FŐOLDAL

   MAGUNKRÓL  CSOPORTKÉPEINK  TAGJAINK  TÚRANAPTÁR  BESZÁMOLÓK  ARCHÍVUM  EREDMÉNYEINK  LÉTESÍTMÉNYEINK  TÚRAKÖR KLUB  FILMJEINK  PANORÁMAKÉPEK  ÍRÁSOK  NAPLÓ  MÉDIA  JÁRÓFÖLD  LINKEK 


(476.)  TÚRA A MIZSÉBEN


Időpont: 2015. április 25. szombat
Útvonal: Pusztatemplom - Öreg fűz - Mizsei Óriás - Pusztatemplom
Táv: 11 km
 

Ma, sokadszor ismét a Mizsében túráztunk. Megint voltak olyanok velünk, akik még nem jártak itt, vagy nem így, gyalogosan, vagy csak régen. A táj, a szép idő és a sok apró látnivaló, a délutáni túra sajátos hangulatot adott a napnak. Talán a képek valamit érzékeltetnek ebből.
Amiket láttunk, másnak is látnia kellene. De 10.000 helyb
eliből csak ennyien voltunk ma erre kíváncsiak.
Márpedig, amíg nem ismerjük jobban lakóhelyünket, addig az értékeit sem ismerjük, és így megmenteni se akarjuk az utókornak...
Délután kettőkor, rendhagyó időpontban indultunk a Pusztatemplomtól. A ragyogó kék ég
és a rajta úszó bárányfelhők szép hátteret adtak bárminek. Első rövid megállónk az Almási-kereszt volt, majd a Vackor-fa, egy száz éves öreg vadkörtefa, mely már levirágzott, itt-ott maradt még egy-egy csokor illatos, fehér virágjából.
A Kónya-dűlőn haladtunk, egyenesen, de mégsem volt monoton ez a szakasz, hiszen története minden dűlőnek, tanyának van, ráadásul a növényzet tavaszi tobzódása is szolgáltatott bőven beszédtémát. A Palotai-sarkot, majd a Ricsováry-dűlőt is elhagytuk, mikor is a Pokomándy-tanya felé balra betérve az egykori Ricsováry-uradalom területére értünk. Régen itt szegényes cselédházak álltak, ezeknek már nyoma sincs. Gyönyörű, hagyományos paraszti stílusban épült nyaralóházak sorakoznak az árnyas fák alatt. Az egyikbe beinvitáltak kedves ismerőseink és egy kis szíverősítővel kínáltak.
Továbbmenve, az elhalóban lévő, de még az ágvégeken kihajtó Öreg fűzhöz tettünk kis kitérőt, majd a mögötte álló egykori kastélyt szerettük volna alaposabban is szemügyre venni, de magántulajdon lévén, nem nagyon lehet hozzá közel férkőzni...
A régi major ma már "üdülőfarm". Elhagyatott, gazos udvarán keresztülsétáltunk, majd újra az erdőszélen folytattuk utunkat. Nemsokára egy több százas birkanyáj riadt meg közeledtünk zajára, és húzódott bentebb az akácerdő aljában, majd tovább legelték a térdig érő zöld füvet.
Elértünk egy útcsomópontba. Itt kereszteztük a régi Vacsi országút megmaradt rövid szakaszát. Szemügyre vettük az egykori Mizsei csárda romjait a még mindig szép pincével, majd betértünk a Besenyi-major pusztulóban lévő hodályaiba (végiig, szinte az egész út során, fa, tanya, út, csárda, major - minden csak pusztult...).
A majort elhagyva hamarosan elértük a Mizsei Óriás parcelláját, a Sáfrány-földet. Itt, meglepetésünkre, a fa alatt, bokrok között kiterjedt tehéncsorda legelészett, két bika még össze is veszett. Azért valahogy beoldalaztunk a sátorszerű lombok alá, és az általunk épített pihenőnél lepihentünk. Ettünk, ittunk, fényképezkedtünk, hangyákat tanulmányoztunk, virágzó bokrokat bámultunk. Olyan volt, mintha nem akartuk volna, hogy vége legyen a túrának és vele a több órás bámészkodós, nevetős, beszélgetős bambulásnak.
A fától már csak egy hosszabb odalépés várt ránk, 2,5 km a kiindulási helyünkig, le is tudtuk hamar. A dombnál vártak minket, sütött a Nap, megint erőt vett rajtunk a ne menjünk haza, maradjunk itt érzés. De mivel a 11 km-es túrát sikerült 5 órássá nyújtani, este hét volt, menni kellett. Megbeszéltük, hogy nyáron egy ugyanilyen túrát csinálunk, csak nem sietünk haza, hanem tovább gyönyörködünk a mizsei rész szépségeiben, a naplementében, aztán majd a napfelkeltében...

Minden rokonom!

Sántaőz


Ezen a napon együtt túrázott
: Balog Csaba, Donka Ottó, Felker Joe, Gali Léna (Kecskemét), Rádi Józsefné Edit (Hetényegyháza), Sutus Mónika, Varga Istvánné Borika és Varga Péter (Kecskemét).

 

Pusztatemplom Hársfa a dombon Almási-kereszt Oláh-tanya romokban Sarjad a rozs Százszorszép
Felújított tanya Öreg fűz, kerülete 6 méter Összedőlt a Mizsei csárda... A Besenyi-major Almavirág Földmérők készüléke
Tehenek a Sáfrány-földön A Mizsei Óriás Hangyák Peti és Lencsi Az Óriás kérges bőre Bartal-kereszt a lemenő Napban


 

 

 

a

"Vigyázz a Földre! Nem az őseid hagyták rád, az unokáidtól kaptad kölcsön." (indián közmondás)

© Petőfi Túrakör - Balog Csaba Sántaőz