FŐOLDAL

   MAGUNKRÓL     CSOPORTKÉPEINK     TAGJAINK     TÚRANAPTÁR     BESZÁMOLÓK     ARCHÍVUM      LÉTESÍTMÉNYEINK    TÚRAKÖR KLUB     ÍRÁSOK      NAPLÓ     MÉDIA     JÁRÓFÖLD 

_______________________________________________________________________________________________________________________


(288.)
TÚRA A ZAB-SZÉKEN


Idõpont: 2011. szeptember 3. szombat
Útvonal:
Kígyósi-csárda - Kostök - Zab-szék - Kígyósi-csatorna - Kígyósi-csárda
Táv: 13 km


A Felső-Kiskunság szikes tavainak egyike, talán a legszebbje, az 52-es fõút közelében elterülő Zab-szék, több négyzetkilométeres medre.
A túrára a Kígyósi-csárda elõl indultunk, ahol a kocsikat hagytuk. Átkelve a túlpartra, a Kostök nevû, zárt kezelésû horgászvíz szépen rendben tartott partján haladtunk. Néhány száz méter múlva észak felé fordultunk, és egy nádasos-szikes területen haladva, a Zab-szék tulajdonképpeni keleti partján elindultunk, hogy megkerüljük a tavat.
A  tó hatalmas nyílt vízfelülettel rendelkezik, de a parton látszódott a visszahúzódott víz után maradt finom szikes talaj megkeményedett, hálószerûen repedezett szövevénye. A szinte sivatagi körülmények között nagyon különös fajok élnek meg, ki tudja hogyan; a lila sóvirág élõ példányai például úgy festettek, mintha szárazvirágok lennének egy vázában.
Lassan haladtunk, mert egyrészt nehéz volt a terep, másrészt annyi volt a szépséges látnivaló, nem gyõztük kapkodni a fejünket, és kattogtatni a gépeket. A nem túl mély vízben ezrével ácsorogtak a gémek, kócsagok és egyéb védett madarak, de a vadkacsák is hatalmas rikácsolással emelkedtek olykor-olykor a magasba. Ha lett volna egy nagyon jó objektívünk, csodákat lehetett volna fényképezni, és bár így is lettek szép képeink, a táj igazi varázsát egyik sem tudja igazán érzékeltetni. Azt személyesen kell látni!
Nagy melegben, fogyóban lévõ vízadagokkal araszoltunk a tó túlsó partján délidõben, harmincegynéhány fokban, a liszt finomságú szürkés-fehér porban, ráadásul mezítláb. Kitikkadva, fáradtan értük el ismét, a tûzõ napon a csatorna partját, melyen fél óra alatt visszaértünk reggeli kiindulási pontunkra.
Összegezve: aki eljött, olyan szépet látott, amilyet még nem sokszor láttunk, a hangulat remek volt, és az élmény örök. Mit várhatunk még egy túrától?

 

Minden rokonom!
 

Sántaőz

 

Ezen a napon együtt túrázott: Balog Csaba, Berta Bálint, Berta János, Bertáné Kéri Katalin, Blahut Pál, Kanyik Barbara, Kanyik Imre, Nagy Irén, Polyák Nikolett, Spiegelberger Tamás, Szekeres Zoltán, Szórád Mónika, Török Mária és Varga Istvánné Borika.
 

 

Reggeli teendõk a Kígyósi csárdában

 

A Kígyós

 

Kostök

 

Víztükör-játék

 

Elérjük a Zab-szék szikes területét

 

Rögtön egy sóvirág

 

Szinte sivatagi a táj...

 

...amiben gyalogolunk

 

Ennél tökéletesebb ég-föld összeérés nem nagyon létezik

 

Átkelés a tocsogón

 

Hijnye-hujnye

 

Egy kis pihenő

 

És még a tó látványa...

 

...megunhatatlan

 

Ez itt magas partnak számít (kb. 50-60 cm)

 

Léggömbös gyökérüzenetre bukkanunk

 

Elhagyott tanya a semmi közepén

 

Csatorna a víz szabályozására

 

Egy másik tanya mellett megyünk el

 

Indián Pál...

 

...Isten végtelen birtokán

 

Gyér, de annál erősebb növényzet

 

Újabb átkelés

 

Heuréka!

 

Talpasok a hintőpor-finomságú szikes úton

 

Kitartunk

 

Kései csemege

 

Taslás kép

 

Ez megint a Kostök

 

Híd a csatornán

 

 

 

 

Az oldalon szereplõ írások, képek felhasználása csak írásbeli engedélyünkkel lehetséges.

 

"Vigyázz a Földre! Nem az őseid hagyták rád, az unokáidtól kaptad kölcsön." (indián közmondás)

a© Petőfi Túrakör - Balog Csaba Sántaőz