FŐOLDAL

   MAGUNKRÓL  CSOPORTKÉPEINK  TAGJAINK  TÚRANAPTÁR  BESZÁMOLÓK  ARCHÍVUM  EREDMÉNYEINK  LÉTESÍTMÉNYEINK  TÚRAKÖR KLUB  FILMJEINK  PANORÁMAKÉPEK  ÍRÁSOK  NAPLÓ  MÉDIA  JÁRÓFÖLD  LINKEK 


(478.) TÚRA A NAGYKŐRÖSI NAGYERDŐBEN


Időpont: 2015. május 31. vasárnap
Útvonal: Kőrösi út - Szarvas-kastély - Strázsa-halom - Kőrösi út
Táv: 13 km


Egyrészt azért, mert az idő és egyéb tényezők csak egy közeli túrahelyet tettek lehetővé, másrészt azért, mert jártunk itt februárban, de elég kopár volt, a mai napon visszatértünk a nagykőrösi Nagyerdőbe. A Hantháza-Nagykőrös (régi Kőrösi út) aszfaltúttól északra eső területről van szó, amelyből az arra autózók csak annyit vesznek észre, hogy sok a fa a környéken. Pedig ha többen vennék a fáradságot, és leállnának bármely pontján az útnak és elindulnának gyalogosan felderíteni az erdőt, hasonló szép dolgokat látnának, mint mi.
Lajosmizsén a szokott helyen találkoztunk, és indultunk 7.15-kor. Szerettünk volna inni egy kávét a Tanya Falóban, de vasárnap nincs nyitva... Így egyből az erdőszélre autóztunk. A kocsikat egy lakott tanyával szemben hagytuk, aztán lassacskán nekikezdtünk a túrának.
Már az elején látszott, hogy a sok eső miatt - még éjszaka is esett - az évszakhoz képest is zöldebb minden. Az erdő és a bokrok még a nyiladékokban is majdnem összeértek, az egész napunk olyan volt, mintha egy dzsungelben jártunk volna.
A Nagyerdő eredetileg pusztai tölgyes lenne, már ami megmaradt belőle; ebbe keverednek nyárfák, és a védsávban akácos területek. Május végéhez képest elég korainak tűnt egy nagy őzlábgomba, de szép, egészséges példánya büszkén tartotta magát éhes tekintetünk ellenére is (nem szedtük le...). A homoki nőszirom jól bírja a szárazságot, őshonos fajként elő-előbukkan a ligetes útszéleken, de az esőt ő is szereti.
A régi
PIROS SÁV jelzés itt ott ránk mosolygott egy-egy öregebb fáról, és vezetett az egykori természetbarát emlékpark felé, aminek helyét csak körülbelülre sejtjük, a hozzá vezető jelzésmaradékokból.
Jó tempóban haladtunk, és bő óra alatt elértünk az erdő túlsó szélére, ahol az egykori Szarvas-kastély (ma Nagyerdei Vadászház) jelent szép látványosságot. Kicsit körbenéztünk, aztán indultunk a Strázsa-halom irányába.
Az erdő kezdett száradni, a bokrokról már kevesebb víz csapódott az arcunkba, de a majdnem térdig érő fű még mindig leküzdhetetlen vízmennyiséget jelentett amúgy sem vízálló cipőinknek. Egy erdei körforgalomnál, ahol furcsán, körívben kanyarodik a szekérút, megtízóraiztunk, aztán folytattuk a túrát. Nemsokára egy régi, mára száraz láprétre értünk. Az amúgy sem magas Nagykőrös egyik laposabb pontján, erdőfoltok között, egy gyönyörű, virágos tisztásra leltünk, melyet körben messziről világító, fehér nyírfák szegélyeztek. A réten megszámlálhatatlan virág. Csak kapkodtuk a fejünket.
Ilyen helyeken, mint ez is, fokozottan eltöpreng az ember, miért nem érdekli az embereket a természet, a természetjárás, miért nem ismerik lakóhelyüket és környéküket, és miért nincs igényük ennek az állapotnak a felszámolására?...
A Strázsa-halom erdőtagját néhány éve körbekerítették, hogy a védett területtől így tartsák távol az autóval és motorral, a természetben erőt fitogtatni akaró brigantikat. Sikerrel tették. A gyalogosok egy kis forgóajtón mehetnek be a területre, akár a hegyek között lennénk. A belső világa nem annyira unikális, mint amennyire a védelem alapján gondolnánk, de nem is csúnya. Ha érdekel, menj el és nézd meg...
Innen már részben úttalan utakon, részben régi  turistautak kanyarulataiban igyekeztünk húzni az időt, hogy ne kelljen még kiérni ebből a varázslatos erdőből, és ne kelljen mg hazamenni - nem mintha otthon rossz lenne bárkinek is, de erdő egyikünk udvarában, házában sincs. És ez komoly fogyatékosságunk, amit a hétvégi túrákon csak kis mértékben tudunk olykor-olykor enyhíteni.
Aztán  mégis kiértünk, mert minden véget ér egyszer, ez a túra is így járt, vége lett. Mosolyogva, jól kiszellőzött fejekkel, oxigénnel telt tüdőkkel búcsúztunk egymástól, és úgy váltunk el, hogy már alig várjuk a következő túrát. Ami mindegy, hol van, a lényeg, hogy legyen...

Minden rokonom!

Sántaőz
 

Ezen a napon együtt túrázott: Balog Csaba, Dorogi László (Kecskemét), Felker Joe, Juhász Rózsa (Kecskemét), Rádi Józsefné Edit (Hetényegyháza) és Varga Istvánné Borika.

 

 

Belépés a szentélybe A régi PIROS SÁV jelzésen Tölgy Ez az élet rendje Homoki nőszirom Laci és Joe
Gyöngyike Szarvas-kastély udvarán Utunk Egykori lápréten Nyírfás a rét szélén Harangvirág
Bogarak ezerrel Margaréta Méreggyilok Zárt területen Strázsa-halom A halom dísze
Szimbiózis Vadrózsa Leszállópálya A régi jelzések... ...itt is kanyarognak Ez a nap is elsősegély volt...


 

 

 

a

"Vigyázz a Földre! Nem az őseid hagyták rád, az unokáidtól kaptad kölcsön." (indián közmondás)

© Petőfi Túrakör - Balog Csaba Sántaőz