FŐOLDAL

   MAGUNKRÓL  CSOPORTKÉPEINK  TAGJAINK  TÚRANAPTÁR  BESZÁMOLÓK  ARCHÍVUM  EREDMÉNYEINK  LÉTESÍTMÉNYEINK  TÚRAKÖR KLUB  FILMJEINK  PANORÁMAKÉPEK  ÍRÁSOK  NAPLÓ  MÉDIA  JÁRÓFÖLD  LINKEK 


(544.) TÚRA A MIZSEI ÓRIÁS TÚRAÚTON


Időpont: 2017. május 15. hétfő
Útvonal: Pusztatemplom - Mizsei Óriás - Fehér-tó - Palotai-sarok - Pusztatemplom
Táv: 10 km
 

A mai túra nem jött volna létre, ha nincs a lajosmizsei könyvtárosok álhatatos ragaszkodása ehhez a helyi túraprogramhoz. De mivel volt, így lett.
A hétfői túranap elég ritka a pályafutásunkban, főleg hogy se húsvét-, se pünkösdhétfő nem volt ma. Mégis emellett a nap mellett döntöttünk, és jól tettük! Szép idő volt, ragyogó tavaszi napsütésel, virágzó erdővel, mezővel és jó élményekkel.
Az általunk 2011-ben létesített Mizsei Óriás túraút, a rajta található 400 éves tölgyfáról kapta  anevét, és a Pusztatemplom-dombtól indulva, egy 10 km-es körtúra keretében sorra veszi Mizse ide eső látnivalóit, melyek nagy részét még a helyiek se nagyon ismerik. Bár, az elmúlt 6 évben elég sokan, számításaink, becsléseink szerint, kb. 1000 ember is járhatott rajta, ami nem rossz eredmény egy alföldi túraútnál, külünösen úgy, hogy a terület nem nemezeti park, nem árvalányhajas buckás vagy nem orchidea-mező.
Egy egyszerű, kissé visszazöldült tanyavilág dűlőútjain vezet a
ZÖLD SÁV, majd visszafelé a ZÖLD KERESZT turistajelzés. Tulajdonképpen arra példa, hogy ilyen utat bárhol lehetne létesíteni, ennyi természeti és épített érték szinte a legtöbb helyen adódna, akármelyik szomszédos vagy környékbeli településen. Reprezentálja és hirdeti azt is a túraút, hogy túrázni nem csak hegyek között lehet, hanem az Alföldön is, és a lakóhelyét, szomszéd falujainak látnivalóit, minden kicsit is nyitottabb embernek ismerni illene...
Szóval, a túrautat 4 óra alatt, kényelmesen, sokat beszélgetve, megállva, nézelődve és sok ismeretet átadva-befogadva, teljesítettük. Hűvös reggel se volt, de dél körül már szinte olvadt rajtunk a blúz, így bármennyire is jól éreztük magunkat és maradtunk volna még, nem bántuk, hogy egy kicsit árnyékba vonulhatunk és pihenhetünk. Vagyis hogy vége.
A résztvevő 10 fő jól éerezte magát, és nyitottan, befogadóan tette meg a kilométereket, várta az újabb és újabb látnivalók febukkanását.
Köszönjük a résztvevők kíváncsiságát, vigyék hírét ennek a szép környéknek, hadd tudjanak róla még többen.
Az érdeklődőknek ITT mellékeljük a túra látnivalóinak rövid ismertetését és egy kis térképvázlatot, amik segítségével bárki, bármely évszakban, bármely csoporttal, könnyedén bejárhatja a Mizse Óriás túrautat.
Mi, a magunk részéről, ezzel a túrával búcsúztunk el a helyi túráktól, túraszervezéstől, itteni túramozgalmainktól, turistaútjainktól, létesítményeinktől, a lajosmizsei értékek, látnivalók népszerűsítésétől, a település jobbá tételének általunk remélt és képviselt egyik utolsó lehetőségétől. Ha a "város" nem akarja mindezeket, márpedig nem akarja, akkor megyünk tovább, mert nekünk viszont még nagyon sok tervünk és dolgunk van - máshol...

Mindenkinek jó túrázást kívánunk Lajosmizsén (is)!

 

Minden rokonom!

 

Sántaőz

Ezen a napon együtt túrázott: Balog Csaba (Lajosmizse), Both Tímea (Lajosmizse), Bujdosó Ádám (Lajosmizse), Dudás Klára (lajosmizse), Guti Istvánné (Kecskemét), Király Zsuzsanna (Lajosmizse), Kovácsné Erzsike (Lajosmizse), Schmidt János (Lajosmizse), Szabóné Kispál Erika (Lajosmizse), Varga Mária (Lajosmizse).

 

 

Pusztatemplom "Bartal"-kereszt Marhák a túraúton "Minek ide jelzés?..." Vadrózsa A Mizsei Óriás...
...és lombsátra Sáfrány-földön Bársonyos tüdőfű Csoportkép Tarvágás A kitermelőket kerüljük épp
A Fehér-tó medre Lókötő-fa Régi Mizsei csárda romja A csárda XVIII. századi... ...pincéje A csárdakertben
Visszenézve Tócsát kerülünk Az újabb Mizsei csárda Szamarak Vérehulló fecskefű Megint a romnál vagyunk...

 

 

A 2011-es avatás emlékére...

 

 

 

 

a

"Vigyázz a Földre! Nem az őseid hagyták rád, az unokáidtól kaptad kölcsön." (indián közmondás)

© Petőfi Túrakör - Balog Csaba Sántaőz