FŐOLDAL

   MAGUNKRÓL  CSOPORTKÉPEINK  TAGJAINK  TÚRANAPTÁR  BESZÁMOLÓK  ARCHÍVUM  EREDMÉNYEINK  LÉTESÍTMÉNYEINK  TÚRAKÖR KLUB  FILMJEINK  PANORÁMAKÉPEK  ÍRÁSOK  NAPLÓ  MÉDIA  JÁRÓFÖLD  LINKEK 


(288.)  TÚRA A ZAB-SZÉKEN


Időpont: 2011. szeptember 3. szombat
Útvonal:
Kígyósi-csárda - Kostök - Zab-szék - Kígyósi-csatorna - Kígyósi-csárda
Táv: 13 km


A Felső-Kiskunság szikes tavainak egyike, talán a legszebbje, az 52-es főút közelében elterülő Zab-szék, több négyzetkilométeres medre.
A túrára a Kígyósi-csárda elől indultunk, ahol a kocsikat hagytuk. Átkelve a túlpartra, a Kostök nevű, zárt kezelésű horgászvíz szépen rendben tartott partján haladtunk. Néhány száz méter múlva észak felé fordultunk, és egy nádasos-szikes területen haladva, a Zab-szék tulajdonképpeni keleti partján elindultunk, hogy megkerüljük a tavat.
A  tó hatalmas nyílt vízfelülettel rendelkezik, de a parton látszódott a visszahúzódott víz után maradt finom szikes talaj megkeményedett, hálószerűen repedezett szövevénye. A szinte sivatagi körülmények között nagyon különös fajok élnek meg, ki tudja hogyan; a lila sóvirág élő példányai például úgy festettek, mintha szárazvirágok lennének egy vázában.
Lassan haladtunk, mert egyrészt nehéz volt a terep, másrészt annyi volt a szépséges látnivaló, nem győztük kapkodni a fejünket, és kattogtatni a gépeket. A nem túl mély vízben ezrével ácsorogtak a gémek, kócsagok és egyéb védett madarak, de a vadkacsák is hatalmas rikácsolással emelkedtek olykor-olykor a magasba. Ha lett volna egy nagyon jó objektívünk, csodákat lehetett volna fényképezni, és bár így is lettek szép képeink, a táj igazi varázsát egyik sem tudja igazán érzékeltetni. Azt személyesen kell látni!
Nagy melegben, fogyóban lévő vízadagokkal araszoltunk a tó túlsó partján délidőben, harmincegynéhány fokban, a liszt finomságú szürkés-fehér porban, ráadásul mezítláb. Kitikkadva, fáradtan értük el ismét, a tűző napon a csatorna partját, melyen fél óra alatt visszaértünk reggeli kiindulási pontunkra.
Összegezve: aki eljött, olyan szépet látott, amilyet még nem sokszor láttunk, a hangulat remek volt, és az élmény örök. Mit várhatunk még egy túrától?


Ezen a napon együtt túrázott: Balog Csaba, Berta Bálint, Berta János, Bertáné Kéri Katalin, Blahut Pál, Kanyik Barbara, Kanyik Imre, Nagy Irén, Polyák Nikolett, Spiegelberger Tamás, Szekeres Zoltán, Szórád Mónika, Török Mária és Varga Istvánné Borika.

 


 

Reggeli teendők A csatorna Kostök partján A víz tükörjátéka Szikes mederszélen Sóvirág
Szétrepedt Zöld folt Pihenni muszáj A tó látványa... ...leírhatatlan Ezt látni kell!
Esküvői léggömböt találunk Át a csapat Palindián Tanya Szépséges táj Mélyül
Zoli Lábaink Csemege Tasla Ismét a csatornánál Lányok a hídon

 

 

 

 

a

"Mindig csak a szépet mesélem el." (Bojtorján)

© Petőfi Túrakör - Balog Csaba Sántaőz