FŐOLDAL

   MAGUNKRÓL     CSOPORTKÉPEINK     TAGJAINK     TÚRANAPTÁR     BESZÁMOLÓK     ARCHÍVUM      LÉTESÍTMÉNYEINK    TÚRAKÖR KLUB     ÍRÁSOK      NAPLÓ     MÉDIA     JÁRÓFÖLD 

_______________________________________________________________________________________________________________________


(546.)
TÚRA A NAGYKÕRÖSI NAGYERDÕBEN


Időpont: 2017. május 20. szombat
Útvonal: Szarvas-kastély - Nagyerdõ - Szarvas-kastély
Táv: 11 km


Hónap végére egy vasárnapi túra jutott, ráadásul nem akartunk messzire se menni, mert megyünk eleget, így a minden évszakban szép, de ilyenkor kifejezetten gyönyörû nagykõrösi Nagyerdõre esett a választás. A jelen lévõ tizenhét fõbõl csak négyen jártunk itt, a többieknek újdonság volt, de aki már látta, se mondhatta, hogy unalmas lett volna. Reményeink szerint a képek érzékeltetnek valamit a hely varázsából, bár azt visszaadni, ilyen módon szemléltetni, lehetetlen.
Kiinduló helyünk az erdõ északkeleti csücskében, telepített nyárfás által körbe ölelt Szarvas-kastélynál volt. Az épület ma vadászház. A hely gondnoka régi ismerõsként üdvözölt minket, és felajánlotta, hogy nyugodtan nézzünk körbe. Mi ezt nagy nyugalommal meg is tettük.
Az erdei útról nem tudok iránymutatást adni, mert én tudtam, merre megyünk, melyik nyiladéknál vagy erõsen benõtt szekérútnál mi az irány, másnak nem sokat mondana, ha sorolnám az elágazásokat, de annyit elmondhatok, hogy egyik útról a másikra tértünk, egyszer jobbra, majd balra kanyarodtunk. Így mentünk, haladtunk, baktattunk a csupa zöld erdõben, melyet se egy tanya, se más objektum nem zavart meg jelenlétével; csupán kisebb-nagyobb virágos rétek szüntették meg néha az egyhangúságát a klorofilözönnek.  levegõ harapnivalóan friss és oxigéndús volt, rajtunk kívül semmi zaj sem hallatszott, csak néhány rigó vagy kakukk mondta messze hangzóan a magáét - nem tudtuk örülnek vagy panaszkodnak éppen...
A túra 11 kilométerét kicsivel töb mint 3 óra alatt le is tudtuk, bár megálltunk néha, és sokat fényképeztünk. Különösen az egykori láprétek nyomát õrzõ nyírfás-virágos részeken áthaladva. Itt már teljesen olyan érzése volt a túrázónak, mintha valahol a Zemplénben gyalogolna, egy ottani hegyi réten, és szinte várta, hogy kibukkanjon a fák közül a Nyírjesi erdészház. De nem a Zemplénben voltunk, így semmilyen házikó nem bukkant ki.
A virágok a képeken ábrázoltnál sokkal nagyobb számban szerepelnek a természet itteni színjátékában, de mindent nem is lehetett és nem is akartunk megmutatni. Akit érdekel, vagy a képeket látva mégis kedvet kapna a Nagyerdõ felfedezéséhez, az tegye meg nyugodtan. Ha valakinek ehhez kellene segítség, akár egy kis térképszelvény, hasonló, jelezze. Szívesen segítünk.
Mert ez a hely is egy, azon sok tucat kiskunsági természeti érték közül, melyeket alig ismer vagy látogat valaki. Pedig megérdemelné.
Az ilyen helyeknek ugyanis bûnük van. Bûnük, hogy nincsenek külföldön, nincsenek távoli hegyvidékeken és nem kell értük sokat utazni, megközelítésük és az ottani idõtöltés nem kerül vagyonokba. Vagyis, hogy bárki számára elérhetõk. Így már viszont nem is annyira érdekesek, mert nem lehet velük dicsekedni, nem lehet odadörgölni az irigyeinknek, hogy "laszt víkend mi voltunk az egzotik nagykõrösi erdõben, junó?". Pedig ha igazából belegondolunk, mégis ezek a legegzotikusabb helyek az országban, és éppen azért, mert senki sem keresi fel õket.
Így tehát, a sznoboknak azt üzenjük: ha igazán nagyot akarnak villantani ismerõseik elõtt, kiránduljanak többet a Kiskunságban. Azt se fogják tudni, hol van...

 

Minden rokonom!
 

Sántaőz

 

Ezen a napon együtt túrázott: Balog Csaba (Lajosmizse), Berenténé Gönczi Ilona (Ladánybene), Drabant János (Ladánybene), Felker Joe (Kecskemét), Golovics Éva (Kecskemét), Gulyás György (Fülöpháza), Kárpáti János (Hetényegyháza), Kemmer Márta (Lajosmizse), Lakosné Pethõ Gabriella (Ladánybene), Lövei Csaba (Kecskemét), Löveiné Vadászi Anita (Kecskemét), Nagy Irén (Lajosmizse), Nagy Krisztián (Ladánybene), Rádi Józsefné Edit (Hetényegyháza), Sárai Szabó Csenge (Hetényegyháza), Sárai Szabó Mózes (Hetényegyháza) és Tövisháti Ágnes (Felsõlajos).
 

 

Szarvas-kastély vadászház

 

A ház adatai

 

A belsõ tér részlete

 

Üstökös gyöngyike

 

Magyarszegfû

 

Bodzavirágzás

 

Régi dicsõség hírmondója

 

Tarka nõszirom

 

Pihenõ

 

Tisztás

 

Nyírfaerdõ

 

Báránysaláta

 

Festõrekettye

 

Láprét

 

Viráglakó karolópók

 

Margaréta szólóban...

 

...és özönben

 

Rövid szünet

 

Kaptárak

 

Csenge szerzeménye

 

Égigérõ fák

 

Lepkés csendélet

 

Papírnyáras

 

Csoportképünk

 

 

 

 

 

 

Az oldalon szereplõ írások, képek felhasználása csak írásbeli engedélyünkkel lehetséges.

 

"Vigyázz a Földre! Nem az őseid hagyták rád, az unokáidtól kaptad kölcsön." (indián közmondás)

a© Petőfi Túrakör - Balog Csaba Sántaőz