (Felsőlajos), Kóré Dániel (Felsőlajos), Kokovai Mihály (Felsőlajos), Kovács-Nagy Milán (Felsőlajos), Kukucska Pál (Felsőlajos), Kun Balázs (Felsőlajos), Makainé Antal Anikó (Lajosmizse), Molnár Jázmin (Felsőlajos), Nagy Levente (Felsőlajos) és Széplaki Márk (Felsőlajos).

 

 

Kereszt Pusztatemplom Indulásra készen Almási-kereszt Vackor-fa "Fehér tanya"
Őszi... ...színek Tanya Közeledünk A két öreg tölgy messziről Jézus-fa
Vaddohány Mizsei Óriás Homoki gyep Közelről A fa alatt Kerítés
Körtánc Csoportkép Allé Jézus-fa közelről Eper és hárs Vadkörte
Galagonyás Tapló Akácos út Megint vaddohány Visszaértünk Darázskő

 

 


 

 

a

"Vigyázz a Földre! Nem az őseid hagyták rád, az unokáidtól kaptad kölcsön." (indián közmondás)

© Petőfi Túrakör - Balog Csaba Sántaőz