FŐOLDAL

   MAGUNKRÓL  CSOPORTKÉPEINK  TAGJAINK  TÚRANAPTÁR  BESZÁMOLÓK  ARCHÍVUM  EREDMÉNYEINK  LÉTESÍTMÉNYEINK  TÚRAKÖR KLUB  FILMJEINK  PANORÁMAKÉPEK  ÍRÁSOK  NAPLÓ  MÉDIA  JÁRÓFÖLD  LINKEK 


(546.) TÚRA A NAGYKŐRÖSI NAGYERDŐBEN


Időpont: 2017. május 20. szombat
Útvonal: Szarvas-kastély - Nagyerdő - Szarvas-kastély
Táv: 11 km
 

Hónap végére egy vasárnapi túra jutott, ráadásul nem akartunk messzire se menni, mert megyünk eleget, így a minden évszakban szép, de ilyenkor kifejezetten gyönyörű nagykőrösi Nagyerdőre esett a választás. A jelen lévő tizenhét főből csak négyen jártunk itt, a többieknek újdonság volt, de aki már látta, se mondhatta, hogy unalmas lett volna. Reményeink szerint a képek érzékeltetnek valamit a hely varázsából, bár azt visszaadni, ilyen módon szemléltetni, lehetetlen.
Kiinduló helyünk az erdő északkeleti csücskében, telepített nyárfás által körbe ölelt Szarvas-kastélynál volt. Az épület ma vadászház. A hely gondnoka régi ismerősként üdvözölt minket, és felajánlotta, hogy nyugodtan nézzünk körbe. Mi ezt nagy nyugalommal meg is tettük.
Az erdei útról nem tudok iránymutatást adni, mert én tudtam, merre megyünk, melyik nyiladéknál vagy erősen benőtt szekérútnál mi az irány, másnak nem sokat mondana, ha sorolnám az elágazásokat, de annyit elmondhatok, hogy egyik útról a másikra tértünk, egyszer jobbra, majd balra kanyarodtunk. Így mentünk, haladtunk, baktattunk a csupa zöld erdőben, melyet se egy tanya, se más objektum nem zavart meg jelenlétével; csupán kisebb-nagyobb virágos rétek szüntették meg néha az egyhangúságát a klorofilözönnek.  levegő harapnivalóan friss és oxigéndús volt, rajtunk kívül semmi zaj sem hallatszott, csak néhány rigó vagy kakukk mondta messze hangzóan a magáét - nem tudtuk örülnek vagy panaszkodnak éppen...
A túra 11 kilométerét kicsivel töb mint 3 óra alatt le is tudtuk, bár megálltunk néha, és sokat fényképeztünk. Különösen az egykori láprétek nyomát őrző nyírfás-virágos részeken áthaladva. Itt már teljesen olyan érzése volt a túrázónak, mintha valahol a Zemplénben gyalogolna, egy ottani hegyi réten, és szinte várta, hogy kibukkanjon a fák közül a Nyírjesi erdészház. De nem a Zemplénben voltunk, így semmilyen házikó nem bukkant ki.
A virágok a képeken ábrázoltnál sokkal nagyobb számban szerepelnek a természet itteni
színjátékában, de mindent nem is lehetett és nem is akartunk megmutatni. Akit érdekel, vagy a képeket látva mégis kedvet kapna a Nagyerdő felfedezéséhez, az tegye meg nyugodtan. Ha valakinek ehhez kellene segítség, akár egy kis térképszelvény, hasonló, jelezze. Szívesen segítünk.
Mert ez a hely is egy, azon sok tucat kiskunsági természeti érték közül, melyeket alig ismer vagy látogat valaki. Pedig megérdemelné.
Az ilyen helyeknek ugyanis bűnük van. Bűnük, hogy nincsenek külföldön, nincsenek távoli hegyvidékeken és nem kell értük sokat utazni, megközelítésük és az ottani időtöltés nem kerül vagyonokba. Vagyis, hogy bárki számára elérhetők. Így már viszont nem is annyira érdekesek, mert nem lehet velük dicsekedni, nem lehet odadörgölni az irigyeinknek, hogy "laszt víkend mi voltunk az egzotik nagykőrösi erdőben, junó?". Pedig ha igazából belegondolunk, mégis ezek a legegzotikusabb helyek az országban, és éppen azért, mert senki sem keresi fel őket.
Így tehát, a sznoboknak azt üzenjük: ha igazán nagyot akarnak villantani ismerőseik előtt, kiránduljanak többet a Kiskunságban. Azt se fogják tudni, hol van...

 

Minden rokonom!

 

Sántaőz

 

Ezen a napon együtt túrázott: Balog Csaba (Lajosmizse), Berenténé Gönczi Ilona (Ladánybene), Drabant János (Ladánybene), Felker Joe (Kecskemét), Golovics Éva (Kecskemét), Gulyás György (Fülöpháza), Kárpáti János (Hetényegyháza), Kemmer Márta (Lajosmizse), Lakosné Pethõ Gabriella (Ladánybene), Lövei Csaba (Kecskemét), Löveiné Vadászi Anita (Kecskemét), Nagy Irén (Lajosmizse), Nagy Krisztián (Ladánybene), Rádi Józsefné Edit (Hetényegyháza), Sárai Szabó Csenge (Hetényegyháza), Sárai Szabó Mózes (Hetényegyháza) és Tövisháti Ágnes (Felsőlajos).

 

 

Szarvas-kastély vadászház A ház adatai A belső tér részlete Üstökös gyöngyike Magyarszegfű Bodzavirágzás
Régi dicsőség hírmondója Tarka nőszirom Pihenő Tisztás Nyírfaerdő Báránysaláta
Festőrekettye Láprét Viráglakó karolópók Margaréta szólóban... ...és özönben Rövid szünet
Kaptárak Csenge szerzeménye Égigérő fák Lepkés csendélet Papírnyáras Csoportképünk

 

 

 

 

 

a

"Vigyázz a Földre! Nem az őseid hagyták rád, az unokáidtól kaptad kölcsön." (indián közmondás)

© Petőfi Túrakör - Balog Csaba Sántaőz