FŐOLDAL

   MAGUNKRÓL     CSOPORTKÉPEINK     TAGJAINK     TÚRANAPTÁR     BESZÁMOLÓK     ARCHÍVUM      LÉTESÍTMÉNYEINK    TÚRAKÖR KLUB     ÍRÁSOK      NAPLÓ     MÉDIA     JÁRÓFÖLD 

_______________________________________________________________________________________________________________________


(544.) TÚRA A MIZSEI ÓRIÁS TÚRAÚTON


Időpont: 2017. május 15. hétfő
Útvonal: Pusztatemplom - Mizsei Óriás - Fehér-tó - Régi mizsei csárda romja - Palotai-sarok - Pusztatemplom
Táv: 10 km


A mai túra nem jött volna létre, ha nincs a lajosmizsei könyvtárosok álhatatos ragaszkodása ehhez a helyi túraprogramhoz. De mivel volt, így lett.
A hétfõi túranap elég ritka a pályafutásunkban, fõleg hogy se húsvét-, se pünkösdhétfõ nem volt ma. Mégis emellett a nap mellett döntöttünk, és jól tettük! Szép idõ volt, ragyogó tavaszi napsütésel, virágzó erdõvel, mezõvel és jó élményekkel.
Az általunk 2011-ben létesített Mizsei Óriás túraút, a rajta található 400 éves tölgyfáról kapta  anevét, és a Pusztatemplom-dombtól indulva, egy 10 km-es körtúra keretében sorra veszi Mizse ide esõ látnivalóit, melyek nagy részét még a helyiek se nagyon ismerik. Bár, az elmúlt 6 évben elég sokan, számításaink, becsléseink szerint, kb. 1000 ember is járhatott rajta, ami nem rossz eredmény egy alföldi túraútnál, külünösen úgy, hogy a terület nem nemezeti park, nem árvalányhajas buckás vagy nem orchidea-mezõ.
Egy egyszerû, kissé visszazöldült tanyavilág dûlõútjain vezet a ZÖLD SÁV, majd visszafelé a ZÖLD KERESZT turistajelzés. Tulajdonképpen arra példa, hogy ilyen utat bárhol lehetne létesíteni, ennyi természeti és épített érték szinte a legtöbb helyen adódna, akármelyik szomszédos vagy környékbeli településen. Reprezentálja és hirdeti azt is a túraút, hogy túrázni nem csak hegyek között lehet, hanem az Alföldön is, és a lakóhelyét, szomszéd falujainak látnivalóit, minden kicsit is nyitottabb embernek ismerni illene...
Szóval, a túrautat 4 óra alatt, kényelmesen, sokat beszélgetve, megállva, nézelõdve és sok ismeretet átadva-befogadva, teljesítettük. Hûvös reggel se volt, de dél körül már szinte olvadt rajtunk a blúz, így bármennyire is jól éreztük magunkat és maradtunk volna még, nem bántuk, hogy egy kicsit árnyékba vonulhatunk és pihenhetünk. Vagyis hogy vége.
A résztvevõ 10 fõ jól éerezte magát, és nyitottan, befogadóan tette meg a kilométereket, várta az újabb és újabb látnivalók febukkanását.
Köszönjük a résztvevõk kíváncsiságát, vigyék hírét ennek a szép környéknek, hadd tudjanak róla még többen.
Az érdeklõdõknek
ITT mellékeljük a túra látnivalóinak rövid ismertetését és egy kis térképvázlatot, amik segítségével bárki, bármely évszakban, bármely csoporttal, könnyedén bejárhatja a Mizse Óriás túrautat.
Mi, a magunk részérõl, ezzel a túrával búcsúztunk el a helyi túráktól, túraszervezéstõl, itteni túramozgalmainktól, turistaútjainktól, létesítményeinktõl, a lajosmizsei értékek, látnivalók népszerûsítésétõl, a település jobbá tételének általunk remélt és képviselt egyik utolsó lehetõségétõl. Ha a "város" nem akarja mindezeket, márpedig nem akarja, akkor megyünk tovább, mert nekünk viszont még nagyon sok tervünk és dolgunk van - máshol...

Mindenkinek jó túrázást kívánunk Lajosmizsén!

 

Minden rokonom!
 

Sántaőz

 

Ezen a napon együtt túrázott: Balog Csaba (Lajosmizse), Both Tímea (Lajosmizse), Bujdosó Ádám (Lajosmizse), Dudás Klára (lajosmizse), Guti Istvánné (Kecskemét), Király Zsuzsanna (Lajosmizse), Kovácsné Erzsike (Lajosmizse), Schmidt János (Lajosmizse), Szabóné Kispál Erika (Lajosmizse), Varga Mária (Lajosmizse).
 

 

Pusztatemplom

 

"Bartal"-kereszt

 

Marhák az úton

 

"Minek ide jelzés?..."

 

Vadrózsa

 

A Mizsei Óriás...

 

...és lombsátra

 

Sáfrán-földön

 

Bársonyos tüdõfû

 

Csoportkép

 

Tarvágás

 

A kitermelõket kerüljük épp

 

A Fehér-tó medre

 

Lókötõ-fa

 

Régi Mizsei csárda romja

 

A csárda XVIII. századi...

 

...pincéje

 

A csárdakertben

 

Visszenézve

 

Tócsát kerülünk

 

Az újabb Mizsei csárda

 

Szamarak

 

Vérehulló fecskefû

 

Pusztatemplom

 

A 2011-es avatás emlékére

 

 

 

 

 

 

Az oldalon szereplõ írások, képek felhasználása csak írásbeli engedélyünkkel lehetséges.

 

"Vigyázz a Földre! Nem az őseid hagyták rád, az unokáidtól kaptad kölcsön." (indián közmondás)

a© Petőfi Túrakör - Balog Csaba Sántaőz